IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2008, 13:19   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kışın A'dan Z'ye Ayak Bakımı





Ayağımızdaki bir nasır, tırnak batığı, topuk çatlakları veya ayak parmak aralarındaki mantar enfeksiyonları ayak sağlığımızı olumsuz etkiler. Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ayfer Aydın, “Kış aylarında ayak sağlığının korunması için yapılması gerekenler”hakkında bilgi verdi.

Şıklık uğruna ayak sağlığınızdan olmayın


Uzak doğu inanışlarında ayak tabanındaki özel akupunktur noktaları ayak sağlığının ruh sağlığımız üzerinde de ne kadar etkili olduğunu gösterir. Refleksoloji de ayağa yapılan masajla tüm vücudumuzun stresi ortadan kalkar. Dolayısıyla genel vücut sağlığımızda hep ihmal ettiğimiz ayak sağlığımızın önemini kavrayabiliriz. Daha şık ve estetik kaygılarla bilhassa kadınların tercih ettiği sivri uçlu ve yüksek topuklu ayakkabılar nasır oluşumuna yol açarak ve gün boyu yorgun ve huzursuzluk yaratarak sağlığımızı olumsuz etkiler.

Eve gidince çoraplarınızı çıkarın


Özellikle hanımlar elbette çekici ve şık ayakkabılar giyinmek ister; ancak günlük yaşamda ve çalışırken daha rahat ve ortopedik ayakkabılar seçmek sağlıklı olanıdır. Tersi durumlarda kolaylıkla nasır gelişir. Mevsim de ayakkabı seçiminde önemlidir. Sıcak havalarda kapalı ayakkabılar giyinmek, hatta kış mevsiminde dahi uzun süre botların içinde ve havasız kalan terleyen ayaklarda mantar enfeksiyonu gelişimini kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla yaz mevsiminde açık ayakkabılar tercih etmek; kış mevsiminde de eve girer girmez çorapları çıkarıp ayakların hava almasını sağlamak doğru olacaktır.

Ayaklarınızla ilgili kişisel eşyalarınızı kimse ile paylaşmayın

Ayak mantar enfeksiyonları ayaklarda küçük sıyrık ve çatlaklar oluşturarak bakterilerin girişi için bir kapı oluşturur ve oluşan bu bakteriyel enfeksiyonlar mantar enfeksiyonu devam eden hastalarda tekrarlayıcı bir hal alıp hastanın mükerrer defalarda antibiyotik almasına neden olacaktır. Mantar enfeksiyonları bulaşma riski taşıdıkları için ortak kullanım alanlarını kullanmak (Havuz, sauna, buhar odaları) sosyal sorumluluk gerektir. Ayakkabı, çorap, havlu gibi kişisel eşyalar bulaşma riski taşıdığı için ortak kullanmamak gerekir.

Ayak bakımında mutlaka yapılması gerekenler


Pedikür:
İlk olarak ayaklarınızı sabunlu ılık suda yarım saat kadar bekletilir. Nemini aldıktan sonra, ayak törpüsüyle ölü derileriniz alınmalıdır. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Daha sonra tırnak etleri törpünün ucuyla geriye itilir. Bir pens ya da tırnak makası yardımıyla etleriniz dikkatlice kesilebilir. Daha sonra tırnak yüzeyi için özel olarak geliştirilmiş törpüyle tırnaklar törpülenir. Ayaklar iyice ovaladıktan sonra yıkanır.

Manikür ve pedikür aletleri ortak kullanılmamalı

Tırnak bakımı temizliğin de önemli bir parçasıdır. Sağlıklı ve güzel tırnaklara kavuşmak doğru koşullarda yapılan manikür ve pedikür ile mümkündür. Ancak manikür pedikür aletlerinin ortak kullanımı, sağlık için uygun değildir. Diş fırçası ne kadar kişiye özel bir bakım aracı ise manikür pedikür setleri de kişiye özel olmalıdır. Kadın erkek herkesin kuaförüne giderken kendi bakım setini kullanmasını ya da tek kullanımlık aletleri kullanmasını öneriyorum. Ayrıca manikür ve pedikürün steril ortamlarda ve bu konunun uzmanı olan kişilere yaptırılması gerekir.

Ortak kullanılan manikür ve pedikür aletleri; bakteriyal, viral enfeksiyonlar ve mantar için risk taşır. Başkasının el ve ayaklarının bakımı için kullanılan aletler, kesik ve sıyrıklardan bakterilerin geçmesi yoluyla başta Hepatit B başta olmak üzere kan dolaşımı ile geçen pek çok hastalığa neden olabilir.

Sterilize edilmemiş manikür pedikür aletlerinden en sık bulaşan hastalık tırnak mantarıdır. Tırnak mantarı, tedavisi hem çok uzun süren hem de kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkilebilecek bir şikayettir.

Oje kullanımı: Aseton ve ojeler tırnağı kurutur, çatlamasına ve kolay kırılmasına neden olur. Elbette bakımlı el ve ayaklar için tırnakların temiz görünümü ve ojeli olması önemlidir. Ancak oje uzun süre tırnakta tutulmamalı, tırnakların nefes alması sağlanmalıdır.

Oje sürmeden önce tırnaklara tırnak besleyici vitaminli solüsyonlar sürmek tırnakları bir miktar koruyacaktır. Tırnaklar için özel besleyici kremlerin akşamları yatmadan önce sürülmesi de tırnakların korunmasında kolay çizgilenip çatlayıp kırılmalarını önleyecektir.

Demir B12 ve Folik asit bakımından zengin beslenmek tırnak sağlığımız için önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar, baklagiller bu vitaminlerce zengindir.

Topuk çatlakları: Daha çok kuru ciltlerin problemi olan çatlaklar, topuk ve ayak tabanında görülür. Ayakları yıkadıktan sonra kurulamamak, yalın ayak gezmek, küçük ayakkabı giymek gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar.

Her banyodan sonra ponzo taşıyla yumuşak hareketlerle ölü deriyi temizleyin. Çatlak bölgeleri, içeriğinde E vitamini ve jojoba yağı bulunan ayak kremleriyle gün boyu sık sık kremleyin. Çatlaklarınız kaybolana dek, sürekli çorap ve kapalı ayakkabı giyin.

Ayaklarınızı masajla rahatlatın: Kendi ayaklarınıza masaj yapmak gayet kolay ve keyiflidir. Ayaklarımızda, vücudun her organına karşılık gelen bir nokta olduğu varsayılır. Alternatif tıp yöntemlerinden biri olan Refleksoloji tamamen buna dayanır. Beyin, tiroid, akciğerler, kalp, gözler vs.her organ için ayakta farklı bir nokta uyarılır. Sadece ayak masajı ile bütün vücudun dinlenmesi, zihnin sakinleşmesi boşuna değildir..

Ayak peelingi: Peeling ayaklarınızdaki tüm ölü derileri temizler ve kalınlaşan topuklarınızı yumuşatır. Aynı zamanda da ayaklarınızdaki kan dolaşımını arttırır.

Tırnak bakımı: Ayak tırnakları, el tırnakları kadar iyi bakılmalıdır. Tırnak kesimi yuvarlak ve içe kıvrık değil düz olmalıdır. Bu, tırnak batığı oluşumunu engeller. Eğer tırnaklarda batık varsa; bu batan kısımlar zorlanarak çıkarılmamalıdır. Batık tedavisinde hala ilk başvurular kuaförlere yapılmaktadır. Halbuki tırnak batığı tedavisi bu konuda deneyimli cilt hastalıkları uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Tırnaklarınız kırılıyorsa, rengi değişiyorsa, donuk görünüyorsa, anormal derecede kalınlaşmış ise veya gevşek ve parçalanan bir yapıdaysa, bu durum tırnak mantarı ya da başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle; sorun ilerlemeden bir cilt doktoruna danışılmasında fayda vardır.

Nasırlarınızda kurtulun
Ayaktaki nasırlar dar ve sivri uçlu ayakkabıların derimize yaptığı bası sonucu oluşur. Nasır tedavisinde de hala ilk başvurular kuaförlere yapılmakdır ya da çoğumuz evde kesici aletlerle nasırları kesmeye ya da koparmaya çalışırız. Yardım için elbette cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.


mynet...



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adan, ayak, bakımı, kışın, zye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Diyabette ayak bakımı Zen Sağlık Köşesi 0 05 Ocak 2013 13:37
Ayak Bakımı efLatun Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 28 Ocak 2012 21:35
Son teknoloji ile el ve ayak bakımı Dilara Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 21 Nisan 2010 00:00
Ayak Bakımı Heidi Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 05 Mayıs 2008 10:48
El ve Ayak Bakımı... Kralice Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 12 Nisan 2008 12:25