IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Haziran 2010, 09:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
16 Haziran 2010 Basın Özeti




İngiliz basının hemen tümü bugün manşetlerini ve sayfalarının hatırı sayılır bir kısmını, 38 yıl önce Kuzey İrlandalı 13 göstericinin öldürüldüğü, 'Kanlı Pazar' diye anılan olayla ilgili dün yayınlanan soruşturma raporuna ayırmış.

Yargıç Lord Saville'in 12 yılda hazırladığı raporda özetle, İngiliz askerlerinin silahsız göstericilere, hiçbir uyarıda bulunmadan ateş açmasının meşru gösterilemeyeceği ve askerlerin olayın hemen ardından yapılan soruşturmada yalan söylediği sonucuna varıldı.
Raporun yayınlanmasından sonra da, İngiltere Başbakanı David Cameron yaşananlar için hükümeti adına özür diledi.
'Sorumlular yargılanmalı'


'38 yıl sonra nihayet adalet' başlığını atan Guardian, başyazılarından birinde olayın sorumlularının soruşturulup, cezalandırılması gerektiğini vurguluyor;
'Devletler yasaları uygulamalı. Karşı gelmemeli. Devlet vatandaşlarını öldürürse, devletin kendisi ve memurları yaptıklarının hesabını vermeli. Saville'in bulguları da bu sürecin bir parçası. Ancak vakalar, savcılar tarafından dikkatle incelenmeli. Yeterli kanıt bulunursa, ki aradan geçen uzun zamandan sonra bulunamayabilir, 1972'de Derry'de masum insanları öldürenler yargılanmalı. Siyasi yararlar ne kadar büyük olursa olsun, adaletin önüne geçmesine izin verilmemeli'

Times ise farklı düşünüyor.
'Amaç intikam olmamalı'


Konuyla ilgili başyazısında, İngiliz askerlerinin herhangi bir tahrik yokken meşru olmayan, ölümcül bir güç kullandığını söyleyen gazete, bunun için özür dilenmesi, pişmanlık duyulmasını gerektiğini söylüyor.
Ancak Times, sorumluların yargılanmasına karşı. Dikkat çeken satırlar şöyle;
'Kanlı Pazar'da yaşananlar David Cameron'ın dün söylediği gibi meşru değildi ve meşru gösterilemez. Bu ifadeler aynı şekilde karşı tarafın yaptıkları için de kullanılabilir. Saville'in soruşturması gerçek ve uzlaşmaya katkıda bulunmalı, gerçek ve intikam almaya değil. Tek tek askerleri yargılamak adaletsizliği sadece biraz daha artırır'

Daily Telegraph ise, bu konuyla ilgili gelişmeleri yansıttığı sayfalarında, Kanlı Pazar'ı takip eden yıllarda İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA'nın eylemlerini ve bu eylemlerde ölenlerle, yaralananların sayısını hatırlatıyor.

Kanlı Pazar soruşturmasıyla ilgili haber ve yorumlara tam 10 sayfa ayıran Independent'taysa, olayın yaşandığı dönem Kuzey İrlanda'da gazetecilik yapan Robert Fisk'in yorumu dikkat çekiyor.
'İrlandalılar Iraklıları umursuyor'


Fisk, olayın anısına yapılan bir heykelin arkasında yıllar önce 'Tek ihtiyacımız hakikat ve yaralarımızı iyileştirmek için yardım' yazan bir not gördüğünü söylüyor ve şöyle devam ediyor;
'Dün bunu elde ettik mi? Yeterli miydi? Filistinliler'in 1982'deki Sabra ve Şatila katliamları karşılığında ebediyen alacağından daha fazla olduğu kesin. Ya da 1996'da, İsrail top mermilerinin bir Birleşmiş Milletler binasına sığınan 101 kişiyi katletmesiyle ilgili soruşturma talep eden Kana halkının alacağından. Ama en azından Derry halkı, haksız bir şekilde ölenleri umursuyor. 2003'de Amerikalılar Irak'ı işgal ederken, Amerikalı askerler Felluce kentinde gösteri yapan Iraklıların üzerine ateş açmış, 14 kişiyi öldürmüşlerdi. Üzerlerine ateş açıldığını iddia ediyorlardı. Daha sonra yapılan araştırmalar bunun yalan olduğunu gösterdi. Bir kaç gün sonra Derry'deki eski bir dostumdan telefon aldım. Ölen Iraklıların acılarını paylaşmak için, Kanlı Pazar'da ölenlerin yakınlarından oluşan bir heyetle gelmek istiyorlardı. Amerikalıların Iraklıları umursadığını düşünmüyorum. Ama Kanlı Pazar'ın İrlandalıları umursuyordu'
Üs pazarlığı

Financial Times, Kırgızistan geçici yönetiminin, ülkenin güneyindeki etnik şiddet olaylarına son vermek üzere Rusya'nın ülkeye barışgücü göndermesi için Amerikan üssü kartını kullandığını yazıyor.
Gazete, Kırgız Geçici Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakpayev'in ülkedeki Amerikan hava üssünün durumunu gözden geçirebileceklerini söylediğini aktarıyor.
Financial Times, Rusya'nın Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'daki askerlerine malzeme götürülmesi açısından hayati önemde olan bu üssünü, kendi 'nüfuz alanı' içinde gördüğü Kırgızistan'da istemediğini hatırlatıyor.
Kazakpayev'in 'Rusya Federasyonu Kırgızistan'ın başlıca stratejk ortağı oldu ve olacaktır' sözlerini aktaran Financial Times, bu ifadelerin Rusya'nın asker gönderme karşılığında Kırgız yönetiminden üssün kapatılacağı sözü istediği spekülasyonlarını arttırdığını belirtiyor.
Rusya'nın silah ithali


Daily Telegraph'ın dünya haberleri sayfalarındaysa, Rus Savunma Bakanlığına yakınlığıyla tanınan bir düşünce kuruluşunun, Rusya'nın gelecek beş ya da altı yılda içinde, ülke dışından 8 milyar dolarlık silah satın alabileceği tahminine yer veriliyor.
Gazete, dünyanın başlıca silah ihracatçılarından biri olan Rusya'da, savunma yetkililerinin Rus malı silahların Batılı rakipleriyle her zaman kalite anlamında rekabet edemeyebileceğini kabul ettiğini söylüyor.
Daily Telegraph, bu nedenle geleneksel Rusya'dan silah alma prensibinin terk edildiğini ve bu şekilde silah ithalatına 8 milyar dolarlık bir bütçe ayrıldığını kaydediyor.
Mafyanın yeni yatırımları

Independent, İtalya'da mafyanın ekonomik durgunlukla beraber, yasal iş alanlarında yatırımlar yapmaya başladığını yazıyor.
Independent, mafyayla mücadele eden İtalyan yargıçlara dayandırdığı haberinde, ülkenin güneyindeki suç örgütlerinin kokain ticareti ve haraçtan elde ettikleri kara parayı aklamak için, zengin kuzey bölgelerinde inşaattan, pizza restoranlarına dek farklı sektörlerde yasal işler yapan şirketleri satın aldıklarını belirtiyor.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
16, 2010, haziran


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
BBC Türkçe 23 Haziran 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 23 Haziran 2010 14:45
BBC Türkçe 22 Haziran 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 22 Haziran 2010 15:05
18 Haziran 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 18 Haziran 2010 22:55
17 Haziran 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 17 Haziran 2010 14:42
15 Haziran 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 15 Haziran 2010 14:43