IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Mart 2010, 04:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yüksek yargıda yüksek tansiyon





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ankara'da Anayasa tartışması alevleniyor. Hükemet ısrarlı yüksek yargıda ise tansiyon yüksek!

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, AK Parti'nin Anayasa değişikliği taslağının Anayasa'nın kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Gerçeker, yargının altyapı sorunları çözülmeden üstyapıyı değiştirmenin "yargıyı kuşatmanın da ötesinde, ele geçirmekle eşanlamlı olduğu"nu söyledi. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de, "Yüksek yargıyla dalga geçiyorlar" dedi ve yarın geniş açıklama yapacağını bildirdi.

Yargıtay Başkanlar Kurulu bugün toplandı ve yaklaşık 1.5 saat boyunca Anayasa paketini görüştü. Toplantıda acil bir komisyon oluşturuldu, ardından Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker medya mensuplarına bir açıklama yaptı.

"ANAYASA'YA AYKIRI"
Gerçeker, düzenlemenin yargı bağımsızlığını geriye götürdüğünü ve Anayasa'nın başlangıç kısmındaki kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu açıkladı. Gerçeker, kuvvetler ayrılığı ilkesinin Anayasa'nın değiştirilemeyecek maddeleri içinde yer aldığını hatırlattı.

"BİZDEN ÜYE ALMASINLAR DAHA İYİ"

Anayasa değişikliği konusunda mutabakat göremediklerini söyleyen Gerçeker, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'yla ilgili olarak da yüksek yargının etkisinin azaltılmak istendiğini söyledi. Gerçeker, "Önerimiz; yüksek mahkemeden hiç üye almamalarıdır. Böylece daha sağlıklı olabilir" gibi imalı ifadeler kullandı.

"PARTİ KAPATMAYA MECLİS İZNİ"

Parti kapatmaların Meclis iznine bağlanmasını da eleştiren Gerçeker, "Şahsi görüşüm; parti kapatılmasından çok suçları işleyenlerin cezalandırılmasıdır. Ama pakete baktığımızda, yine yargı bağımsızlığıyla taban tabana zıt olan Meclis iznine bağlandığı görülüyor. Bu kuvvetler ayrılığına tamamen aykırı" dedi.

"SON SÖZ MECLİS'İN BİZ UYARIYORUZ"

"Son söz yasama meclisinin ama biz uyarı görevimizi yapıyoruz" diyen Gerçeker, "Zaman en iyi göstergedir. İleride bu şekilde kurulan yapının ne getirip götüreceğini göreceğiz. O zaman sorumluluğu bu değişikliklerin yapılmasını isteyen kişiler üstlenecektir" diye konuştu.

"AB'DEN İŞİMİZE GELENİ ALIYORUZ"

Düzenlemeler yapılırken Avrupa Birliği normlarının örnek gösterildiğini kaydeden Yargıtay Başkanı, "Her ülkenin kendine özgü koşulları vardır ve her ülke kendi modelini geliştirir. AB ilerleme raporlarında HSYK'da adalet bakanı ve müsteşarının olmaması gerektiği belirtiliyor. Biz işimize gelen tarafını alıp işimize gelmeyeni gözardı edersek olmaz" dedi.

Gerçeker, hakim ve savcı olmayan kişilerin bu kurullarda yer almasının yargı bağımsızlığına ne kadar uygun olduğunun sorgulanmasını istedi.

"ANAYASA MAHKEMELERİ KALDIRILAMAZ"

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya da karşı olduklarını belirten Gerçeker, "İstinat mahkemeleri kurulduğunda zaten yüksek mahkemeler bunu yapacak. Bu konuda AB dayatması da yok. Yüzbinlerce dosya Anayasa Mahkemesi'ne gittiği zaman Anayasa Mahkemesi bunun altından kalkamaz" dedi.

"YARGININ ACİL SORUNLARI"
Yargıdaki alt yapı sorunlarını da bir bir sıralayan Gerçeker, bunlar çözülmeden üst yapı sorunlarına geçilmesinin "yargıyı kuşatmanın da ötesinde, ele geçirmekle eşanlamlı olduğu"nu söyledi. Başbakan, daha önce Gerçeker'i "yargı kuşatma altında" sözleri nedeniyle eleştirmişti.

Gerçeker'e göre yargının en acil sorunları:

- İş yükü altından kalkılamayacak durumda. Yüzbinlerce dosya var.
- Hakim ve savcı açığı had safhada. Mevcut kadro doldurulamıyor.
- Personel yetersiz.
- Fiziki koşullar korkunç derecede yetersiz.
- İstinat mahkemeleri daha faaliyete geçemedi.

"Yargıyla ilgili birşeyler isterken kesinlikle kendimiz için değil, her kesim için istiyoruz. Çünkü yargı herkes için son güvencedir" diyen Yargıtay Başkanı, yargı sisteminde hiçbir zaman kast, oligarşinin söz konumu olamayacağını belirtti.

Yargıtay'da kurulan acil komisyon metni etraflı biçimde inceleyecek, sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak.

HSYK'DAN SERT AÇIKLAMA: DALGE GEÇİYORLAR


HSYK: "Yargıda yer tutma amacında"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek de, düzenlemeyi "Bu, yürütmenin yargıda yer tutma harekatı" sözleriyle yorumladı.

Metni inceleme imkanı bulamadıklarını, TV'den takip ettiklerini söyleyen Özbek, "Yüksek yargı organları başkanlarının daha önce ifade ettikleri hususlar konuyla ilgili soruların yanıtlarını da içermektedir. Önemli olan bunun niye yapıldığı, neden yapılmak istendiği ve yapılış biçimidir. Niye yapıldığı meselesinden bakılırsa bunun, yürütmenin yargıda yer tutma amacını taşıdığı görülmektedir" dedi.

"Nasıl yapıldığı meselesinden bakarsak da demokratikleşme ve Avrupa Birliği beklentileri düşünüldüğünde ana unsurun uzlaşma olması gerekirken bunun mevcut olmadığı görülmektedir" diyen Özbek, "Dolayısıyla anayasaların en önemli unsuru olan uzlaşma ve bunun sonucunda kalıcılık unsurlarının eksik olduğu görülmektedir. Bunun şimdi ve gelecekte doğuracağı sakıncalar çok büyüktür" diye konuştu.

HSYK'ya yeni seçilecek üyelerle ilgili düzenlemeleri de eleştiren Özbek, kurula seçilecek gruplar, kişiler ve sayılara ilişkin düzenlemelerin "bir takım pazarlık unsurları" taşıdığı izlenimi edindiklerini kaydetti. Özbek, "Seçilecek gruplar arasından da bir takım meslek gruplarına adeta 'sus payı' şeklinde düzenlemelerin mevcut olduğunu düşünüyorum" dedi.

Özbek: "Dalga geçiyorlar"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Değişiklik Taslağı ile ilgili olarak, "Niye yapıldığı, neden yapıldığı ve nasıl bir ortamda hangi düşüncelerle yapıldığı konusunda bizim bir takım tereddütlerimiz var. Bunları zaman zaman da ifade ettik ancak kesinlikle vatandaşın beklediği, vatandaşın lehine olabilecek bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Özbek, HSYK'dan ayrılırken gazetecilerin Anayasa Değişiklik Taslağı ile ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarını anımsatarak, konuyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Özbek, "Ben bu konuda kanunsuz telefon dinlemeleri ve izlemeleriyle ilgili olarak 11 Kasım 2009'da yargının savunma konumuna düşürülmüş olduğunu, bunun hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkesi açısından çok büyük sıkıntılar yaratacağını söylemiştim. Bugün onun bir ürününü görüyoruz. Sayın Başkan'ı bende izledim, söyledikleri de bunları doğrulayacak biçimdeydi ve söylediklerinin tüm detayları da sanıyorum sizin merak ettiğiniz her türlü soruya da yanıt olacak nitelikteydi. Hepsine katılıyorum" diye konuştu.

Özbek, Bakan ve müsteşar dışındaki kurul üyeleriyle bugün bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, "Öncelikle basından elde ettiğimiz metinler üzerinde değerlendirmeler yaptık. Yarın öğleden sonra da yine bu çalışmamıza devam edeceğiz ve sizlerin aracılığıyla kamuoyunu aydınlatacak bir takım açıklıklar getirecek bir toplantı da düzenleyeceğiz" görüşünü dile getirdi.

"HSYK'nın yapısıyla ilgili öngörülen değişikliklerle" ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Özbek, "Bu konuları size tek tek sunacağız, yarın öğleden sonra açıklama yapacağız" dedi.

Bir gazetecinin "Taslakta adli ve idari hakim ve savcıların da HSYK'ya atanması öngörülüyor. Bu yargının kendi içinde bir çatışmaya yol açabilir mi?" sorusunu Özbek, "Elimizdeki metin yargının sorunlarına yanıt verecek nitelikte bir metin değil. Yargının sorunlarına yanıt vermekten uzak, yargı içinde büyük sorunlar yaratacak ve öyle sanıyorum ki yargıdan kamuoyunun, milletin beklediği çözümlere, çarelere de çok uzak olan bir metindir. Bunların detaylarını sizlerle paylaşacağız" şeklinde yanıtladı.

Yaptıkları çalışmanın detaylarının sorulması üzerine, Özbek, teknik olarak bütün maddelerin üzerinde çalışma yaptıklarını anlattı.

Özbek, "Biz de hukukçuyuz, bunları özellikle HSYK'nın içinde bulunduğumuz, görev yaptığımız HSYK'nın geleceğiyle ilgili olarak yapılan bir düzenlemenin teknik detayları üzerinde duracağız. Tümünün üzerinde duracağız" diye konuştu.

Gazetecilerin bugün sabah konuyla ilgili sorularını da yanıtladığını ifade eden Özbek, "Niye yapıldığı, neden yapıldığı ve nasıl bir ortamda hangi düşüncelerle yapıldığı konusunda bizim bir takım tereddütlerimiz var. Bunları zaman zaman da ifade ettik ancak kesinlikle vatandaşın beklediği, vatandaşın lehine olabilecek bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

"Danıştay'ın 2 olan üye sayısı 1'e düşürülüyor, Yargıtayın ki korunuyor ama aynı zamanda 21'e çıkarıldığı için onun da etkisini yok etmiş oluyor" bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Özbek, "Kusura bakmayın yüksek yargı ile dalga geçiyorlar. Bu kadar açıkça söylüyorum. Eğer kendileri bunu istiyorlarsa ciddiyetten uzak bir taslak diye düşünmek de mümkün" dedi.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
tansiyon, yargida, yargıda, yuksek, yüksek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Üniversitelerde yüksek tansiyon AngeL Haber Arşivi 0 24 Şubat 2015 05:03
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 21 Ekim 2014 10:01
Hamilelikte Yüksek Tansiyon Liaaa Kadın Sağlığı 0 06 Nisan 2012 10:38
Çocuklarda Yüksek Tansiyon YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 16:07