IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 30 Aralık 2010, 16:10   #1
Çevrimdışı
Ein
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kısa Sap Bağlama Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir




Ilk olarak dikkat edilmesi gereken husus: Bağlamanin kundak uzunluğu ile sap uzunluğu cm boy olarak birbirine eşit olmali. Eşit olmamasi halinde ses bozukluklari ortaya çikabilir. Mesela nasil? örnek verecek olursam orta tel do diyez perdesiyle üst tel do diyez perdesi ses olarak birbirine eşit olmaz. Eğer ki sap uzunluğu ile kundak uzunluğu birbirine denkse bu sesler eşit olarak alabilirsiniz. Bağlamasi olan arkadaşlar deneyebilirler.


Ikinci olarak eşik yükseklikleri: Hem alt eşik hem üst eşik olabildiğince engin olmali. Bağlamaya akort yapildiktan sonra tellerin sapa olan uzakliği 2-3 mm i geçmemeli. Bu bağlamanizi tellerinizi koparmadan daha dik sese çekmenizi sağlar. Eğer teller 2-3 milimden yüksekte kaliyorsa telleriniz çok kasilir sertleşir ve size çalma rahatliği vermez. Ki zaten teller yüksekse büyük ihtimal o bağlamada sap atmasi dediğimiz ariza vardir. Teller düşürüldüğü zaman tellerin sapa çarpmasiyla oluşan çirpma dediğimiz ses bozukluğu meydana gelir.


üçüncü olarak sap: Alacağimiz bağlamanin sapi kendi elimize göre olmasi gerekir bunun bir standarti yoktur sap kalinliği çalan kişinin ellerinin büyüklüğü ile alakalidir. Kendi elimize göre sapi rahatça kavrayabileceğimiz bir sap kalinliğinda bağlama almamiz gerekir. Elimize göre daha kalin sapli bağlama seçersek el kaslarimizi çok yormuş oluruz.


Dördüncü olarak tini: Bağlamada en çok sikinti veren konulardan bitanesi de istediğimiz tiniyi bulamamamizdir. Tini hem kundak ağacinin özelliğinden hemde döş ağacinin özelliğinden kendini belli eden bir konudur. Tiniyi anlamanin en kolay yolu tel takilmiş bir bağlamada çalarak aradiğimiz tiniyi bulmaktir. Eğer bağlamada tel takili değilse benim uyguladiğim bir yöntem var. Teli olmayan bağlamanin kundak deliğini kulağiniza 3-4 cm yakinliğinda yaklaştirisiniz ve bağlamanin döşünün ortasina tek parmağinizla sanki davula vurur gibi vurusunuz. Kulağiniza gelen ses ne kadar uzun devam ederse ve ne kadar bir davul tadi verirse o bağlamanin tel takildiğindada tinisi okadar iyi olur diyebiliriz.

Beşinci olarak burgular: Son zamanlarda yapilan bağlamalarda gitar burgulari kullanilmaya başlandi. şu an benim bağlamamdada gitar burgusu var. Ancak ben şahsen bağlamanin orjinal ahşap burgularini tercih ediyorum. Zira gitar burgulari bağlamanin metalik bir ses vermesine sebep oluyor. Buda bağlama için hoş bir ses tonu değildir. Ahşap burgular daha sağlikli.


Son olarak alacağiniz bağlama polyester kaplama olsun. Bu şekilde bir bağlamanin soğuktan ve sicaktan etkilenmesi engellenmiş olur. Vede kaliteli tel takin.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alırken, bağlama, dikkat, edilmelidir, kısa, nelere, sap


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Koklear implant kullanılırken nelere dikkat edilmelidir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 29 Eylül 2014 11:14
Aletsiz egzersiz yaparken nelere dikkat edilmelidir? Zen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Ekim 2012 14:55
Ayak ve Tırnak Mantarı Nasıl Bulaşır Nelere Dikkat Edilmelidir Liaaa Sağlıklı Bakım Önerileri 0 03 Temmuz 2012 14:56
Söz Kıyafetleri - Söz Kıyafeti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 31 Mart 2012 15:24
Duvar Kağıdı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir yoSun Ev Dekorasyonu 0 14 Nisan 2011 23:08