IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mart 2006, 06:10   #11
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



ŞİFRELEME:

İnternet dünyasında şifre kullanımı oldukça yaygındır. Mail alırken, site kurarken, internete bağlanırken ya da herhangi bir şekilde güvenliğimiz için bir çok güvenlik şifresi kullanmak zorunda kalırız. Fakat bizim için oldukça önemli olan şifrelerimiz şayet yeterince güçlü (az sonra açıklanacak) değilse başkaları tarafında bulunabilir ve bu da bizim için pek de iyi olmayabilir. Örneğin mail hesabınıza ait şifreniz şayet 4 basamaklı rakamlardan oluşuyorsa, şifrenizin çözülmesi için yaklaşık 15 dk sürecektir(tabi mail server ın hızına da bağlı). Şayet şifreniz 5 basamaklı bir sayı ise yaklaşık 90 dk içinde şifreniz bulunacaktır.(tabi bu arada mail hesabınızın user name ini hesaba katmıyoruz, çünkü çoğunlukla mail hesabındaki isim olacaktır.). Şonuçta doğru orantılı olarak 6, 7 ya da 8 basamaklı sayıların ne kadar zamanda çözülebileceği malum.Şonuç olarak şifreniz güçlü değilse isteyen birisi biraz azimle buna ulaşabilir. Gelelim güçlü şifre işine. Güçlü kabul edilen şifreler içerisinde büyük, küçük harfler, rakamlar ve özel işaretler olan şifrelerdir. Şayet şifreniz b iraz önce saydığımız farklı gruplardan elemanlarla oluşmuş ise çözülmesi neredeyse imkansız güçlü bir şifredir

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 01 Mart 2006, 06:11   #12
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



FİREWALL:


Firewall diye bilinen programlar, bilgisayarınızın portları ile internet arasına yerleşerek yapancı veya sizin onaylamadığınız girişimlere mani olurlar. Özellikle bilgisayarınızda bir trojan var ise bile firewall sayesinde, trojan ile başkalarının size ulaşmasını önler. Biraz önce söylemiştik, firewall virüs veya trojan bulmaz sadece internete giriş kapılarınız olan portların önünde durarak istemediğiniz giriş ve çıkışlara mani olur. Bu durumda haberiniz olmadan bilgi girişi veya çıkışı olmaz. Tüm kontroller sizin elinizdedir. Tabiiki iş bu kadar kolay değil bu programların da bir takım ayarlamaları var fakat bu ayarlamaları öğrendikten sonra geriye sadece saldırıları gülerek seyretmek kalıyor. En iyi bilinen firewall programları Norton İnternet Security 2000, Conseal Pc Firewall ile Black İce dır. Fakat bunlar ücretlidir. Ücretsiz olan Zone Alarm programı da vardır. Ayrıca Firewall programlarında saldıran kişinin ip numarası da yazıldığı için karşı atak için kullanılabilir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 01 Mart 2006, 06:13   #13
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



A) VİRÜSLER:
A.a) Virüslerin Tarihi
İlk virüs ne zaman, nerede ortaya çıktı? Bir programın başka bir bilgisayara aktarılması ve bulaşması fikri 1970’lere kadar gitse de 1987 yılında Delaware üniversitesinde birkaç düzüne diskette ortaya çıkan “brain”(beyin) adlı virüs ilk virüs olarak kabul edilir.
A.b) Virüs Nedir?
Günümüzde “bilgisayar virüsü” tanımlaması artık belâ ile eş anlamlı tutulmaktadır. En basit şekilde bilgisayar virüsleri boyut olarak çok küçük program parçacıkları olup çoğu zaman kendi başlarına bulunmamaktadırlar. Saklanma amacıyla kendilerini genelde yayılabilecekleri yani çalıştırılabilir dosyaların arkasına eklerler.
Belleğe yerleşen ve çalıştırılabilen programlara kendini ekleyen, yerleştiği programların yapısını değiştiren ve kendi kendini çoğaltabilen kötü amaçlı programlara virüs denir. Virüs genellikle assembler (makine dili) programlama dili ile hazırlanmış kapasiteleri birkaç byte ile 3 KB (kilobyte) arasında olabilen programlardır. Virüslerin boyutlarının küçük olmasının nedeni fazla dikkat çekici olmamaları içindir.
Bilim teknik dergisinin 1998 mayıs sayısında yapılan bir araştırmaya göre 3551 tane virüs temel alındığında virüslerin ortalama boylarının 1198 byte olduğu görülmüştür.
Bilgisayar virüsleri ve benzeri yazılımlar bütün yasalara uygun yazılımlara karşı tasarlanmıştır. Virüsler ev sahibi programların içine gizlenerek kullanıcının isteği dışında belleğe yüklenir ve çalışırlar.
Aktif hâle geldiklerinde yapacakları iş için kullanıcıdan ne izin alırlar nede uyarırlar. Virüsler herhangi bir hata ile karşılaştıklarında hata mesajını görüntülemeden kullanıcıya ilişkin koşulları düzeltmesine olanak sağlamadan hatayı kendisine uygun olarak düzeltir veya düzeltmeye çalışırlar.
“Yapabildiğim her şeyin daha iyisini yaparım” espirisi bir anlamda bilgisayar virüsleri dünyasında geçerlidir.
Sonuç olarak virüsler, bilgisayara ve dosyalara zarar verme potansiyeline sahip ve bu amaçla yazılmış programlardır. Yani bilgisayara neleri hangi şekilde yapmaları gerektiğini kendi amaçları doğrultusunda yanıltarak yanıltarak söyleyen komutlar dizisi diye ifade edilebilir.

Virüsler bilgisayarımızda “boot”sektörü dediğimiz harddisk bilgileri indeksi kısmına saklanırlar. Günümüzde bilinen virüslerin çoğu eski Sovyetler Birliği, Bulgaristan, Almanya ve Amerika’da yazılmıştır. Bulların yazarları da genellikle gençler ve üniversiteli öğrencilerdir.
Kullanıcılar bilgisayar virüsleri ile hedef sistem (kendi sistemleri) arasındaki teknik diyaloğun ayrıntıları ile ilgilenme isteği duymazlar. Temeldeki amaçları güvenli bilgi işlem çalışmaları yapma ve onları anlamadır. Ancak, bilgisayarınızın içinde neler olduğu konusunda bir düşünce sahibi olmanız yeterlidir. Amaç olarak yazılımı, verileri ve dosyaları düşünmek bilgisayarınızın değil sizin sorumluluğunuzdur. Bu amaçlara ulaşma yollarının denetimini, ancak sisteminizin korunması konusunda bilgi edinmeye istekli olduğunuz ve bu uğurda enerji ve zaman harcadığınız zaman elinizde tutabilirsiniz.
A.f) Bilgisayar virüslerinin zararları nelerdir?
Virüsler sonuçta verecekleri zarara göre ya ilk çalıştırmada faaliyete geçerler yada olabildiğince yayılmayı bekleyip toplu zarar verme yolunu seçebilirler.türleri ne olursa olsun virüslerin amacı o bilgisayara bir yoldan zarar vermektir.bunlar nelerdir?
1)disketleri formatlayabilir,kopyalayabilir.
2)dosyaların adlarını silip veya değiştirebilir.
3)başka bilgisayarların belleğine dosyaları yükler veya belleklerinden dosyaları silebilir.
4)programın işleyişinde aksaklıklar getireceği gibi bilgisayarın çalışmasını engelleyerek
veya bozarak zarar verebilirler.örneğin Çernobil virüsü gibi.anakart üzerinde bulunan bios giderek bios programının çalışmasını durdurmuş bilgisayarın açılmasını engellemiştir.
5)bilgisayarda yavaşlama kilitlenme ve bazen dosyaların bozulmasına neden olurlar.
6)harddiskin formatlanmasına biosların silinmesine neden olurlar.vb. gibi virüslerin bir çok zararı vardır.
A.e) Bir bilgisayarda virüs belirtileri nelerdir?
Bilgisayarınız açılmıyor mu? Belkide bilgisayarınıza virüs bulaşmıştır.Ancak sunuda unutmamak gerekir.bilgisayar ile ilgili sorunlara neden olan her zaman virüs olmayabilir.donanım config.sys veya autoexec.bat dosyalarındaki değişiklikler yada kullanıcı hataları da buna neden olabilir.bir bilgisayardaki virüsün belirtileri şunlardır;
a)program yüklemeleri normalden daha fazla zaman alır.
b)disk alanları azalır.
c)bozuk sektör artar.
d)mevcut ram sürekli azalır.
e)programların normal çalışmaları bozulur.
f)kendilerine ait olmayan hata mesajları görüntülerler.
g)ekranda ilginç şekil ve karikatürler oluşur.
h)dosyalar kaybolur.
I)dosya bilgileri değişir.(uzantısı,adı,tarihi gibi)
k)nasıl oluştuğu bilinmeyen dosya ve dizinler belirir.
Bilgisayarımın virüs kapıp kapmadığını nasıl anlarım? Bunu Saptayan Programlar Var mı?
Eğer bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa, bu durumda bilgisayarınızda normal olmayan bazı durumlar gözlemleyebilirsiniz. Bazı virüsler, isimleri ile ilgili bir mesajı ekranınıza getirebilir. Bazıları makinanızın çalışmasını yavaşlatabilir, ya da kullanılabilir hafızasını azaltır. Bilgisayarınızın virüs kapıp kapmadığını saptayan anti-virüs programları vardır. Bu programlar, bilgisayarınızın virüs kapabilecek her tarafını tararlar. Bu programların virüs saptama yöntemleri 2 türlüdür:
1-Kendi veritabanlarındaki virüslerin çalışmasını sağlayan bilgisayar
programı parçalarını bilgisayarınızda ararlar.
2-Programlarınızı, virüs olabilecek zararlı kodlara karşı analiz edebilirler.
Günümüzdeki popüler anti-virüs programlarının veri tabanlarında 1000lerce virüs imzası ve bunların çeşitleri vardır. Bu veri tabanları, yeni çıkan virüsleri de ekleyerek sık aralıklarla güncellenir. Bütün virüs programları 3 temel işleve sahiptir :
1-Virüs Arama, bulma (virus scanner)
2-Bulunan virüsü temizleme (virus cleaner)
3-Bilgisayarınızı virüslerden korumak için bir koruyucu kalkan oluşturma (virus shielder)
Virüs kalkanları, bilgisayarınız her açıldığında kendiliğinden devreye giren ve yeni bir program çalıştırdığınızda veya programı bilgisayarınıza kopyaladığınızda bunları kontrol eden ve tanımlayabildiği virüs bulursa sizi uyaran ve virüs temizleme modülünü harekete geçirebilen araçlardır.
A.d) Herhangi bir yazılımın virüs olabilmesi için ne gibi özelikleri olmalıdır?
1)Çalıştırılabilir olmalı(aktif)
2)Kendi kendini kopyalayabilmeli(çoğalma ,yayılma)
3)Diğer program ve komutları kendi isteği doğrultusunda yönetebilmeli(kod değiştirme özelliğinden dolayı)
4)Kendini yenileyebilme
5)Kendini saklayabilme
6)Kendini gizleyebilme
gibi özeliklere sahip olmalıdır.
Bilgisayar Virüslerinin Çeşitleri
Bilgisayarlar hızla hayatımızın bir parçası haline gelirken bu sevimli makinalarla birlikte kimi olumsuzluklar da kapımız çalıyor. Bu davetsiz misafirlerin başında ise bilgisayar virüsleri geliyor ; ancak pek çok kişi özellikle de yeni bilgisayar kullanıcıları bu konuda pek bilgili değil. Hatta pek çoğumuz Hollywood yapımı bilimkurgu filmler sonucunda onların canlı organizmalar olduğunu bile düşündük. Fakat bilgisayar virüslerinin canlı olması (ve de kullanıcılara hastalık bulaştırması!) söz konusu değil!!
Çünkü onlarda sadece küçük birer yazılımdır. Tabii ki bunlar diğer bilgisayar yazılımlarından biraz farklılar. Bu farkların başında kendilerini kopyalamaları geliyor. Tıpkı biyolojik virüslerin DNA'lar ile çoğalmaları gibi bilgisayar virüsleri de kendilerini başka programlara ya da boot'a kopyalayarak çoğalırlar. Diğer bir özellikleri ise çalışmaları için kullanıcıya bağlı olmamaları yani aktif bir yapıya sahip olmaları. Böylelikle kullanıcının onayını ya da emrini beklemeden hareket ederler. Bilgisayar sistemlerine zarar vermeleri de kullanıcının istemediği zamanlarda istemediği şeyler yapmasıyla olur. Virüsler varlıklarını devam ettirebilmek amacıyla sürekli olarak kendilerini kopyalarlar ve böylelikle tüm dünyadaki bilgisayarlara yayılma şansı bulurlar.
Her geçen gün virüslerin sayısı katlanarak artıyor. 1983 yılında bilgisayar virüslerine isim babalığı yapan Friedrich Cohen bile onların gün gelip de onbinlerle ifade edileceğini düşünmemişti herhalde. Ancak bugün sayıları giderek artıyor ve bunun temelinde de psikolojik durumları hala tartılaşılan bilgisayar programcıları geliyor! Kimileri aşklarını duyurmak, kimileri nükleer denemeleri protesto etmek, kimileri ise sadece eğlence amacıyla virüs yazıyor. Bir bilgisayar virüsü programlamak için sanılanın aksine bilgisayar dehası olmaya gerek yok, sıradan bir programcı hatta programcılığa meraklı 9-10 yaşlarında bir velet bile rahatça bir virüs yapabilir. Fakat virüsünün dünyaya yayılp, adını duyurması virüsün kaynak kodununun (source code) kalitesine bağlıdır. Virüsleri kabaca dört grupta inceleyebiliriz. File (Dosya), Trojan (Truva), Makro ve Boot virüsleri.
1) Dosya (File) virüsleri :
Bunlar ise çalıştırılabilir programlara (uzantıları . exe, . com gibi olanlar) bulaşırlar ve bunlardan diğer dosyalara kendilerine kopyalarlar. Böylelikle de bulaştıkları dosyanın uzunluğunu artırırlar; ancak günümüzde dosya uzunluğunu artırmadan da bulaşan virüsler var. Virüs eklentisi genellikle dosyanın sonunda ve nadiren de ortasında olur. Virüs hafızada kalabilir (resident virus) ya da doğrudan çalıştırıldığında (direct action virus) etki gösterebilir. Ya da her iki özelliği de kullanabilir.
2) Boot Sektör’e Bulaşanlar:
Yaklaşık on yıldır boot sektör virüsü PARITY.B ortalarda dolaşıyor.Gerçi virüs normal olarak hasar verici fonksiyonlara sahip değil. Ancak Master Boot Record (MBR) kaydının ve her sabit diskin partition (disk bölümü) tablosunu üzerine yazarak NTFS dosyası sistemine kurulu Windows NT bilgisayarlarını kullanılmaz hale getirirler. Her boot sektörü virüsü Master Boot Record (MBR) alanına kendini saklar. Boot edilecek işletim sistemini ararken bilgisayar BIOS’u sistem açısından sabit diskin ilk sektörüne atlar, Yani MBR’ye virüs bulaşmışsa virüs kodu işletim sisteminden önce yüklenmiş olacaktır. Virüs kendini ana belleğe kopyalar. Bilgisayar kapatılana kadar kendini orada kalır ve tüm sistem Iterrupt’larını (Kesme İsteklerini) kendi koduna iletir. Bu şekilde virüs disket, zip disk ve harici disk erişimlerini yakalar ve bunların boot sektörüne de bulaşır.
Önlemler : Aşağıdaki güvenlik kurallarına dikkat ediniz.
· BIOS’taki virüs korumasını etkinleştirin
· BIOS’taki boot sırasını değiştirin. Bu şekilde sistemin sürücüde unutulmuş bir disketten açılmasını önlemiş olursunuz.
· Her disket mümkün olduğunca yazmaya karşı korumalı olarak sürücüye yerleştirin.
· Güncel Anti-virüs yazılımlarını kullanın ve yabancı disketleri kullanmadan önce virüs taraması yaptırın

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 01 Mart 2006, 06:16   #14
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



3) Trojanlar (Truva Atları):
Trojanlarla, saldırganların amacı daha çok bazı şifreleri ele geçirmek, internet servis sağlayıcınızın bağlantısı gibi. Bu programlara trojan (Truva atları ) denmesinin nedeni ise bilgisayar trojanın faydalı bir program (Örneğin: Ekran koruyucusu veya On-Line araç) arkasına gizlenerek sisteminize girmesi ve sizi bir bakıma içerden vurması tıpkı truva savaşında on yıl sonunda ancak devasa bir at içerisinde en iyi savaşçıların şehri ele geçirebilmesi gibi.
Trojanın varlığından habersiz ve korumasız kullanıcı programı çalıştırdığında ya programın kendisinden beklenen işlem yerine getiriliyor veya hiçbir şey ifade etmeyen bir hata mesajı veriliyor. Ancak arka planda zararlı bir kod çalışmaya devam ediyor. Bu yüzden truva atları aslında gerçek bir virüs değiller, zira sadece sistemimize zararlı bileşenleri sokmaya çalışan bir taşıma aracıdır.
Önlemler: Aşağıdaki güvenlik kurallarına dikkat ediniz.
· Güncel Anti-virüs yazılımlarını kullanın
· E-mail ile aldığınız programları çalıştırmayın tanıdık birinden gelse bile
· Çok uzantısı olan dosyaları asla açmayın ( Örneğin: Resim.bmp.exe)
4) Backdoor:
Oldukça tanınan Hacker grubu “Cult Of The Dead Cow” 1998 ortasında Windows yüklü bilgisayarlar için uzaktan kumanda ispiyonlama sağlayan BackOrifice adında bir program çıkardılar. BackOrifice’ın bu ilk versiyonu ( günümüzde birçok sürümü var) kurbanın bilgisayarına bir server kuruyor ve Hackerlar buna bir Unix aracı olan Telnet ile bağlanabiliyorlar. Sisteme giren Hacker artık sistemin tüm kontrolünü eline geçirebiliyor ve kurbanın neler yaptığınıda takip edebiliyor. Ayrıca sisteme müdahele edip, dosyaları silebiliyor ve programları çalıştırabiliyor. Backorfice bir çeşit backdoor (arka kapı), yani trojanların bir alt türü . Backdoorlar kurbanın sistemine gizlice giren ve kullanıcının haberi olmadan bağlantı kuran programlardır. İnternet üzerinden saldırganlar bu elektronik arka kapıdan hedef bilgisayara bağlanıp dosyaları silebiliyor ve hatta tüm sabit diski formatlıyabiliyor. Bir backdoor çoğunlukla faydalı bir program şeklinde geliyor veya yayılmak için bir worm(solucan) mekanizması kullanıyor.
Önlemler: Aşağıdaki güvenlik kurallarına dikkat ediniz.
· Güncel Anti-virüs yazılımlarını kullanınız
· Çoklu uzantısı olan dosyaları asla açmayın (Örneğin, Resim.bmp.exe)
· İnternet’ten gelen erişimleri bloke eden Personel Firewall kullanın
5) Makro Virüsleri:
Amerikalı David Smith tarafından yazılan ve 1999’un başında kısa zamanda binlerce Windows bilgisayarını ve mail sunucusunu melisa makro virüsü, bu tür virüslerinde ne kadar etkili olabileceğine iyi bir örnektir. Bu word makro virüsü Outlook adres defterindeki elli kayda kendini gönderiyor ve daha sonra dökümanların ve sistem kaydının içeriğini değiştiriyordu. Makro virüsleri günümüzde en çok yayılan virüs çeşidi. Bunlar Ms Office’nin makro fonksiyonlarını kullanıyorlar ve Office dökümanlarının alış verişinde kurbanın sistemine bulaşıyorlar bir düğmeye tıklandığında veya doküman açıldığında virüs ( İşine) başlıyor. Virüs programcıları çoğunlukla AutoOpen makrosunu kullanmayı seviyorlar. Bu makro bir word dökümanı açılırken otomatik olarak çalıştırılır. Virüs böylece belleğe geçer ve hemen üzerinden çalışır. Her dökümana bir normal.dot şablon dosyasına bulaşır. Makrolar çoğunlukla kolay öğrenebilen ve Ms Office 97’den itibaren gelen Visual Basic for Aplication(VBA) dilinde yazılır. Ancak Word 6.0 için bile makro virüsleri mevcuttur. Mesela Nop.de
Neyse ki bu virüsler yayılmaktan başka bir zarara sahip değillerdir.
Önlemler: Makro virüslerinden korunmak için aşağıdakileri yapmalısınız.
· Açmadan önce tüm dökümanları virüs kontrolünden geçirin
· Programların kendilerine ait makro korumalarını etkinleştirin (MS Office’de “Araçlar-Seçenekler-Genel(ve-ya Makro))
· Güvenlik altında günümüzde maalesef bu şeçeneğide geri alan virüsler mevcut; sadece ilk açılışta bir uyarı mesajı geliyor.
· E-mail ile aldığınız hiçbir dökümanı açmayın.
6) Skript Virüsleri:
Elektronik bir aşk mektubu ardına gizlenerek loverletter skript virüsü yüz binlerce bilgisayar bulaşmış ve kurbanın bilgisayarındaki dosyaların yazmış ve kullanılmaz hale getirmişti. Tabi kendisini başka kullanıcılarada gönderdikten sonra Windows ile birlikte gelen programların yaygın olarak kullanılması ve kullanıcıların dikkatsizliği bu virüsün çok çabuk yayılmasına ve bilinen sonuçlara neden oldu.
Hem Internet Explorer hem de Outlook Express, Visual Basic ile programlanmış skriptlerle doğrudan işletim sistemi ile çalışabiliyorlar. VBScript sistem kaydına (Registry) ve dosyalar erişime olanak tanıyor. Skriptler bir
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
sayfası veya elektronik posta eklentisi açılırken etkin hale geliyorlar. Bu Skript desteği mesela bir problem çözümü için otomatik olarak sistem bilgilerini içeren bir E-mail’i yazılım firmalarının destek bölümüne gönderilmesi için düşünülmüş ancak Internet Explorer ve Outlook’un saldırıya açık bu yanlarından Hackerlarda dosyaları silmek ve sabit diskleri formatlamak için faydalanıyorlar. Loveletter’da olduğu gibi. Visual Basic Script’i öğrenmek kolay olduğu için her gün yeni skript virüsleri ortaya çıkıyor. Bunlar çoğunlukla solucan (Worm) olarak kurbanların bilgisayarlarına giriyorlar.
Önlemler: Aşağıdaki güvenlik önlemlerini dikkatle inceleyiniz.
· Güncel Anti-virüs yazılımlarını kullanın
· E-mail eklentisi olarak aldığınız hiçbir programı çalıştırmayınız. Tanıdık birinden gelse bile
· Çoklu uzantısı olan dosyaları asla açmayınız. Örneğin; Loveletter.txt.vbs.
· Her zaman bir Internet programının en güncel sürümünü kullanın
· En yeni Outlook güvenlik yamasını kurun.
7) Worm :
QAZ virüsü yerel ağda yazılabilir paylaşılımına açılır sistem dizinlerin tarar. Daha sonra Notepad.exe olarak buralara kendini gizlemiş bir şekilde kopyalar. Hedef bilgisayarda bir sonraki text editör açılışında virüsten nasiplenir. QAZ tipik bir solucandır. Solucanlar ağdan bir bilgisayardan başka bir bilgisayara kendini aktaran küçük programlardır. Bu aktarma E-mail ekiyle ya da yerel ağda paylaşıma açılmış windows dizinlerine kopyalanarak gerçekleşir. Çoğalma rutininin yanında çoğu solucan asıl zararlı fonksiyonuna sahip bir virüste içerirler. Melissa veya Loveletter gibi bilinen makro veya skript virüsleri solucan olarak yayılırlar. Solucan programlamada yaygın olarak kullanma IRC Chat programının içindeki güvenlik açıklarından faydalanmakta oldukça sevilir. Bu solucanlarda zararlılar otomatik olarak bir kanala girerken yayılırlar. Solucanların yayılmasında eksik güvenlik önlemlerinin etkisi büyüktür. Mesela şifresiz sürücü paylaşımları ve ya güvenlik açıkları olan eski yazılımları kullanmak.
Önlemler: Aşağıdaki güvenlik kurallarına dikkat ediniz.
· Güncel Anti-virüs yazılımlarını kullanın
· Her zaman bir Internet programının en güncel sürümünü kullanın
· En yeni Outlook güvenlik yamasını kurun.
· Windows sürücülerini sadece etkili bir şifre korumasıyla paylaşıma açın
CIH (Cernobil) virüsü nedir?
CIH (Cernobil), virüsü sadece Windows95 ve Windows98 altında çalışan, bulaşıcı ve çok yaygın bir bilgisayar virüsüdür.
CIH Dos, NT , OS/2 gibi işletim sistemlerinde çalışmaz.
CIH isimli Cernobil diye bilinen virüsün diğer isimleri ise şöyledir:
PE_CIH, CIHV, SPACEFILLER, WIN32.CIH, CHERNOBYL, TSHERNOBYL, TSERNOBYL
CIH virüsünün tarihi:
Bu virüs Haziran 1998de Tayvan'da çok yaygın olarak bulundu. Virüsü yazan kişi, yerel bir internet konferansında virüsü faydalı bir program diye gönderdi. Bir hafta içinde virüs, Avusturya, Avustralya, İsrail, İngiltere'de bulundu. Ayrıca bir çok ülkede de tespit edildi (İsviçre, İsveç, USA,Rusya, Şili).
CIH virüsü nasıl çalışır, bulaşır?
CIH virüsü, sadece Windows95 ve Windows98 executable ( .EXE uzantılı) dosyalarına bulaşır. Virüslü bir .exe dosyası çalıştırılıp virüs hafızada aktif olduğu zaman sistemde çalıştırılan diğer WIN95/98 .exe dosyalarına bulaşmaya çalışır. Virüs kesinlikle DOS da aktif değildir, sadece windowsda çalışabilir. Eğer bilgisayarı DOS modunda (Command Prompt Only - Sadece Komut İşlemi) açarsanız virüs hafızaya yüklenmez. Eğer Windowsdan DOS'a çıkarsanız (Restart Computer in MSDOS mode), virüs hafızadan çıkar.
Virüslü bir .exe dosyası ya başka bir arkadaşınızdan veya dışardan bir disketle,cdromla veya internetten çektiğiniz veya emailinizde size gönderilen bir .exe dosyası varsa ve bu .exe dosyasını çalıştırırsanız size bulaşır.
Bunların dışında başka bir şekilde bulaşmaz.
Virüsde bazı programlama hataları olduğu için bazı bilgisayarlarda virüslü dosya çalıştırıldığı zaman sistem kilitleniyor.
Virüs sadece ayın belli tarihlerinde aktif oluyor. Bu virüsün 3 tane farklı tipi vardır:
Uzunluk
İçerdiği Yazı
Aktif olma tarihleri
Yaygın mı?
1003
CCIH 1.2 TTIT
Nisan 26
Evet
1010
CCIH 1.3 TTIT
Nisan 26
Hayır
1019
CCIH 1.4 TATUNG
Her ayın 26sinda
Evet
Yukarıdaki tabloyu açıklayalım:
Uzunluk: Virüsün kapladığı yer. Çok ilginçtir, bu virüsün bu kadar yayılma sebeplerinden birisi de virüsün bir dosyaya bulaştığı zaman dosyanın boyutlarını arttırmamasıdır. Virüs, dosyalardaki kullanılmayan boşlukları bulup kendisini parça parça bu boşluklara kaydetmektedir. Bu şekilde insanların gözünden kaçabilmektedir. Bu virüs aynı zamanda türünün ilk örneğidir.
İçerdiği Yazı: Virüsün bulaştığı dosyalara yazdığı bir yazı.
Aktif olma tarihleri: Virüs bu tarihler haricinde bulaşmak dışında hiçbir işlem yapmamaktadır. Bu tarihlerde ise sisteme hasar verecektir.
Yaygın mı: Bu virüsün diğer ülkelerde de yaygın olup olmayan türleri. Çok ilginçtir bugüne kadar bize ulaşan virüslerin çoğu 1.3 türü idi. Sanırız Türkiye’de daha çok 1.3 türündeki virüs yaygın.
Virüsün verdiği zararlar nelerdir?
Virüs iki türlü hasar vermektedir:
a) Flash BIOSlar: Özelliklerde Pentium ve Pentium-II işlemcilerin kullanıldığı anakartlarda bulunan Flash Bios özelliği bilgisayarınızın yeni çıkan işlemcileri desteklemesi ve BIOSlarda olabilecek (2000 yılı gibi) yazılım hatalarına karşı yenilemenizi sağlar. Bir program ile bu BIOSların en son versiyonlarını internetten çekip Flash Biosa yazabildiğiniz gibi bu virüs de Flash Biosa yazabiliyor. Flash Biosu anlamsız işe yaramayan datalarla dolduran bu virüs bilgisayarın ilk açılmasını sağlayan bu kritik yazılımı işe yaramaz hale getiriyor ve bilgisayarınızda kapkara bir ekranla başbaşa kalıyorsunuz.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 01 Mart 2006, 06:18   #15
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



b) Harddiskler: Virüs harddisklerin MBR (Partition) ve Boot diye bilinen iki bölgesindeki bilgilerin üzerine yazmakta ve onları da işe yaramaz bilgilerle doldurmaktadır. Bu durumda harddisk sağlam olsa bile , harddiske sistemin erişmesinde gerekli olan bu yerlerdeki yanlış datalar bilgisayarınızın harddiskteki dosyalara erişmesini engellemektedir.
Özellikle direkt biosdan erişim sistemi kullanan bu virüs BIOSlardaki virüs korumasını da aşmaktadır.
Ayrıca virüs rasgele bir şekilde disketteki dosyalara hasar da verebilmektedir. Bunun yanısıra, virüsün harddiskin ilk 1Mblık alanını sildiği ve FAT (Dosya Tablosu) yapısını bozduğu da bilinmektedir. Bu durumda ise bilgileri kurtarmak imkansız denilebilir. Ancak Norton Utilities programlarından Unformat ile Ontrack firmasının Tiramisu programları bir umut ışığı olabilir.
Norton Utilities internet sayfasına [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden erişebilirsiniz.
Ontrack firmasının internet sayfasına [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden erişebilirsiniz.
Virüs bu bahsedilen konular dışında hiç bir şeye zarar vermez. Maalesef medyada çıkan bazı haberler bizi bu konuda sizleri uyarma ihtiyacına yönlendirdi. Cdromların epromlarının bozulması, SMS mesajları ile Cep telefonlarının bozulması gibi bir çok asılsız haberlere lütfen inanmayınız.
Sadece size anlattığımız gibi Flash bios ve harddiskdeki bilgilere zarar vermektedir.
Bu virüsden nasıl kurtulunur?
Bu konuyu iki şekilde ele alacağız.
Bilgisayarı hasar görmemiş ama virüs olma ihtimali olanlar:
Eğer bilgisayarınızda bu virüsün olup olmadığını merak ediyorsanız, aşağıdaki listedeki antivirüs programları kullanıp bu virüsden kurtulabilirsiniz. Özellikle virüs dosda aktif olamadığı için Windows95/98 (Win32) .exe dosyalarını temizleyebilen Dos antivirüs programlarını tavsiye ediyoruz.
1- Dr.Solomon
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
2- F-prot
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
3- Norton Antivirüs
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
4- Thunderbyte
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
5- Pc-cillin
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
başlıca bu antivirüs programlarını tavsiye ediyoruz.
Bu arada belirtmek isterim ki, bu programların bir kısmının DOS da çalışanları ücretsizdir. Ücretsiz olmayan DOS/Windows antivirüslerini ise genelde 30 günlük deneme süresi içinde (bu süre değişebilir, biz sorumluluk almıyoruz) ücretsiz olarak kullanıp sonra silebilirsiniz veya programı satın alabilirsiniz.
HAPPY99
* Nedir? Win32 tabanlı bir Truva'dır. Çalıştırıldığı zaman küçük sayılabilecek bir ekran içerisinde havai fişek efekti gösterir. * Diğer İsimleri? win32. ska. a, ska, wsock32. ska ve ska. exe.
* Nasıl Bulaşıyor? Happy99 isimli (başka bir isim altında da olabilir) programı çalıştırdığınız an aktif olur ve "SKA. EXE" ve "SKA. DLL" isimli iki dosya yaratır. Orjinal WSOCK32. DLL dosyanızı WSOCK32. SKA adı altında kaydeder ve gerçek WSOCK32. DLL yerine modife edilmiş dosyayı geçirir. Eğer o an Wsock32. dll kullanılıyorsa bu değişiklikleri yapamaz; ama Windows Registry'sine girerek bilgisayar ilk boot edilkten sonra bunların yapılmasını sağlar. Uzunulupu 10. 000 byte'dır.
* Etkileri Neler? Happy99 aktif olduktan sonra kullanıcının e-mail ve newsgroup işlemlerini izleyerek onlara SKA. EXE dosyasının bir kopyasını HAPPY99 adı altında gönderir. Her bir adrese sadece bir kere gönderir. Atılan ilk mail'in subject'ini kullanarak ayrı bir mail atar, yani kullanıcının attığı mail'le göndermez Happy99'u. LISTE. SKA adlı dosyada kimlere atıldığı tutulur. Herhangi bir zararı yoktur, sadece yayılır.
· Ne Zaman Ortaya Çıktı? Ocak 1999.
En popüler Virüsler:
Virüs İsmi
Tipi
Karıştığı Olaylar
Yüzde
Win32/Ska
File
140
13.28%
Laroux
Macro
124
11.76%
Marker
Macro
122
11,57%
Ethan
Macro
69
6,55%
Class
Macro
59
5.60%
Win32/Pretty
File
52
4.93%
Win32/NewApt
File
48
4.55%
Melissa
Macro
47
4.46%
Tristate
Macro
44
4.17%
Freelinks
Script
42
3.98%
Win32/Babylonia
File
32
3.04%
Cap
Macro
31
2.94%
Win32/Fix
File
31
2.94%
Thus
Macro
29
2.75%
Win32/Explore.Zip
File
21
1.99%
Win95/CIH
File
19
1.80%
A.c) Virüsler Nasıl Yayılır?
Dünyadaki yaklaşık 100-200 milyon kişisel bilgisayar ve Mac kullanıcısının milyonlarcası en az bir kere virüs saldırılarına maruz kalmıştır. Ancak ortalıkta ne kadar virüsün bulunduğu konusunda kimsenin kesin bir bilgisi yok.Çünkü virüsler hakkında hazırlanan raporlar hiçbir zaman tam değildir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, virüse maruz kalan insanların karşılaştıkları sorunların kendilerinin yaptığı hatalardan meydana geldiğini düşünmesi, bu yüzden de çoğu virüs problemi gerekli kişilere bildirilmemesi.
Daha 3-4 yıl öncesine kadar işyerlerinde karşılaşılan virüs problemleri evden getirilen disketlerden kaynaklanıyordu. Ancak günümüzde virüslerin daha çok internet’ten bulaştığını görüyoruz. Virüslerin sadece küçük bir kısmı gerçekten zararlı. Geri kalanı kötü yazılmış, iyi test edilmemiş, “bug”lı küçük yazılımlardır.Yine de bunları teşhis etmek zman alır. Dataquest’in bir araştırmasına ve değişik birkaç sigorta şirketinin sözcüsünn aktardıklarına göre, bir şirketin kişisel bilgisayarları arasında çoğalan bir virüs, ortalama birkaç bin dolara ve veri kaybına neden oluyor. Dataquest’in raporuna göre, örneğin bir şirket sadece bir olaydan dolayı 2 milyon dolar kaybetti.En az bir sigorta şirketi bilgisayar virüsleri yüzünden meydana gelen zararlara karşı yılda 100 bin dolarlık sigorta poliçesi veriyor.
Son yıllarda bilgisayar virüsleri o kadar önem kazandı ki büyük bir anti-virus endüstrisinin doğmasına neden oldu. Dünya çapında bu işle uğraşan düzinelerce şirket yüzlerce araştırmacı var. Sadece anti-virüs yazılımlarıyla uğraşan bazılarının hisse senetleri Amerikan Borsası’ndan el değiştiriyor.
Şu anda virüs ve Anti-virüs geliştiricileri arasındaki savaş neredeyse başabaş görünüyor.Ancak yinede özellikle iki olgu var ki durumu virüs yazanlar lehine çeviriyor. Birincisi yeni yazılan virüs sayısındaki artış karşısında artık bu virüsleri inceleyip çözüm bulan Anti-virüs uzmanlarının gittikçe daha zor durumda kalmaları. İkincisi dünyadaki bilgisayar arasındaki iletişimin hızla artması güncel Anti-virüs programlarının bir tek merkezden periyodik bir şekilde dağıtılmasıda virüslerin günümüzde yayılma hızına göre çok yavaş kalıyor.
Yakın bir gelecekte bilgisayarlar bilinmeyen virüslerin farkedilmesi durumunda bunları otomatik olarak tanıyıp, bunları ortadan kaldıracak bir sisteme ihtiyaç duyacaktı. Bilgisayar virüslerinin biyolojik isim babalarına karşı doğa böyle bir şeye çare bulacak ( bu davetsiz misafirleri tanıyp hatta tanımasa bile hemen tepki verebilecek) bir mekanizmaya sahip
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
murgalıların bağışıklık sistemi. İşte bu bağışıklık sistemi mekanizmasını model alarak Anti-virüs yazılım şirketleri kendi yazılımlarını geliştiriyorlar.
A.h) Virüsler bilgisayar donanımını yakabilirler mi?
Bu sorunun cevabi "evet yakabilirler." ancak belli koşullar altında. Yani her makineyi yakamazsınız. Veya her diski bozamazsınız.Virüsler program parçalarıdır. Ve eğer bir virüs donanımı bozmak isterse donanıma bir takım özel komutlar göndermek durumundadır. Eğer Windows kullanıyorsanız bu tür komutları Windows sezinleyerek sizi daha önceden uyarır. En azından rasgele isler yapmanıza engel olur. Mesela disk erişimi.
Bilgisayar virüslerinin amacı öncelikle kendisini bozmadan bulaştırmaktır. Genellikle mesaj veya espri amaçlı hazırlanmışlardır. Yani kimse bindiği dalı kesmek istemez. Yani bulaştığı makineyi bozarak harakiri yapmaz. Eğer amaç bu olsaydı bulaşma amacının önüne geçeceğinden bulaşamadan makineyi bozmak istemezler.Ancak eğer kötü niyetlilerse veya yakma isini zamana bağlamışlarsa o zaman korkulabilir. Monitörün tarama frekansı yazılımla kontrol edilmektedir. Tarama frekansları için belli rakamlar vardır. Eğer rakam 0 yapılırsa ekranın ortasında çok parlak bir nokta seklinde görünecektir. Uzun süre bu nokta orada kalırsa buradaki fosfor tabakası yanacağından bozulma olacaktır. Diğer taraftan MGA kartlarına bir komut göndererek Flyback Transformatörünü yakıla biliniyor.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 01 Mart 2006, 06:20   #16
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



A.I) Virüslerin zararları ile ilgili alınacak tedbirler nelerdir? Virüslerden nasıl korunuruz?
Virüslerin zararları ile ilgil alınacak tedbirler şunlardır:
1)virüslü disketler bilgisayarınıza takmayınız.
2)disketlerinizin proteklerini kapatınız .
3)orijinal olmayan cd ‘leri bilgisayarınızda kullanmayınız.
4)size gelen e-postaların ekli dosyalarını emin olmadıkça açmayınız.
5)bilgisayarınızda bulunan antivirüs programlarınızı sürekli yenileyip günceleştiriniz.
6)bilgisayarınıza virüsün bulaştıüına eminseniz ya o virüsü silmeyi deneyiniz yada bilgisayarınızı kapatıp hiç açmayın.çünkü bilgisayar her açılıp kapatıldığında virüs bir adım ilerlemekte ve verdiği zararları artırmaktadır.
En iyi korunma yolu, şüpheli programlari, güvenmediginiz internet sitelerinden aldiginiz programlari kontrol etmeden çaliştirmamak. Dişardan bir program aldiginizda bir virüs tarayicisi ile kontrol edin.Virüsler dışında, çalıştırdığınızda bilgisayarınızın önemli dosyalarını silen, disklerinizi formatlamaya çalışan ve ilk anda yararlı gibi görünen programlar da vardır. Bu programlar, genellikle, illegal programların bulunduğu birtakım kontrolsüz FTP sitelerinde, web sitelerinde bulunmaktadır.
Bu tip programların dağıtıldığı önemli yerleden biri de haber gruplarıdır (usenet news). Aldığınız bir mailin sonuna eklenen ve "lütfen ilişikteki kısa programı çalıştırın, size çok güzel bir yeni yıl kutlaması mesajı veriyor" gibi bir mesaj görür, eklenmiş programı alırsınız içinden hiç virüs çıkmaz. Ama, aldığınız program, çalıştırıldığında, aslında makinanıza ciddi zararlar veren bir algoritmayı doğrudan çalıştırıyor olabilir. Bilgisayarınıza, eğer imkanınız varsa, bir virüs koruyucu kalkan programı yükleyin. Bu da, sizi bir miktar koruyacaktır. Bu programların seçenekleri ile biraz oynayarak tam kullanımını öğrenin. Bazıları, disk formatlama, dosya silme vb gibi konularda kullanıcıyı uyaran özelliklere sahiptir
A.k) Günümüzde Ulaşılan Nokta
Günümüzde tam bir bilimsel inceleme konusu oalrak ele alınmasa da, bilgisayar virüslerinin önemi bilgisayar dünyasında gitgide artmaktadır. Bu kadar yaygın ve önemli olmasının nedeni biyolojik benzerliklerle verilebilir. Bilgisayar virüsleri kendilerini bir yere bulaştırıp(bu bir program yada bir bilgisayar olabilir), bilgisayar kaynaklarından yararlanarak kendilerini çoğaltabilirler. Bunun belirtileri zararlı, hatta yıkıcı olabilir. Biyolojik virüsler nasıl bir toplumda kişiden kişiye yayılıyorsa, bilgisayar virüsleri de bir bilgisayardan bir başka bilgisayara atlayarak bulaşabilirIBM’deki araştırmacılar bilgisayar virüslerine karşı yapılan çalışmaların geliştirilmesinde, virüslerin yayılışının biyolojik virüslere olan benzerliklerinden yararlanıyorlar;virüs yazılımlarına karşı yapılan çalışmalarda, omurgalıların bağışıklık sisteminden ve onun hastalık bulaştırıcıları itici ya da öldürücü yeteneğinden esinlendiklerini belirtiyorlar.
Her ne kadar bir programın bir bilgisayara bulaşması fikri 1970’lere kadar gitse de, 1987 yılında Delaware Üniversitesi’nde birkaç düzine diskette çıkan “Brain”(beyin) adlı virüs ilk virüs olarak kabul edilir. Günümüzdeyse bilgisayar virüsleri yılda milyonlarca bilgisayarı zor durumda bırakıyor. Kullanıcılar da, Anti-virüs ürün ve servislerine her yıl yüzlerce milyon dolar harcama yapıyorlar. Bu miktar hızla daha da yükseliyor. Çoğu bilgisayar virüsü kişisel bilgisayarlara saldırıyor. Bugüne dek 10000’den fazla virüsün ortaya çıktığı biliniyor. Her gün de 6 yeni virüs yaratılıyor. Sınıflandırma yapacak olursak 3 çeşit kişisel bilgisayar virüsü var: dosyalara bulaşan virüsler,”boot”-sektör virüsü ve makro virüsleri. Bilinen virüslerin yaklaşık %85’i elektronik tablolama, oyun gibi uygulamaları içeren .exe ve .com uzantılı dosyalara bulaşıyor.
Ne zaman bir kullanıcı, virüs bulaşmış bir uygulamayı çalıştırsa, ilk önce virüs kodu çalışır ve kendini bilgisayarın ana belleğine kopyalar ve bu şekilde kullanıcının sonradan çalıştırdığı diğer temiz uygulamaları içeren öteki dosyalara bulaşır. Yerleştikten sonra virüs, denetimi yine bulaşmış uygulamalara devreder; kullanıcı bunun varlığından habersiz işlemine devam edecektir. Doğal olarak virüslü program bir şekilde başka bir bilgisayara bulaşacaktır. Bu ya elden ele dolaşan disketle ya da bilgisayar ağlarından olabilir. Bir döngü bu şekilde başlar. Virüslerin yaklaşık %5’ini oluşturan boot sektör virüsleri, disketlerin yada sabit disklerin, bilgisayarınızı ilk açtığınızda okunup belleğe yüklenecek özel bir bölgesine yerleşir. Normalde “boot” sektör, bilgisayar işletim sisteminin geri kalan kısmını yüklenmesi için gerekli bilgilerinin bulunduğu bölgedir. Bir kere bu bölgeye virüs bulaşırsa sürücüye takılan her türlü diskete aynı zamanda sabit diskinize de bulaşır. Bu şekilde virüsler bilgisayarınızı her açtığınızda belleğe yerleşir. “boot” sektör virüsleri dosyalara bulaşanlardan çok daha etkilidir.
3.sınıfa giren makro virüsler işletim sistemlerinden bağımsız çalışırlar. Bunlar klasik programlardan farklıdırlar. Birçok elektronik tablolama, veritabanı ve kelime işlemci programları, bir dökümanın içine yerleştirilmiş belli komutları içeren küçük progr*****lar çalıştırırlar. Bu progr*****lar (ya da Makro) kullanıcıyı, yinelenecek bir dizi komutu tekrar tekrar girmekten, örneğin bir sürü uzun kelimeyi yazmaktan ya da uzun karmaşık hesapları tekrar tekrar yapmaktan kurtarır.Bu, virüs programcılarını dökümanlar içine kopyalanan makrolar yazmaya yönlendirmiştir. Makro virüsler diğer virüslere göre daha çabuk yayılırlar. Çünkü bir çok kişi pek çok veriyi ortak kullanır. Örneğin; bir işyerindeki dosyanın ya da verinin hemen herkez tarafından kullanıldığını düşünün. Bu şekilde bu dosyayı açan bir çok kişi kendi bilgisayarına bu virüsü bulaştırmış olacaktır. 1995 yılının sonunda çıkan “Concept” adlı virüs raslanılan ilk makro virüsü idi ve şu anda dünyada en yaygın olan virüstür. Günümüzde 1000’den fazla makro virüsü bulunmaktadır.
Virüsler, kopyaladıkları temel kodları dışında, onu yazan programcının isteğine göre başka kodlar da içerebilirler. Kimi virüsler ekranınıza sadece mesaj gönderir ya da görüntü yollarken, diğerleri verilere ya da bütün bir programa zarar verebilİR.
B) Nuke
B.A) Nuke Nedir?
Nuke siz internete bağlıyken ISS nizce size verilen bir ip numarası yardımı ile bir başka kişinin özel programlar yardımı ile bilgisayarınıza paketler gönderilmesi ve bu paketlerin bilgisayarınıza zarar vermesidir.
B.B) Çeşitleri
OOB Nuke : (Out of Band Nuke ) Sadece Windows NT ve Windows 95’in bir bug olan OOB Nuke, işletim sistemi Windows olan bir makinenin 139. portuna (Netbios Session Port) MSG_OOB tipi bir bağlantı (connection) yapılmasıyla gerçekleşir.(Service Pack ile halledildi)
Eğer Windows 95 kullanıyorsanız sisteminize mavi ekran vererek Internet bağlantısının kopmasına, Windows NT kullanıyorsanız sistemin durmasına yol açar.
Land : Bilgisayarı kendi kendine senkronize ettirerek Winsock'un sonsuz döngüye girmesini sağlar böylece mouse'un bile hareket etmemesine yol açar.
Source IP-Source Port ve Destination IP-Destination Port’un aynı olduğu bir IP paketi land saldırısının gerçekleşmesini sağlar.
Teardrop, Boink, Nestea : Internet üzerinde gelen giden veri parçalar halinde taşınır. Daha sonra işletim sistemi tarafından birleştirilen paket parçacıkları veriyi oluşturur(Fragmentation). Çoğu sistemin duyarlı olduğu bu saldırı tipleri, bilgisayarınızın bozuk olarak bölünmüş iki paketi birleştirmeye çalışması ile gerçekleşir.
Boink; teardrop saldırısının ters olarak çalışan halidir.
Nestea; teardrop saldırısının minör değişimlere uğramış halidir. Aynı zamanda teardrop ve boink saldırılarına karşı patch edilmiş Linux sistemlerinde etkilidir.
Brkill : Eğer Windows yüklü bir bilgisayara, bağlantının sonlanmasıyla oluşan PSH ACK tipi bir TCP paket gönderilirse Windows o anki son bağlantı seri numarasını gönderir. Buradan yola çıkarak hedef makinedeki her hangi bir bağlantıyı zorla kesmek mümkün olur.
ICMP Nuke : Bilgisayarlar çoğu zaman aralarındaki bağlantının sağlamlığını birbirlerine ICMP paketleri göndererek anlarlar . Bu saldırı varolan bir bağlantının arasına sanki hata varmış gibi ICMP_UNREACH paketi göndererek oluşur.
Jolt / Ssping : Windows 95 ve NT'nin yüksek boyuttaki bölünmüş ICMP paketlerini tekrar birleştirememesinden kaynaklanan bir saldırı türüdür. 65535 + 5 bytelık bir ICMP paketi göndermek bu saldırıyı gerçekleştirir.
Smurf : Networklerde Broadcast Address olarak tanımlanan ve kendine gelen mesajları bütün network'e yönlendiren makineler vardır. Eğer birisi başka biri adına o makineye ping çekerse, ağ üzerinde çalışan bütün makineler hedef olarak belirlenen makineye ping çeker. Smurf, bu işlemi yüzlerce broadcast makineye tek bir kaynak IP adresten ping çekerek saldırı haline çevirir. Bir anda bilgisayarlara onbinlerce bilgisayarın ping çektiği düşünülürse, değil bir şirketin bağlantısı, maalesef TURNET (Türkiye Internet Omurgası) çıkış gücü bile buna cevap vermeye yetmez ve bağlantılar kesilir.
Suffer3 : Suffer saldırısı karşı bilgisayara sanki binlerce farklı bilgisayardan bağlantı isteği geliyormuş gibi SYN paketleri gönderir . Bu saldırının sonunda Windows yeni bağlantılar için yeterli hafıza ayıramaz ve kalan hafızayı da bitirir. Bazı firewall türleri de böyle bir durum karşısında binlerce soru kutucuğu açarak makinenin kilitlenmesine sebep olur.
B.C) Nuke Programları
İnternet üzerinden de temin edilebilen,ve sıkça karşımıza çıkabilecek belli başlı nuke programları şöyle sıralanabilir:
Winpack 1.0 , The aggressor , Nuke v3.2, Winnuke…
B.D) Nuke'tan Nasıl Korunulur?
NUKENABBER:
NukeNabber kimin size Nuke veya daha farklı yollarla saldırı düzenlediğini öğrenmeniz için tasarlanmış bir güvenlik programıdır. ISP adminlerinin bu hacker’ları belirleyip etkisiz hale getirmeleri için kolaylıklar sağlar.
Birden fazla port u kullanıma sokarak sizin birtek port ile tuzağa düşmemenizi sağlar . Böylece karşıdaki insan sizin hangi portu kullandığınızı kestirmesi çok güç olacağından yoluna oldukça önemli bir engel de koymuş olursunuz.
TCP ve UDP kullanarak yapılan saldırıları tespit etmek için 50 ye kadar port kullanılabilir. TCP ve UDP’nin yanısıra ICMP dest_unreach portlarınıda denetleyebilir.
Bir Saldırı Nasıl Rapor Edilir ?
· Saldırı amacıyla sizin portunuza bağlanan kişinin adres raporunu gözden geçirin.(Bu dosyalara view menüsünden ulaşabilirsiniz.)
· Mümkünse Admin bağlantısı için e-mailleri alın.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 01 Mart 2006, 06:23   #17
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



Eğer raporlardan bir şey elde edemediyseniz, log dosyasını root@isp e
gönderin.
· E-mail programınızı çalıştırın.
· En son yapılan logonların listesini emailinize geçirin.
· Kısaca başınıza ne geldiğini mesaja ekleyin
· Mesaja gerçek isminizi ve yetkilinin sizinle irtibat kurabileceği bir adres veya telefon bırakmayı ihmal etmeyin.
C) Exploitler
Exploitler genelde sistem tabanlı olarak çalışırlar yani Unix'e ait bir exploit Windows için çalışmaz. Bu güne kadar bulunan yaklaşık olarak 1000’in üzerinde exploit vardır.
Windows Null Session Exploit : Windows işletim sistemi, dışarıdaki kullanıcılara network üzerinde hiç bir hakka sahip olmadan session, user ve share information'ı verir. Kötü niyetli birisi bu exploiti kullanarak sistem hakkında çok kritik bilgiler sahibi olabilir.
PHF Exploit : Bu exploit oldukça eski olmasına rağmen halen karşılaşabilecek bir güvenlik açığıdır, PHF CGI yardımı ile sistemdeki dosyalara admin olarak erişilebilinir.
GET /cgi-bin/phf?Qalias=x%0a/usr/bin/ypcat%20passwd
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Yukarıdaki örnek Unix işletim sistemi ya da türevini kullanan bir makineden User bilgilerinin ve de şifrelerinin bulunduğu Password dosyasının görülmesini sağlar.
ASP Exploit : Active Server Page özelliği kullanan WebServer’larda URL' nin sonuna bir nokta(.) yada ::şDATA yazılarak ASP’nin içeriği (source code) görülebilir. Eğer ASP'nin içerisinde her hangi bir şifre varsa bu exploit çok tehlikeli olabilir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. ya da

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Sendmail Exploit : Eski Sendmail versiyonlarında birkaç basit hile ile sistemin şifrelerinin tutulduğu dosyayı çekmek mümkün olabilir. Ayrıca sistem kullanıcıları hakkında bilgi almak (EXPN) yada bir Username’in o Server’da olup olmadığını öğrenmek de mümkündür. (VRFY)
telnet mail.server.com:25
ICQ Tabanlı Exploitler : Son derece zayıf bir mimariye sahip olan ICQ sistemi, kolayca taklit edilebilen, hatta gerçek spoofing bile yapılmasına gerek kalmayan bir sistemdir. ICQ kullanıcıları kolayca mesaj bombasına tutulabilir, passwordleri değiştirilebilir, onaya gerek kalmadan listeye alınabilir. IP'sini kullanıcı gösterme dese bile görülebilir yada ICQ chat yaparken mesaj taşması (flooding) yapılabilir.
Dosya ve yazıcı paylaşımı :
Windows 95 yada NT’de paylaşıma açılan disk ya da klasörlerin okuma-yazma izinlerine çok dikkat edilmelidir. Şifresiz (Şu birçok ISP’nin Inetpub Directory'sini tüm dünyaya yazma izni vererek paylaşıma açması gibi) ya da kolay tahmin edilebilecek (username ile aynı) bir şifre ile paylaşıma açılan disk yada klasörlerin her türlü saldırıya açık olması gibi durumlar istenmeyen durumlara yol açabilir.
Windows Start menüsünde Run seçeneği tıklatıldıktan sonra \\IP yazıp Enter tuşuna basılırsa, IP'si yazılan makinede paylaşıma açık olan yerler görülebilir. Windows’un içinde var olan NET komutunu kullanarak (NET VIEW \\IP) yine paylaşıma açık yerleri görebilir ve yine aynı komutla onlara bağlanılabilir.
(NET USE J: \\IP\paylaşımismi) Ayrıca linux yüklü bir makineden, smbclient programı ile aynı işlemleri yapılabilir.
Bu tip tehlikelerden korunmak için paylaşımlara sağlam bir şifre zorunludur. (anlamsız kelime+ rakamlar+hem büyük hem küçük harf kullanıması vs.)
Diğer Araçlar : Snork, cachecow, ADMmountd, mountd, faxsurvey, vintra,hotmail_exploit1-2, ioconfig lpd-rm, dilloncrond, nameserver_dead, lpd-mail, imapd4, binfo-udp, pinebug, mailxploit, newxterm, mailex, metainfo, xterm_exploit, dip3.3.7overflow-exploit, coke ve daha bir çok exploit bulunuyor.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilgisayar, guvenligi, güvenliği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Masaüstü bilgisayar / Dizüstü bilgisayar Masaları Desmont Ev Dekorasyonu 0 19 Aralık 2014 22:38
Bilgisayar Ağ Sistemleri Güvenliği CeSaRCripS Ağ, Network ve Networking 2 31 Temmuz 2013 20:36
Kişisel Bilgisayar Güvenliği hitman Güvenlik Açıkları 1 01 Mart 2006 07:06