IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2008, 01:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ubuntu 8.10'da Bizleri Neler Bekliyor?




Çok dağıtım kullandım arkadaşlar işyerimde de bir çok dağıtım kurulumu, yönetimi yapıyorum ama şu anda laptopumda yüklü olan dağıtım Ubuntu 8.04. 8.04 sürümü gerçekten çok etkileyici ancak 8.10’da bizleri neler bekliyor diye düşünmekten insane kendini alamıyor bununla ilgili küçük bir araştırma yaptım ve sizlerle paylaşayım dedim.

Ubuntu 8.10 bildiğimiz gibi 2008 yılının 10 ayı içerisinde bizlerle olacak. Yani çok az bir sure kaldı bu yeni dağıtımın duyurulmasına. Ubuntu her 6 ayda bir yeni bir sürüm çıkaran ve bunu düzenli bir şekilde yapan tek Linux dağıtımı.

Ubuntu 8.10’da bizleri çok büyük yenilikler beklemiyor, ancak bir çok taktire değer şeylerde bizleri bekleyecek. Şimdi sırası ile bunlara göz atalım.

Ubuntu’nun alpa sürümlerinden gelecek sistemin ne olacağı takip edilebilir. Örneğin Alpha 4’de yeni bir kernel versiyonu ve X.org’un yeni bir sürümü kullanılmış, ayrıca yeni bir Network Yöneticisi alpha sürümüne eklenmişti. Bu yeni yönetici 3G network desteği verebiliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1 - Misafir Kullanıcı : Ubuntu’nun yeni sürümüyle varsayılan bir misafir hesabı sistemde yer alıyor. Kimse bilgisayarını ve dosyalarını başka birisine vermek istemez, eğer birisi bilgisayarınıza erişmek istiyorsa misafir hesabını kullanmasını sağlayarak system ve dosyalarınızı bu kişilerden koruyabiliyorsunuz. Misafir kullanıcı system üzerinde kalıcı hiç birşey yapamıyor, kullanıcı çıktığında yapmış olduğu herşey siliniyor.

2 – Özel ve Şifreli Dizinler : Adından zaten ne demek olduğu belli. 8.10’da (~/Private) adında diğer kullanıcıların erişemeyeceği ve şifrelenebilen bir dizin yer alıyor. Çok emin değilim ama şifrelenmiş bu dizini root kullanıcısı bile okuyamayacaktır.

3 – Sistem Temizleyicisi : Sistemde kalan eski program kalıntılarını sistemden temizleyemeye yarayan yeni bir servis.

4 – USB’den Kurulum : Yanımızda her zaman bir Ubuntu kurulum CDsi taşımamız nerdeyse imkansız. Ubuntu geliştiricileri bunu düşünüp USB bellekten Ubuntu kurulumunu yapılabilir hale getirmişler. Artık Ubuntu kurulum dosyalarını USB belleklerimizde taşıyabilir, biri istediği zaman hemen kuraibliriz.

5 – Daha Hızlı Bir Başlangıç : KDE’nin açılması Gnome gore bir iki saniye daha hızlı. Ancak açılmayı beklemek hepimizin sevmediği birşey bunun farkında olan geliştiriciler boot zamanını dahada kısaltmayı başarmış durumdalar.

6 – Yeni Bir Kurulum Programı : Ubuntu’nun yeni sürümünde yepyeni bir kurulum programıda bizleri bekliyor olacak.

7 – Otomatik Sürücü Yükleme : Bu özelliği çoğumuz farketmişsizdir, Ubuntu kurulumda sonra grafik kartlarımızı otomatik tanıyım sürücülerini otomatik olarak yükleyebiliyor. Bu özelliğe şimdi yazıcı desteğide eklendi.

8 – Font İşlemleri İçin Bir Arayüz : Yeni Ubuntu sürümünde Gnome üzerinde font ayarlarını control edebileceğimiz fonconfig adında bir arayüz bizleri bekliyor.

9 – Nautilus Tabları : Sonunda Nautilus programında tablar açabileceğiz. Uzun zamandır bunu bekleyen bir çok insane vardı.

10 – Synaptic içerisinde Hızlı Arama : Synaptic ile uygulamalarımız arasında arama yapabiliyor aradığımız uygulamaları kolaylıkla bulabiliyoruz. Bu uygulama daha da hızlı hale getirilmiş.

Diğer değişiklikler ise BIOS içerisinde RAID desteği ile ilgili geliştirilmeler, daha iyi Flash desteği, DVD’den daha hızlı bir kurulum, daha iyi güç yönetimi, bu saydıklarım tabiki tüm yenilikleri kapsamıyor sadece benim bulabilip sizlerle paylaştıklarım.

Ben heyecan içerisinde Ubuntu 8.10’u bekliyorum. Bakalım daha ne gibi yenilikler bizleri bekleyecek.
Caner Bulut

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 17 Ekim 2008, 17:42   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ubuntu 8.10'da Bizleri Neler Bekliyor?




Merhaba,
Ben de 3 ay kadar bir zamandan beri Ubuntu Hardy Heron 8.04 kullanıyorum. Daha öncede bazı linux versiyonlarını denemiştim ama windows a olan alışkanlıktan dolayı biraz zor gelmişti kullanması. Fakat Ubuntu çok farklı. Windows tan ubuntu ya geçecek olan arkadaşlar kesinlikle zorlanmayacaklardır.

Ben de sabırsızlıkla 8.10 sürümünün çıkmasını bekliyorum. Bahsi geçen yenilikleri bir an önce denemek istiyorum. Ubuntu yu kullanmak ile gerçekten bir bilgisayar kullandığınızın farkına varıyorsunuz. Yapabileceklerinizin bilginizi geliştirdiğiniz sürece sınırsız olması çok etkileyici. Ben daha Linux konusunda çaylakım ama sahip olduğu özellikleri ve yapabileceklerimizi görünce çok heyecan verici bir hal alıyor. Üstelik böyle bir sistemin ücretsiz olması da cabası. Tüm geliştiremlere sonsuz teşekkürler.

İçerik bakımından da tam bir eğitim dostu. Dünyanın her yerinden farklı geliştiriciler sayesinde neredeyse herkesin ihtiyaç duyacağı programlar var bence fazlası ile var. Özelliklle çocuklar ve gençlerin eğitimlerinin önemli parçası sayılacak pek çok konu üstelik te kendi dilimizde.

Duyup ta denemek isteyen arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim. windows u kullanmamın asıl sebeplerinden biri biraz yeni nesil oyunlara olan düşkünlüğümdü ve son zamanlarda Ubuntu yu kullanmaktan aklıma bile gelmedi desem yeridir. İlk etapta zorlandığım yerlerde vista ya geçiyordum ama şu an takıldığım her konuda online olarak mevcut olan sitelerde cevap bulabiliyorum. Bir de neyi nerede bulacağınızı öğrendiğinizde çok daha kolay oluyor. Oyun konusuna gelince Linux için yapılmış oyunlar da pek yabana atılır cinsten değil. Özellikle çoğunun çoklu oyuncu desteği olduğunu görmek çok iyi. Dilediğiniz zaman yine ücretsiz olarak oyunları indirebilir ve bir çok kişi veya arkadaşlarınız ile kendi ağınızda oynayabilirsiniz.

İleride ki en büyük isteğim uzun bir zamandır ilgilendiğim 3d grafik sayesinde belirli bir alışkanlık edinince Linux için kayda değer oyunlara katkıda bulunmak. Görüldüğü gibi herkes için mutlaka bir şey var Ubuntu da. Hepinizi Ubuntu ya bekliyoruz.

Teşekkürler...

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
810da, bekliyor, bizleri, neler, ubuntu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erkekler kadınlardan neler bekliyor? AftieL Ah Erkekler 2 07 Haziran 2014 18:43
Makyajda Bu Kış Bizi Neler Bekliyor? Zen Makyajın Püf Noktaları 0 07 Kasım 2012 20:37
KDE 4.5'de Bizi Neler Bekliyor? Ocean GNU, Linux ve UNIX 0 24 Mayıs 2010 00:35
Bu Ay Burcunuzu Neler Bekliyor? AngeLus Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 04 Ocak 2010 21:16