IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2014, 22:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam'da Helal Kılınan Çalışma Nevileri




İslâm Dini çalışmayı görev kılmış, cihad olarak va*sıflandırmış, günahlarımızın affına ve Cennet'e girmemize sebep bir ibadet olarak bildirmiştir.

Ancak dinimiz çalışmayı ibâdet kılarken bütün ça*lışmaları ve hizmetleri Helâl kılmamıştır.

Çalışmaya konu olabilecek her bir işi ve hizmeti Helâl ve haram olarak sınıflandırmış, helâl işi ibadet, haram çalışmayı ise Hakk'a ve Halka karşı isyan olarak vasıflandırmıştır.Biz bu hutbemizde zararları açık ve sayılan belirli olan haram işleri özetlemeye çalışacağız.

Muhterem Müminler!

A - Dinimizin Haram Kıldıklarını Çalışma Konu*su Edinmek Haramdır.

a - İslâm Dini faizi haram kilmiş bütün nevileri*ni açık bir şekilde yasaklamıştır. Dinimizin bir zulüm çeşidi olarak vasıflandırdığı ve Peygamberimizin alıcısı ve vericisine Allah'ın lanetini dilediği faizi iş konusu edinip tefecilik yapmak, faizle çalışan bankalar kurmak bu gibi kurumlara ortak ol-mak İslâm Dini'nde haramdır.

Faizi konu alan iş meşru değildir. Bu alanda çalış, mak gayr-i meşrudur; haramdır.

b - Dinimiz zinayı yasaklamıştır.

Zinayı yasakladığı içindir ki vücutu sermaye ola*rak kullanmak haram kılınmış bir çalışma şeklidir.

Peygamberimiz bir hadîslerinde şöyle buyurmuştur: «Kazancın en kötüsü; en haramı zina bedelidir...» (1) Muhterem Müminler!

B - Haramın Yapılmasına Sebep Olan İşler ve Hizmetler de Haram'dır.

aa - İslâm Dininin yasakladığı işleri iş edinmek haram kılındığı gibi, haram kıldıklarının işlenmesine vesile olacak hizmetleri yapmak veya vasıta olacak maddeleri imal etmek ve bu maddelerin ticaretini yap-jnak da haram kılınmıştır. Zira «Haramlara Sebep Olan İşlemler de Haramdır.» (2) kaidesi İslâm Düzeninin te-jnel yasalarından biridir.

aa - Dirıimiz, Peygamberimizin açıklamalarıyla iaizin alıcısı ve verici yanında aracısı, kâtibi ve şahid-lerini de lânetlemiştir.

Dinimiz zinanın yanısıra zinaya yöneltici fiilleri, alkollü içkiler ve uyuşturucu maddeler yanısıra mezkûr içkiler ve maddelerin üretimi, alım ve satımım, kuma*rın yanısıra kumara yataklık yapılmasını da haram kılmıştır.

Bu sebepledir ki İslâm Cemiyetinde banka ve ban*kerlik kurumları, bar, pavyon, hususî ve umumî birleş*me evleri, içkili ve müstehcen programlı gazinolar, ka*dınlı erkekli plajlar, kumarhaneler açmak, işletmek ve bu iğrenç yerlerde çalışmak ta haramdır.

dd - Yüce Peygamberimiz:«İpek elbise ve altın (takılar) ümmetimin erkekle*rine haram, kadınlarına Helâl kılındı.» (3) buyurmuş*tur.Bu itibarla tabiî ipekten erkekler için giyim eşyası yapmak, yaptırtmak ve satmak haramdır

ee - İslâm Dini vücuta dövme yaptırmayı, güzel*lik için dişleri inceltmeyi ve estetik ameliyatı yasakla*mıştır. Bu itibarla dövme ve estetik ameliyatı yaptır*mak da yapmak da haramdır. Aynca ana için tehlike

Alâkalı düsturlanyla İslâm Dini, zinaya yaklaştı-ncı, gayr-ı ahlâkî duygulan tahrik edici işlemleri de ya*sakladığı için mümin kadınların sahne programlarına çıkmaları haram bir çalışmadır. Bunun gibi ahlâk bozu*cu hikâye ve roman yazarlığı, ahlâk dışı tiyatro ve sine*ma oyunculuğu da haram çalışma türüdür.

C - Dinimiz Kuman yasaklamıştır. Bu itibarla ku*man meslek edinmek de haram bir çalışmadır.

d - İslâm birbirine mahrem olmayan kadın ve er*keğin vücut temasını hatta tokalaşmasını bile caiz gör*memiştir. Bu itibarla erkekler için kadın kuaförlüğü, kadınlar için. erkek berberliği gibi çalışmalar haramdır.

e - Dinimiz hırsızlık, gasb, dolandırıcılık ve hileli imtdâtı yasaklamıştır. Bu sebeple bu türlü menfi işleri çalışma alanı edinmek de katiyyetle haramdır. teşkil edecek durumlarda ve cenin canlandıktan sonra kürtaj yapmak haramdır.

ff - İslâm Dini perukayı caiz görmemiştir. Bu iti*barla perukacılık da haramdır. (4)

Müminler!

gg - İslâm Dini müminlere Hakka çağırmayı Ba*tıldan sakındırmayı emretmiştir.Pek tabiî ki Batü'ın neşrine ve propagandasına ara*cı olmak mümin için büyük bir suçtur.

Bu sebepledir ki ant-i İslâm sistemleri; meselâ Ka*pitalizmi, Sosyalizmi ve Komünizmi öven, ahlâk dışı yazı ve resimleri ihtiva eden kitapların ve mecmuaların basım, yayım ve satım işlerinde çalışmak da haramdır.

hh - İslâm Dini'ne düşman olan ve düşmanlıkla*rında şuurlu ve inatçı olan kişilerle dostluğu Rabbimiz yasaklamıştır. (5)

Yasaklanıldığı içindir ki bu tür kişilerin yanında çalışarak, onların güç ve kudret sahibi olmasına se-beb olmak haramdır.

ii - İslâm Dini, ne şek'ilde olursa olsun başkaları*na zarar verecek, muhataplarını zaman, sermaye ve ka*zanç kaybına uğratacak kasıtlı işleri yasaklamıştır.

Zira, Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

«İslâm'da zarar vermek, zarara zararla karşılıkda bulunmak yoktur.» (5)Bu sebeple zarar verici işlere âlet olmak da haram*dır.

jj - Dinimizde rüşvet haram kılınmıştır. Bu ne*denle rüşvete aracı olmak da haramdır.

İslâm Dini'nin haram küdıklanmn yapılmasına sebep olan işler ve hizmetlerin haram olduğuna dair verdiğimiz bu misalleri çoğaltmak mümkündür.

kk - Dinimiz Aslında Helâl Olan Basa İşleri Muayyen şahıslara Haram Kılmıştır.

Bilindiği gibi Rabbimiz Kur'ân'ımızda; [(Nefislerinizi) kendi ellerinizle tehlikeye atmayı*nız...»

«... (İnsanlara) ne zulmediniz ne de zulme uğrayı-nuz.»] buyurmaktadır.

Bu ilâhî emirler gereği zayıf bünyeli ve eksik uzuv-lu kişilerin kendüeri için tehlikeli olabüecek işleri yap*ması ve kendileri için tehlikeli olacağı bilinerek onlara çıkarlar için bu işlerin yaptırılması da haramdır.

D - Cuma Namazı Vaktinde Çalışmak Erkeklere Yasaklanmıştır.

Dinimiz, Cuma namazının kılınma vaktinde âkil baliğ olup müsafir olmayan ve çok önemli bir görev başında bulunmayan erkeklere de bütün çalışmaları ya*saklamıştır. Bu belirli zamanda erkeklerin çalıştırılma*sını da men'etmiştir.

Müminler!

İslâm Dini'nde çalışmak ibâdettir.Ancak yukarıda belirli bir kısmı açıklanan işlerde olduğu gibi Rabbimizin ve Peygamberimizin yasakladı*ğı alanlarda çalışmak ise ibâdet olmak şöyle dursun, Allah'a ve Peygambere isyandır. Topluma da zulümdür.

Burada bilvesile ifade edelim ki, insanlığın asrı-mızdaki buhranlannm İslâm'a göre en mühim sebeple*rinden biri ve başlıcası helâl ve haram iş ayırımının ya*pılmaması, bütün üretim ve hizmetlerin meşru görüle*rek yapılmasıdır.

Muhterem Müminler!

Hiç bir mü'min büyük bir sefalete düşüp ırzından taviz verecek duruma düşmek gibi zaruri hallerin dışın*da İslâm'ın yasakladığı iş ve hizmetleri yapamaz.

Allah'ın ve peygamberinin haram kıldıklarını hiç bir güç, mümin için Helâl kılamaz. Faizcilik bankalar*da yapıldığı için, fuhuş lüks yerlerde irtikâp edildiği için, içki devlet kurumlarında üretildiği veya bütün bunlara laik kanunlar ruhsat verdiği için Helâl olmaz.

Haram olan işlerle kazanılacak olan para da haram olacağından nefsimize ve ailemize yedirdiklerimiz de pek tabiî ki haram olur.

Haramla yoğrulan kişinin ibâdetleri kabule şayan olmayıp, hayırları da red olunacağından bu kişinin dün*yası buhranlı, âhireti de azaplıdır.

Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmuştur.«Haram (kazanç) la beslenen vücut (yanmaksızın) Cennet'e giremez. Zira o ateşe lâyıktır.»

Müminler!

Dünya hayatı geçicidir. Baki olan âhiret hayatıdır. Kur'ân ifadesiyle «Sizin elinizdekiler biter. Allah katın*da olanlar bakidir...» Şu halde aklımızı kullanalım da haramlara düşmeyelim, çalışmalarımızı meşrulaştıralım ki dünyamız ve âhiretimiz mutlu olsun.

Allah'a emanet olunuz.

1) C. Sagîr, 2/40

2) K. İbn-ü Humam, Fethül-Kadîr, 8/117.

3) Riyasus-Salihin B. Tahrim-i libasil-hariri...

4) Et-Tac, 3/175. İrşadüs-Sâri Şerh-u Sahîhıl-Buharî, K. Libas, Babül-Mütefellicat ve Babül-Mevsûle.

5) Mümtehine 1; Tevbe, 23; Mâide, 51,57; Nisa, 144.

6) El-Camiu's-Sağîr, 2/203; Macelle, Kevaıd-i Külliye, Madde 19.

7) Bakara, 195-279.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çalışma, helal, kılınan, nevileri, İslamda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İslam'da Helal Çalışma Alanları Elysian Genel İslami Konular 0 28 Mayıs 2014 22:37
Helâl Olan, Helâl Yiyenlere Gelir Amelia İslamiyet 0 24 Şubat 2014 23:12
Görevlerin Mahiyetleri (Esasları) ve Nevileri MasteR06 Genel İslami Konular 0 20 Aralık 2010 21:20
Ahlâkın Mahiyeti, Nevileri ve Ahlak İlminin Kısımları MasteR06 Genel İslami Konular 0 20 Aralık 2010 21:19
Geç kılınan namaz. LuisCode Genel Paylaşım 0 31 Mayıs 2006 14:05