IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Haziran 2010, 21:25   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
BM'de kritik oylama tamamlandı




BM Güvenlik Konseyinde yaklaşık bir saat gecikmeyle başlayan İran'a yaptırım oylamasında Brezilya ve Türkiye "hayır" oyu verdi

Güncelleme:09 Haziran 2010 19:11 Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İran'a yaptırım öngören yeni paketi kabul etti. Oylamada Türkiye ve Brezilya "hayır" oyu kullanırken, Lübnan çekimser kaldı. Konsey'in kalan 12 üyesi ise "evet" oyu kullandı.


Türkiye ve Brezilya'nın istişareleri nedeniyle kritik İran oturumu yaklaşık bir saat geç başladı. Türkiye ve Brezilya, kabul edilen yaptırımların, İran'ın uranyum takasını kabul ettiği Tahran Deklarasyonu'yla başlayan sürece zarar vermesinden endişe ediyor.
Oturumda Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Maria Luiza Riberio Viotti ilk sözü alarak neden hayır oyu verdiklerini açıkladı. Viotti, konuşmasında Tahran Deklarasyonu'na dikkat çekti.
Brezilya'nın ardından Türkiye'nin BM daimi temsilcisi Ertuğrul Apakan da bir konuşma yaptı.
Türkiye'nin İran konusunda da diplomasinin dışında bir çözüm görmediğini anlatan Apakan, "Bu yüzden Tahran Deklarasyonu'na imza attık. Yaptırım kararının barış sürecine ve çözüme zarar vereceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Oylama öncesinde ABD'nin Türkiye ile Brezilya'yı çekimser kalmaya ikna etmeye çalıştığı bildirildi.
OBAMA: "İRAN'A AÇIK BİR MESAJ"
ABD Başkanı Barack Obama, BM Güvenlik Konseyinin yeni yaptırımları kabulünü "İran'a açık bir mesaj" olarak nitelendirdi.Obama, yaptığı açıklamada, İran ile müzakere kapısının hala açık olduğunu belirtti.
Güvenlik Konseyinin kabul ettiği son kararla İran'a nükleer programıyla ilgili "açık bir mesaj" verildiğini belirten Obama, "İran'ın haklarını tanıyoruz, ancak bu haklar sorumluluklar da getiriyor" dedi.
Obama, bu kez İran'ın karşılaştığı en geniş yaptırımların söz konusu olduğunu ifade etti.
YAPTIRIM TASLAĞINDA NELER VAR
Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin dün üzerinde uzlaşmaya vardığı pakete göre, İran'a uygulanan yaptırımların sıkılaştırılması öngörülüyor.
Petrol ambargosu ya da ağır ekonomik yaptırımların bulunmadığı pakette esas itibarıyla İran’ın nükleer kapasiteli balistik füze faaliyetlerine yönelik önlemler yer alıyor.
İran Devrim Muhafızları’nın da aralarında bulunduğu 41 kurum ve 1 kişinin kara listeye alınmasını öngören paket, çeşitli finansal yaptırımlar da getiriyor.
URANYUM TAKASI TEHLİKEDE
Bu kararın Türk-Amerikan ilişkilerinde sıkıntı yaratabileceği ifade ediliyor. Bununla birlikte İran'ın kabul ettiği ve Türkiye ile Brezilya tarafından oluşturulan uranyum takası planı da tehlikeye düşmüş oldu.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, yaptırım kararının kabul edilmesi durumda takas anlaşmasının da geçersiz ilan edilebileceği uyarısında bulunmuştu.
Tahran Deklarasyonu olarak bilinen anlaşma çerçevesinde, İran düşük düzeyde zenginleştirilmiş 1,200 kilogram uranyumu, Türkiye üzerinde yüksek oranda zenginleştirilmiş 120 kilogram uranyumla takas etmeyi kabul etmişti.
BM'deki oylamadan birkaç saat önce Rusya, Fransa, ABD ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun oluşturduğu Viyana Grubu, takas anlaşamasını reddetmişti.
TÜRKİYE SON DAKİKAYA UĞRAŞTI
Kritik oylama öncesi Konsey'in daimi olmayan üyelerinden Türkiye, İran'a nükleer programı nedeniyle uygulanacak yaptırımların önüne geçmek için son dakika çalışmalarını sürdürüyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'ndeki İran'a yaptırım kararıyla ilgili, gerek Batı ülkeleri gerekse İran tarafı ile temaslarını sürdürerek, her iki tarafa da çeşitli telkinlerde bulunuyor.
Görüşmelerde, Davutoğlu, Batılı ülkelere Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki tutumunu ve endişelerini aktarmaya devam ederken, uranyum takası anlaşması ile yakalanan fırsatı kaçırmamaları tavsiyesinde bulunuyor.Davutoğlu, İran tarafına da itidal yoluyla, görüşme masasından kalkmaması için telkinlerde bulunmaya devam ediyor.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile dün gece İran konusunda bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bmde, kritik, oylama, tamamlandı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IRCForumlari Log Yarışması Oylama Lcia IF Yarışma Arşivi 2 14 Ocak 2015 11:57
ABD'de kritik oylama! Feronia Haber Arşivi 2 05 Mart 2010 12:10