IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2009, 18:01   #1
Çevrimdışı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çimentoda fiyat düşüşü devam edecek




ANKA


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Oyak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar çimento fiyatlarında düşüşün devam edeceğini belirtti.

Oyak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, Türkiye’de yılda 60 milyon ton civarında olması gereken çimento kapasitesinin 94 milyon tona ulaşması nedeniyle büyük bir kapasite fazlalığı oluştuğunu, bunun da sektörü zor durumda bıraktığını söyledi.

Çağlar, ”Kapasite fazlalığı nedeniyle fiyatlar düşüyor. Daha da önemlisi yurtiçinde ciddi bir arz fazlalığı var. Yurtdışında da yatırımcı talebi düştüğü için talep cephesinde de düşüş söz konusu. İthalatçı ülkeler bile ihracat yapmaya başladı. Buradaki sorun bir yandan arz fazlası oluşurken, diğer yandan da talebin düşmesidir. Fiyatların düşmesi çimento sektörü için iyi bir haber değil. Ancak kamu için, inşaat sektörü için ve doğal olarak vatandaşlar için fiyatların düşmesi çok iyi bir haberdir” dedi.

Oyak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, Oyak Çimento Grubu’na bağlı dört çimento fabrikası, Adana Çimento, Bolu Çimento, Ünye Çimento ve Mardin Çimento fabrikalarının 2008 yılı sonuçlarını ve 2009 yılına yönelik gelişmeleri değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Çimento fiyatlarında düşmenin devam edeceği öngörüsünde bulunan Çağlar, “2008 yılı çimento sektöründe geçen 5 iyi yılın en sonuncusu oldu. 2009’da sektördeki küçülmenin devam edeceğini ve iç pazarın yüzde 5, hatta yüzde 8’ler düzeyinde daralacağını, satış hasılatının yüzde 9’ler civarında düşeceğini öngörüyoruz. Arz fazlalığı nedeniyle kapasite kullanım oranları ve dolayısıyla fiyatlar düşmeye devam edeceği için en büyük gerileme kar rakamlarında olacak ve karlılıkta yüzde 15 gerileme olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Çağlar gelecek beş yıl içinde de sektörün performansının 2009’daki gibi bir seyir izleyeceğini, sektördeki olumsuz eğilimin 2010 ile birlikte bir denge bulacağını söyledi.

“2009’UN İKİNCİ YARISI İYİ OLACAK”

2008 yılının ikinci yarısından itibaren etkilerini Türkiye’de göstermeye başlayan finansal krizin, uzun yıllardır ekonominin lokomotif sektörü olma görevini yürüten inşaat sektörünü de derinden etkilediğini ve geçen yıl inşaat sektörünün yüzde 7.6’lık bir gerileme yaşadığını kaydeden Çağlar, “Çimento sektörü de doğal olarak bu gerilemeden payına düşeni aldı. 2008 yılı boyunca iç satışlarda yüzde 4.4 gerilemeye tanık olduk” dedi.

Çağlar, 2009 yılı beklentilerinin genel olarak iyimser olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Daralmanın yılın ilk çeyreğinde daha da derinleştiğini görebiliyoruz. Zira konut projelerinde ciddi düşüşler var ve yerel seçimlerin ardından kamu yatırımlarının da daralması kaçınılmaz görünüyor. Şirketlerimiz yılın ilk 3 ayını 2008 yılı benzeri satışlar ve daha düşük karlılık ile tamamladılar ve önemli olan ikinci çeyreğin nasıl devam edeceğidir. 2008 Kasım ayında yaptığımız üç aylık projeksiyonlara uygun ve tamamen düşündüğümüz gibi bir gelişme izlediğimizi memnuniyetle belirtmek isterim. 2009’un ilk üç ayında öngörülerimizin yüzde 98 düzeyinde gerçekleştiğini ve öngörümüzün doğru çıktığını görüyoruz. Kriz senaryosuna ihtiyaç yok. Zaman ve iklim faktörlerini dikkate aldığımızda karanlık aylar olarak nitelediğimiz soğuk mevsim geride kaldı. Ocak, Şubat ve Mart inşaatta oturma zamanı. Dolayısıyla Nisan, Mayıs ve Haziran’la birlikte temeller atılacağı ve inşaat sektörü canlanacağı için daha iyiye doğru bir gidiş yaşanacak. Ne iyimser ne de kötümser senaryolar yapılmalı, doğrusu gerçekçi olmaktır.”

“2008’DE KARLILIK ORANLARI DÜŞTÜ”

Oyak Çimento Grubu olarak 2008 yılını 5.8 milyon ton iç satış ve 2.4 milyon ton ihracat ile tamamlandığını belirten Celal Çağlar, “Grup olarak iç satışlarımız yüzde 4 gerilerken, dış satışlarımız yüzde 50 arttı. Rusya ve Ortadoğu ihracatının öncüsü olarak yıl boyunca canlanan piyasalara ilk giden ve en çok satan grup olduk. Sonuçta Türkiye 240 milyon dolar ve TL cinsinden de 300 milyon TL’ye yakın ihracat geliri kazandırdık. 2008 yılı boyunca Adana, Bolu, Ünye ve Mardin Çimento 874 milyon TL net satış hasılatı 256 milyon TL esas faaliyet karı ve 281 milyon TL net kar elde etti” dedi.

Çağlar, 2007 yılının sektör için hem karlılık hem de satışlar yönünden en iyi performansın yakalandığı yıl olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle 2008’de 2007’ye kıyasla karlılığımızda düşüşler oldu. 2007 yılına kıyasla üretim yüzde 8, satışlar yüzde 7 artarken maliyetlerimizde yüzde 21 artış meydana geldi. Fiyatlarda ise yüzde 4 düşüş yaşadık. Bu veriler sonucunda 2008’de faaliyet karımız yüzde 33 düşerken, net dönem karında da yüzde 30 düşüş meydana geldi” değerlendirmesinde bulundu.



-“KRİZE NAKİT GİRDİK GECE RAHAT UYUYORUZ”-



Çağlar konuşmasında, 2008 yılında ve öncesinde, durgunluğun geleceği öngörüsünde bulunduklarını belirterek şöyle dedi:

“Oyak Çimento Grubu olarak bizler, kapasite fazlasına dikkat çekmiş ve planlarımızı hep ona göre yapmıştık. 50 yıllık çimento tecrübemizle gerekli önlemleri aldık, gereksiz yatırımlara girmedik. Hiçbir varlığa hak ettiğinin üzerinde değer biçmedik, genel havaya uyarak aşırı borçlanarak satın alma yapmadık, ihtiyatlı olduk. Bugün bu öngörümüz sayesinde gece rahat uyuyoruz. Sadece Türkiye’nin çimento şirketleri değil, dünyanın çimento devleri bugün krize yüksek miktarda borç ile girdiler. Biz ise yaklaşık 250 milyon TL nakit ile borsaya açık 15 şirketin toplam nakit parasının neredeyse yarısına sahibiz, ortaklarımıza kar paylarını her yılki gibi cömertçe ödüyoruz, şirketlerimizi ve ortaklarımızı tehlikeye atmıyoruz, asla atmadık. Sonuç olarak bizler de büyüdük, fakat planlı büyüdük, ihtiyatlı büyüdük, organik büyüdük ve elimizdeki para ile büyüdük. 2008 boyunca 78 milyon TL yatırım harcaması yapan Adana Çimento’nun geçen yılsonu itibariyle kasasında 91 Milyon TL daha vardır, borcu sıfırdır. Sonuç olarak bu kararlarımız ile dünyanın finansal olarak en sağlıklı gruplarından biriyiz”



“-SERMAYE KARLILIĞINDA İLK ÜÇ OYAK GRUBU ŞİRKETİ”-



Çağlar, sermaye karlılığı rasyosu itibariyle Oyak Çimento Grubu’na bağlı şirketlerin her zaman Türkiye’nin en karlı beş şirketi içinde yer alması hedefiyle hareket ettiklerini kaydederek “Bizler Oyak olarak en çok 'ne verdik ne aldık' hesabına dikkat ediyoruz ve finans dilinde ismi sermaye karlılığı olan bu veride sektörün çok önündeyiz. Yılsonu İMKB açıklamalarına göre sermaye karlılığı en yüksek şirket Mardin Çimento’dur, ikinci Ünye, üçüncü Adana ve dördüncü Bolu Çimento’dur. Halka açık diğer çimento şirketleri arkamızda sıralanmaktadır” dedi.



-YENİ YATIRIMLAR-



Oyak Çimento Grubu’nun yeni yatırımları hakkında bilgi veren Çağlar, dört tesiste de geçmiş yıllarda planlanmış ve şimdi uygulamaya geçen yeni yatırımların bulunduğunu, ancak bundan böyle kapasite artırımı öngören yatırımların olmayacağını belirterek, “Oyak Çimento Grubu’nun yeni bir yatırım planı yok. Adana Çimento yıllık 300 bin ton kapasitesi ile süper beyaz olarak nitelediğimiz çimento üretimine 31 milyon euroluk bir yatırımla başladı. Yine Adana Çimento İskenderun tesisi de 20 milyon TL’lik yatırımla yıllık 1 milyon ton cüruf ve çimento üretme kapasitesi ile üretime başladı. 23 milyon euro bedelle Bolu Çimento’nun yıllık 1 milyon ton kapasiteli öğütme tesise de 2009 sonunda devreye girecek. Yurtdışında ise ilk yatırımımızı Ünye çimento 11 milyon Euro bedelle Romanya’da Mangolia terminal tesisiyle gerçekleştirdi. Yurtdışına yaptığımız bu ilk yatırımın rakamı küçük bir adım olarak görülebilir ama bu tesisin gelecekte tüm Karadeniz havzasının ihtiyacını karşılayacak şekilde gelişeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.



-"ELEMAN ÇIKARMA GİBİ BİR PLANIMIZ YOK”-



Toplantıda soruları yanıtlayan Çağlar, Oyak Çimento Grubu olarak organik büyüme yaklaşımı içinde olmadıklarını belirterek, “Oyak Çimento Grubu’nun yeni bir yatırım planı olmaması, gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de karşımıza çıkabilecek fırsatlarla ilgilenmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Eğer Oyak Grubu için uygun olarak görülecek fırsatlar çıkarsa tabi ki ilgileniriz. Bundan sonraki büyüme çizgimiz organik büyüme değil, satın almalar yoluyla olacaktır” dedi.

Kriz önlemleriyle ilgili bir soruya da Çağlar, "Kesinlikle eleman çıkarma gibi bir plan yok, ayrıca buna ihtiyaç da yok. Dört fabrikamız da yüzde 100 kapasite ile çalışıyor olmasa da iyi bir üretim kapasite ile devam ediyoruz” yanıtını verdi.(ANKA)

(NÇ/YLD/BÜN)





15:01 10/04/2009


</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cimentoda, devam, dususu, edecek, fiyat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık