IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mayıs 2013, 18:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam Dininde, Allah dan Başka Dine Hüküm Koyan var mıdır





Yazılarımayapılan tenkitleri, hatta ikazları çok dikkate alır ve üzerinde tekrar, tekrarKur’an ın rehberliğinde düşünürüm. Şunu asla unutmam, ben bir beşerim, hatariskim her zaman vardır. En az hata yapmak istiyorsak, İslam ı doğru öğrenmeçabasındaysak, bu gerçeği hiç birimiz göz ardı etmemeliyiz diye düşünüyorum.

Yazımı okuyan bir kardeşimiz, sanırım yazının konusuna ve ana fikrinekatılmadığı için olsa gerek, bakın bana cevaben ne demiş. Çok önemsediğim veiçinde yaşadığımız İslam ın, adeta bana göre bir özetini anlattığı için,sizlerle paylaşmak ve üzerinde yine Kur’an ışığında, düşünmek istedim.

(İslam yalnız Kur an dan ibarettir diyenlerden, hiç Müslüman olanınıgörmedim...)

Aslında üzerinde durmamız ve dikkatle düşünmemiz gereken bir iman şekli. Öncekendimize soralım ve diyelim ki, İslam inancını yaratan, kurallarını koyanmakam-güç kim? Eğer bu sorumuzun cevabı, bizleri yaratan Allah tır ise, İslamdininin sahibi, kanun ve kural koyanda Allah tan başkası, yani Kur’an dan başkane olabilir?

Bizler bile yaptığımız özel bir işimize, koyduğumuz kurallara, kimseninkarışmasını istemiyor ve karıştırmıyorsak, nasıl olur Allah koyduğukanunlarına, imtihanımızın yol ve yöntemine, yarattığı bir kullunu ortak yapar.

Acaba İslam dininin kanun koyucusu, Allah ve elçisidir diyebilir miyiz? Bunusöylersek, Kur’an ın tamamına ters düşeriz. Eğer bunu kabul edersek, hâşâYaradan ile elçisini eş tutmuş ve İslam dininin kurucusu, hüküm koyucusuolarak, elçisini ortak etmiş oluruz ki, buda en büyük günahtır.

Hatırlayınız, Allah hükmüne kimseyi ortak etmez, demiyor muydu? Bu ayetlerigörmezden mi geliyoruz, yoksa atalarımızın itikadı, Kur’an dan daha mı ağırbasıyor. Kur’an da geçen bazı kelimelerden yola çıkarak, yanlış itikatlarımızadelil gösterirsek, ancak kendimizi avutmuş oluruz.

Allah elçisine, sana indirdiğimle onlara hükmet demiyor muydu? Yüce Rabbimizbirçok kez Kur’an ın ipine sarılın diyorsa, nasıl olurda başka kaynak ararızdin ve iman adına kendimize.

Allah elçime uyun diyorsa, nasıl olurda elçisinin, Kur’an dışından farklışeyler söyleyebileceğini düşünürüz. Hatırlamıyor muyuz, Allah ın elçisinesöylediği sözleri, yaptığı uyarıları.

Allah kurtuluşa erenlerin, Rablerinden gelen hidayet yani Kur’an üzerindeolanlar olacağını söylüyorsa açıkça, hala Kur’an ın karşısına, onun değerindeya da onsuz olmayan, nasıl olurda başka kaynaklar koyma cesaretini buluruz kendimizde.

Allah elçisine, deki onlara diyerek bizlere, bana vahye dilenden başkasına dauymam! Ve ben, açıkça uyaran bir elçiden başkası da değilim, dediği sözlerininasıl duymazlıktan, anlamazlıktan geliriz.

O örnek peygamberimiz, yalnız Kur’an a uyduğunu söylüyorsa, nasıl olurda bizlerKur’an dan başka dine hüküm koyan kaynaktan bahsederiz. Yoksa Kur’an ın birkısmına inanıp, bir kısmına inanmıyor muyuz?

Allah Ahzab suresi 2. ayetinde elçisine seslenerek, Rabbinden sana vahyedileneuy hükmünü görmezden gelerek, edindikleri velilerin sözlerini, hâşâ Allah ınkitabına eşdeğer yaparak, nasıl bir şirk batağında olduğumuzu göremiyor muyuzhala? Böylece dini Allah a Has olmaktan çıkardığımızın, farkındamıyız?

Peygamberimiz yalnız, Kur’an a uyma emri aldıysa ve yalnız Kur’an a uyduysa,nasıl olurda bizler dinimizin ana kaynağına, Rahmanın kanunlarına ilaveleryapıldığına inanırız.

İslam dininin yalnız Kur’an dan ibaret olmadığını söylersek eğer, Allah ınkanunlarını yeterli görmediğimizi de söylemiş oluruz, bunu unutmayalım. Allahhadi bir benzerini getirsinler bakalım diyerek, Kur’an ın gücünü anlatmayaçalışırken, nasıl olurda Allah ın kanunlarına peygamberimizin ilaveleryaptığını söyler ve buna inanırız.

İslam ı yalnız Kur’an dan ibaret olmadığını savunanlar ucu açık, dipsiz birkuyuya atılan taş misali, inancını yaşadığını bilmelidirler. Allah ayetinde,emin olmadığınız bilgilerin ardına düşmeyin, sizleri sorumlu tutarım diyorsa,bu hükmün mahşer günü, karşımıza çıkacağını unutmamalıyız.

Bu soruyla muhatap olacak olan bizler, acaba Kur’an dışından, bunlarda Allahkatındandır, bunları da dine peygamberimiz ilave etmiştir diyenlereinandığımızda, hesabın görüleceği gün, Rabbimiz sizleri Kur’an dan sorumlututacağım hükmünü gerçekleştirdiğinde, ben sizlere böyle bir emir verdim midiye sorduğunda, acaba bu bilgilerin doğruluğu konusunda şahitleri kimlerolacak?

Lütfen son cümlemi bir daha düşününüz. Kur’an ın emretmediği bir hükme imanedenler, Allah ın bu sorusu karşısında, kimleri şahit gösterecekler? Peygamberimizişahit asla gösteremezler, bunu unutmayalım. Çünkü peygamberimiz ümmetini,yalnız Kur’an ile uyarma görevi aldığı, açıkça onlarca ayetinde yazıyor Kur’anda.

Kur’an ın yazdığı bir uyarıyı, hatırlatmak isterim. Peygamberimiz şahitlikyapacağı o çetin gün, ümmetim Kur’an ı devre dışı bıraktılar sözlerinden, eğerbugün bizler dersler almıyorsak, o gün bunun acısını çekeceğimizi bilmeliyiz.

Hatırlayınız, Rabbimiz ne diyordu elçisine?

Hakka 44–45–46: Eğer (Peygamber) bize isnat ederek, bazı sözler uydurmuşolsaydı, mutlaka onu kudretimizle yakalardık. Sonra da onun şah damarınımutlaka keserdik.


Peki, bu kadar açık ayetler varken, bizler ne diyoruz? Bunları da Kur’andışından dine peygamberimiz ilave etmiştir. Nasıl söyleriz bu sözleri. Hanisana indirdiğimle onlara hükmet diyordu, unuttuk mu buna benzer onlarcaayetleri. Hani Yaradan bizleri, Kur’an dan sorumlu tutacağını söylemiştiayetinde. Nasıl olurda bu ayetlerin, tamamen tersi düşüncelere iman ederiz.Düşünen, aklını kullanan, Kur’an ı rehber alan yok mu?

İslam yalnız Kur’an dan ibaret değildir diyerek, atalarının itikatlarından davazgeçmeyenlere, Allah ın aşağıdaki ikazlarını tekrar hatırlatırım.

—Karşılarında okunup duran bir kitabı, sana indirmiş olmamız onlara yetmiyormu? (Ankebut 51)

— Artık bu Kur’ân’dan sonra, başka hangi söze inanacaklar. ( Araf 185)

Kur’an ı yeterli görmeyerek, emin olmadıkları başka itikatları, atalarınınrivayetlerini de inançlarının ana temeli yapanlara, geleneklerinidinleştirenlere, Allah ın cevabı yeterli değilse, sonucuna da elbettekatlanacaklardır.

Peygamberimiz Kur’an ı tebliğ ederken, müşriklerde aynı itirazı yapmışlardı.Tamam, Kur’an a iman edelim, ama atalarımızın inançlarını da devam ettirelimdemişlerdi. Elbette Rabbimiz, buna asla izin vermemişti.

Allah elçisinin görev ve sorumluluğunu, o kadar açık ve net bizlere, bakınnasıl anlatıyor. Anlayana, anlamak isteyene.

Maide 67: Ey resul! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsanonun verdiği peygamberlik görevini yerine getirmemiş olursun. Allah seniinsanlardan korur. Allah, küfre batmış topluluğa kılavuzluk etmez.

Apaçık, izaha bile gerek olmayan bu emri anlamayana, ne yani peygamberimizpostacımıydı diyerek, peygamberimizi dinde Allah ın ortağı gibi gösterenlere,başka ne söylersek fayda etmeyecektir.

Allah elçisine deki onlara diyerek, yine konumuzla ilgili o kadar güzel ve açıkbir hüküm bakın nasıl veriyor.

Enam 57: De ki: Şüphesiz ben Rabbimden gelen apaçık bir delile dayanıyorum. Sizise onu yalanladınız. Çabucak gelmesini istediğiniz (azap) benim yanımdadeğildir. Hüküm ancak Allah’ındır. O hakkı anlatır ve O, doğru hüküm verenlerinen hayırlısıdır.

Allah ın elçisi, örnek peygamberimizin, bakın ne söylemesini istiyor Rabbimiz.

—De ki: Şüphesiz ben Rabbimden gelen apaçık bir delile dayanıyorum.

— Hüküm ancak Allah’ındır. O hakkı anlatır ve O, doğru hüküm verenlerin enhayırlısıdır.

Dostlar, değerli din kardeşlerim. Bunca açık ayetlerden sonra, sizlere tekrarsormak isterim, İslam yalnız Kur’an dan ibaret değildir diyerek, dine sokulan,Kur’an dan onay almayan, onca beşeri hükümlere inananlar mı gerçek iman edenMüslümanlardır, yoksa İslam yalnız Kur’an dan ibarettir, hükmü veren, kanunkoyan yalnız Allah tır, diyenler mi gerçek iman eden Müslümanlardır.

Tekrar hatırlatmak isterim, Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutacağım diyebizlere bir söz verdiyse, sizce Kur’an ın dışından, Kur’an da hiçbahsedilmeyen, açıklanmayan bir hükümden de sorumlu tutar mı? Sorumuzun cevabıo kadar açık ki, gözler perdeli, gönüller mühürlüyse, elbette bu gerçeklerigöremeyenler olacaktır.

Peygamberimiz Allah ın hükümlerine uyan, onun hükümleri ile topluma hükmedenbir peygamberdi. Bunu söyleyen, elçisine böyle bir görev ve sorumlulukverdiğini anlatan, Kur’an ın bizzat kendisidir. Yalnız peygamberimiz değil,daha önce gelen tüm peygamberlerin görev ve sorumlulukları aynıydı. Allah ınindirdikleri ile hükmetmek, topluma tebliğ etmek, onları uyarmak.

Peygamberimiz Kur’an ı hayatına eksiksiz geçiren, yaşamıyla bizlere çok önemlibir örnektir. Allah da bizlere, onun yaşamını örnek almamızı emreder. Elbetteörnek yaşamı giydiği kıyafette, yediği yemekte, bıraktığı sakalda aramakyerine, Kur’an ın terbiyesini hayatına, yaşamına nasıl geçirdiği yönündeolmalıdır. Bakın Allah bu konuda, ne tavsiye ediyor bizlere.

Ahzab 21: Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününekavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.

Allah ın elçisinin örnek davranışları, insanlarla karşılıklı diyalogları,Kur’an ın adeta yaşamına yansımalarıdır. Bunları doğru kanallardan öğrenelim veyaşantımıza geçirelim. Onu iyi tanımak için, önce Kur’an ı çok iyi anlayalım,öğrenelim.

Onun asla yapmayacağı, söylemeyeceği sözleri, onun adını kullanarak,anlatanlara itibar etmeyelim, inanmayalım. Çünkü peygamberimiz söylemediğihalde, bu peygamber sözüdür demenin, bizleri cehenneme götüreceğiniunutmayalım.

Bu konu çok dikkat etmemiz ve üzerinde titizlikle durmamız gereken bir konudur.Rivayet nakletmek ve o rivayetleri doğru aktarmak ciddiyet ister. Bire biranlamını değiştirmeden nakletmekse, neredeyse imkânsızdır. Bizlere nakledilen,peygamberimizin rivayet hadislerini, mutlaka Kur’an a arz edelim ve ondan onayalalım. Şunu da unutmayalım, Kur’an ın dışından dine hüküm koyan, hiçbir güç yoktur.Bu hükmü Kur’an ın bizzat kendisi vermiştir.

Kur’an Allah korumasındadır, hiçbir beşeri bilgi Allah korumasında değildir, bugerçeği asla göz ardı etmeyelim. Birileri çıkıp, peygamberimizin rivayethadislerinin de, tıpkı Kur’an gibi Allah korumasında olduğunu söylüyorsa, busözlerin Kur’an a muhalif sözler olduğunu bilelim, asla inanmayalım.

Şunu da unutmayalım, hadisler peygamberimizin devrinde kayıt altına alınmamış,hatta dört halife döneminde de yazdırılmamıştır. Dört halife devrinin sonaermesi ve siyasi menfaatlerin ayyuka çıktığı bir dönemde, İslam ın mezheplerebölünmesiyle, her mezhep kendi düşüncesi doğrultusunda, hadis toplama yarışınagirmişlerdir.

O günlerde toplanan hadis sayısının 500 civarında olduğu rivayet edilir. Peki,dostlar, bugün milyonlarca hadisin kol gezdiği İslam âleminde, bu acıgerçekleri görmezden gelirde, önlemler almazsak, halimiz nice olur sizce.

Kur’an dine hüküm koyan tek kaynaktır. Bu demek değildir ki, İslam ı öğrenmekiçin, başka kitaplar-kaynaklar okumayalım. Elbette okuyacağız. Çünkü herkesaynı kapasitede değildir, detaylı düşünemeye bilir. Kur’an ı anlatan, onunözünden şaşmayan her kitabı-bilgiyi okumalı ve faydalanmalıyız. Çünkü herkesbir birine muhtaçtır.

Kur’an bir deryadır, onun nurundan istifade etmek isteyen, onu en çok okuyupüzerinde düşünendir. Bu gerçeğinde farkında olalım. Çünkü Allah Kur’anayetlerinin, bizlerin gönül gözlerini açacağını söyler. Gönül gözü açıkolmayan, bakan kör gibidir, okuduğunu anlayamaz, hissedemez.

Günümüzde bizlere, din ve iman adına ibadetlerimizle ilgili, Kur’an da herbilgi, detay yoktur diye öğretilmiştir. Buna inandığımız içinde, her mezhepbirbirinden farklı ilaveleri dinleştirmiştir. Hâlbuki Allah biz Kur’an dahiçbir eksik bırakmadık, her konudan nice örnekleri, değişik ifadelerle verdikki anlayasınız demiyor mu? Hakka batıl karıştırmayın ayetini, unuttuk mu yoksa.

Geleneklerimizin dine yapılan ilavelerini öyle kanıksamışız ki, Kur’an dagöremediğimizde, bakın demek ki Kur’an da her şey yazmıyormuş, diyenlere inanıyoruz.

Hatta bazı kardeşlerimiz, hadi yalnız Kur’an ile namazını kıl bakalım diyerek,adeta Kur’an ı din ve iman adına, yeterli olmayan bir rehber ilan etmiş. SizceAllah namaz kılın, oruç tutun, zekât verin emrini verdikten sonra, bizlerinbilmesi gereken detayları, yapmamız gerekenleri rehberinde yazmayıp, Kur’andışından elçisine bildirmiş olabilir mi?

Lütfen bu soruyu kendinize sorunuz. Allah Kur’an ın ipine sarılın, sizleredetaylı bir rehber indirdim ve sizleri Kur’an dan hesaba çekeceğim dediktensonra, bugün her mezhebin geleneğinin, dine ilavelerinden de hesap sorar mı? Bugerçeğin bilincine varamadığımız sürece, Kur’an ı da doğru anlamamız aslamümkün olmayacaktır.

Hatırlayınız her mezhebin dine ilaveleri farklıdır. Hepside bizim yaptığımız endoğrudur der. Elbette geleneğin ilaveleri ve farklılıklarında hiçbir sorun yok.Hiç birisine de yapılanlar yanlıştır, günahtır diyemeyiz. Önemli olan Allah ınemrettiği farzların, yaptığımız ibadetin içinde olmasıdır.

Sizce Allah ibadetlerimizin, olmazsa olmaz detaylarını Kur’an da açıklamayıp,bizlere rivayetler yoluyla ulaşmasını ister miydi? Bu sorumun cevabını, Allahın bizleri uyardığı, emin olmadığınız bilgilerin ardına düşmeyin, sizlerisorumlu tutarım ayetiyle, lütfen birlikte düşününüz.

Allah açıklamadığı, detay vermediği hiçbir konudan, hesap sormayacağınısöylüyorsa, bu gerçeği artık görelim. Yoksa mahşer günü çok pişman oluruz vekeşke falancayı dost, veli edinmeseydim, beni o yoldan saptırdı diyerek,pişmanlığımızı dile getiririz. Onunda faydası olmayacağının uyarısını, Rabbimizaçıkça bu gün bizlere yapıyor ki, dersimizi alabilelim.

Peygamberimizin en yakınlarının, Allah ın resulünün sözlerini naklederken, dahao günlerde bile, bu konunun nasıl sulandırıldığını gösteren, bir rivayet hadis nakletmekistiyorum. İşte bu bilgiler elbette, bizlerin dikkatle düşünmesine vesileolacaktır.

(5179 - Mücâhid merhum anlatıyor: "Büşeyr el-Aşevi, Hz. İbnu Abbâs
radıyallahu anhümâ’ya gelip:
"Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki..." diyerek birşeyler anlatmaya kalktı. Ancak İbnu Abbâs onu konuşmaya bırakmadı ve kendisineiltifat etmedi. Büşeyr:
"Sözlerimi niye dinlemiyorsunuz? Ben size Resülullah aleyhissalâtuvesselâm’dan anlatıyorum, hiç tınmıyorsunuz, niçin?" diye sordu. İbnuAbbâs ona şu cevabı verdi:

"Biz vaktiyle, bir kimsenin "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâmbuyurdular ki" dediğini işitince, gözlerimizi ona çevirip kulaklarımızı dadinlemek üzere uzatıyorduk. Ne zaman ki, insanlar hadis rivayetindelaubalileştiler, biz de onlardan ancak bildiklerimizi almaya başladık.")
Müslim, Mukaddime 7, (7).

Bu güzel örnek, sanırım çok şeyler anlatıyor. Peygamberimizin vefatından çokgeçmeyen bir zaman sonra bu yanlışlıklar, bu hatalar yapılıyorsa, günümüzde buyanılgının sınırını, düşünmek bile istemiyorum.

Sizlere son olarak Yüce Rabbimizin bir ayetini hatırlatmak istiyorum.

(Enbiya 10: And olsun, size öyle bir kitap indirdik ki, bütün şan ve şerefinizondadır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız?)

Ne dersiniz dostlar, bütün şan ve şerefimizi, Allah a ulaşacak en doğru yolu,nerede aramalıymışız? Yaradan, İslam yalnız Kur’an dan ibaret değildir diyerek,bizleri başka kaynaklara da mı yönlendiriyor? Yoksa İslam ın hüküm koyucusu,kurtuluşumuzun kaynağı, hüküm veren , bütün şan ve şerefimiz yalnız Kur’an dırmı diyor?

Elbette Allah yalnız Kur’an olduğunu, bu kadar açık söylüyor. Peki, gözlerneden görmüyor bu ayetleri, kulaklar neden duymuyor bu uyarıları? Gönüllerneden taş kesilmiş hissetmiyor da, nefsimizin esaretiyle dinde başka kaynaklararıyoruz.

Elbette bunun nedeni, Kur’an ı terk edip, ataların itikatlarına yönelmemizdir.Tıpkı peygamberimizin döneminde, atalarının dininden vazgeçemeyenlerin durumunadüşmüşüz.

Hepimiz bu Dünyada imtihandaysak, yorum ve karar sizlerin. Gerçekleri hepbirlikte, O çetin gün göreceğiz.

Sizce şahidi Kur’an olan, emin olduğumuz bilgilerin ardından gitmek, bizleriAllah ın istediği, gerçek Müslüman yapmaz mı?


Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
başka


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hüküm yalnız Allah ındır. halukgta Genel İslami Konular 0 21 Temmuz 2012 12:28
Allah Hüküm Verene Kadar Sabret efLatun Kuran-ı Kerim 0 06 Mayıs 2012 02:22
Mut'a Nikahı Ne Demektir , İslam Dininde Yeri Nedir Liaaa İslamiyet 0 20 Mart 2012 14:42
Dini kuralları koyan Allah’tır KarakıZ Genel İslami Konular 0 12 Ocak 2012 19:12
İslam dininde bölünmeye giden yollar ve nedenleri. halukgta Genel İslami Konular 0 01 Aralık 2011 20:01