IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Elysian

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mayıs 2014, 09:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ferdi Hayatta Sabır




FERDİ HAYATTA SABIR

Rabbimizin Kur'ân-ı Kerimde çokca emir buyur*duğu, Peygamberimizin de pek çok öğütlediği sabır vasıflanılması ibâdet olan yüce bir erdemdir.

Sabır; nefsi İslâm Dini'nin, olgun aklın ve ilmin gerekli kıldıklarını yapmaya yöneltmektir. İslâm Dini'nin, olgun aklın ve bilimin yasakladıklarının nefis tarafından yapıl*masını engellemek ve onu kontrol altında tutmaktır. (1)

Tarif olunan şekliyle sabır gerçekten ferdî gelişme*nin, ailevî mutluluğun ve sosyal refahın kaynağıdır. Âhiret saadetinin de pek mübarek bir vesilesidir.

Mü'minler!

Sevgili Peygamberimiz bir hadislerinde göevlerimiz yönünden sabrı şöylece tasnif buyurmaktadır: «Sabır üçtür. Allah'a itaatte sabır. Haramlardan kaçınmada sabır. Başa gelen musibetlere sabır...» (2)

Hutbemizde sabrı bu hadisteki sınıflandırmaya göre açıklamaya çalışacağız.

a - Allah'a İtaatte Sabır

Gerçekten mü'min İslâm Dini'nin saadet bahşedici emirlerini bir ömür boyunca gönül neşesiyle tatbik edebilmek için sabır göstermeye muhtaçtır.

Her gün beş vakit namaz kılmak, her yıl oruç tut*mak ve zekât vermek, her an ihlâslı- samimîolmak, sürekli olarak fert ve cemiyet haklarına saygı gös*termek, daima Hakk'a çağırıp Batıl'lardan sakındırmak, aksatmaksızın akraba fertleriyle müsbet ilişkileri de*vam ettirmek... bütün bu ve benzeri İslâmî vazifelerin gereken şekilde yapılabilmesi pek tabiîdir ki, sabırla mümkündür.

İbâdet hayatı sabır hayatı değil de nedir? Şanlı Peygamberimiz «Allah'ın en çok sevdiği amel az da ol*sa devamlı olanıdır.» (3) buyurmakla bizleri ibadette sabra teşvik buyurmaktadır. Kur'ânımızın bu mevzûdaki şu düstûru da uymamız gereken ilahî bir buyruk*tur:«Allah, göklerin ve yerin ve ikisi arasında bulunan varlıkların Rabbidir. O halde sen O'na kulluk yap ve kulluğunda sabret...» (4)

b - Haramlardan Kaçınmada Sabır

Mü'min, İslâmî yasaklar manzumesinden kaçınma*da, nefsin arzu ve ihtiraslarına, cemiyetin menfî akım*ları ve geleneklerine karşı çıkmada sabra şiddetle muhtaçtır. Bir ömür boyunca yalan, iftira, içki, kumar, zi*na, faiz, karaborsa, gösteriş ve kibir gibi haramlardan Ve de menfaat ihtiraslarından ruh iffetini koruyabilmek elbetteki bitmez tükenmez bir sabır işidir. Bunun içindir ki, Kur'ân'ımızda «... (Rabbinizden) sabırla ve duâ ile yardan isteyiniz...» buyurulmakta ve yapmamız gere*ken şu duâ örneği sunulmaktadır:

«...Ey Rabbimiz üzerimize (yağmur gibi) sabır yağdır...» (5)

c - Başa Gelen Musibetlere Sabır

İlâhî hikmet gereği imtihan dünyasında yaşayan insan, dertsiz ve problemsiz kalmayacaktır. İflâs, fakir*lik, hastalık, aile fertlerinin ölümü, düşman korkusu, evlâd çilesi gibi gelebilecek felâketler karşısında da insan sabretmeye şiddetle muhtaçtır.

Bunun içindir ki, maddî ve manevî varlığımız üze*rinde yıkıcı tesirler icra edebilecek musibetlere karşı Rabbimizin emriyle Rabbimîzden yardım dilemekle emrolunmuşuzdur.

Bakara Sûresi Âyet 173 :«Ey iman edenler! Sabırla ve duâ ile (Allah'tan) yardım dileyiniz. Şüphesiz Allah, sabredenlerle beraber*dir.»

Saygıdeğer Mü'minler!

Mübarek hayatı, sabrın eşsiz örnekleriyle yüklü olan sevgili Peygamberimiz, Rabbimizin imtihanı icabı uğranılacak musibetler karşısında mü'minin bedenî ve ruhî yapısını koruyacak müessir (etkili) silâhı şöyle tanıtmak*tadır:

«Mü'minin silâhı ne güzeldir: Sabır ve Duâ.» (6)

Sabır ve duâ ile mü'min başa gelebilecek fe*lâketler karşısında yalnız ruhuna direnç kazandırmak*la kalmaz, elemleri lezzetlere, şerleri hayırlara dönüştürür. Böylece felâket olarak algılananlarler ebedî saadet sebebi olur.

İnsan için sevdiklerinin ölümünden daha acı ne olabilir? Böyle bir felâket, Peygamberimizin açıklamasına göre bakınız sabırla nasıl ebedi mutluluğa dönüşüyor.

« Yüce Allah şöyle va'deder:

Dünyada sevdiklerinden birini ölümle aldığım za*man kulum sabreder ve sabrının mükâfatını (benden) beklerse katımdaki mükâfatı ancak Cennet olur.» (7)

Mü'minin sabırla ereceği manevî yüceliği Pey*gamberimiz de şöyle açıklıyor:«Mü'minin durumu cidden hayret vericidir. Zira onun bütün işleri kendisi için hayırlıdır. Bu özellik yal*nız mü'mine mahsustur. Çünkü o, mutlu olacağı bir nimete sahip olur da Allah'a şükrederse bu durum onun için hayırlı olur. Başına bir musibet gelir, sabrederse (aleyhine görülen bu duruma sabrettiği için) onun hakkında yine hayırlı olur.» (8)

Ferdî ve ictimaî hayatta muhtaç olduğumuz sabır, hiç şüphesiz zayıflamayacak bir güç değildir. Ancak, sabretmeye çalışanlar yalnız bırakılmayacak, daima Rabbimizin yardımını göreceklerdir.

Kur'ân-ı Kerîm'de «Allah sabırlıları sever. Allah sabredenlerle beraberdir» buyrulur. Elbetteki, Allah, sevdiği ve beraber olduğu kullarına yardım edecek, ta*hammül güçlerini artıracak ve işlerini kolaylaştıracak*tır.

Kul, Allah'a dayanır "Mevlâ görelim neyler" der de, Rabbinin güzel eylediğini görmez mi?

İşte bunun içindir ki, Aziz Peygamberimiz şöyle bu*yurmuşlardır:

«Sabretmeye çalışan kişiye Allah sabır verir. Hiç bir kişiye sabırdan daha hayırlı ve daha büyük bir (ni*met) verilmemiştir.»(9)

Hülâsa, Peygamberimizin ifadesiyle: «Sabır ima*nın yarısıdır.» (10)

Hutbemizi sabredici kulları âhiret saadeti ile müj*deleyen âyet manâlarıyla bitiriyorum:«... Rablerinin rızasını dileyerek (her zorluğa) sab*redenler, namazı dosdoğru kılanlar, kendilerine verdi*ğimiz rızıktan gizli ve aşikâr (Allah yolunda) harca*yanlar ve kötülüğü iyilikle savanlar (yok mu?)

Onlar için dünya hayatının iyi bir sonucu olan Adn Cennetleri vardır. Onlar atalarından, zevcelerinden, zürriyetlerinden iyi kişilerle beraber olmak üzere Cen*netlere girecekler ve melekler de her bir kapıdan yanla*rına sokulacaklar (ve şöyle diyeceklerdir
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sabrettiğiniz şeylere mukabil sizlere selâm olsun, Dünya hayatının en güzel sonucudur bu.» (11)



1. EI-Müfredat R Garibil-Kur'ân, Ragıp El-İsfehani (Sabara) maddesi.

2. C. Sağîr, 2/49.

3. Et-Tac, 1/49; C. Sağir 1/11.

4. Meryem, 65.

5. Bakara, 45, 250

6. C. Sağîr, 2/188.

7. R. Salihin B. Sabri, Hn. 8.

8. R. Salihin B. Sabri, Hn. 3

9. R. Salihin B. Sabri, Hn. 2

10. C. Sağîr, 2/49

11. Ra'd, 22-24

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ferdi, hayatta, sabır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ferdi Tayfur Sır Sanatçılar 0 10 Eylül 2013 08:32
Ferdi Özbeğen Kimdir? - Ferdi Özbeğen'in Hayatı Zen Müzisyenler 0 04 Şubat 2013 15:53
Ferdi Tayfur siroz mu PassioN Haber Arşivi 0 08 Mart 2012 21:35