IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2010, 09:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Diyanet'e süper yetki, vekile kadro




Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasa, Diyanet İşleri Başkanı'ndan vekil imamlara ve hac ve umre hizmetlerine kadar bir dizi düzenlemeye gidildi.
Kanuna göre, Diyanet İşleri Başkanının görev süresi 5 yıl olacak ve bir kişi en fazla 2 kez başkan olarak atanabilecek. Başkanın vereceği görevleri yapmak ve başkana karşı sorumlu olmak üzere en fazla 3 başkan yardımcısı atanabilecek.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Başkanlığın en yüksek karar ve danışma organı olacak ve 16 üyeden oluşacak. Diyanet İşleri Başkanı; Aday Tespit Kurulunca, en az lisans düzeyinde dini yüksek öğrenim görmüş veya dini bilimlerde uzmanlaşmış kişiler arasından belirlenen 24 adaydan 12'si, ayrıca İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden 4 kişiyi kurul üyeliğine atanmak üzere tespit edecek. Kurul üyelerinin görev süresi 5 yıl olacak. Üyeler, en fazla iki kere bu göreve atanabilecek.

Yurt içinde ve yurt dışında İslam dinine mensup farklı dini yorum çevrelerini, dini-sosyal teşekkülleri ve geleneksel dini-kültürel oluşumları incelemek ve değerlendirmek, Din İşleri Yüksek Kurulunun görevleri arasında sayılacak.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu, bir başkan ile 8 üyeden oluşacak. Başkan ve üyelerin görev süresi 5 yıl olacak.

YENİ BİRİMLER OLUŞTURULACAK

Din Hizmetleri, Eğitim Hizmetleri, Hac ve Umre Hizmetleri, Dini Yayınlar, Dış İlişkiler, İnsan Kaynakları ve Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlükleri ile Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Diyanet İşleri Başkanlığının hizmet birimlerini oluşturacak.

İl ve ilçe müftüleri bölgelerinde Diyanet İşleri Başkanlığını temsil edecek, din hizmetlerini, dini müesseseleri yönetecek, din görevlilerinin hizmetlerini düzenleyip denetleyecek. İl müftüleri Diyanet İşleri Başkanlığına, ilçe müftüleri ise il müftülüklerine bağlı olacak.

İl ve ilçe müftülüklerinde ihtiyaca göre şube müdürlükleri kurulabilecek.

İmam-hatiplik mesleği, adaylık döneminden sonra imam-hatip, uzman imam-hatip ve başimam-hatip; müezzin-kayyımlık mesleği ise müezzin-kayyım ve başmüezzin; Kuran kursu öğreticisi, Kuran kursu uzman öğreticisi ve Kuran kursu başöğreticisi kariyer basamaklarına ayrılacak.

Kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim, hizmet, bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetler, sicil puanları ve Başkanlıkça yapılacak sınav sonuçları esas alınacak.

Dini Yüksek İhtisas Merkezi ve eğitim merkezi eğitim görevlisi, bu merkezlerdeki eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürütmekle görevli olacak ve 4 yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olup ihtisas kursunu bitirmiş veya doktora yapmış olanlar arasından atanacak.

İmam hatip ve müezzin kayımlar Kuran-ı Kerim öğretiminde görevlendirilebilecek.

HAC VE UMRE HİZMETLERİ

Seyahat acentalarına hac kontenjanı verilebilecek. Bunun oranını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu orana göre tespit edilen sayı seyahat acentalarınca kullanılmak üzere topluca verilecek. Gerektiğinde bu acentalardan hizmet satın alınabilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umreye götürdüğü vatandaşlarla yaptığı sözleşme hükümlerine uymayan, taahhüt ettiği hizmeti vermeyen veya eksik veren acenteye, fiilin ağırlığına göre uyarı, kınama, kontenjan kısıtlaması, süresiz veya 1-3 yıl arası organizasyondan men etme gibi müeyyideler uygulanabilecek.

Seyahat acenteleri, hac ve umre organizasyonunda hizmetlerin ifası sırasında meydana gelebilecek zararların karşılanması için, götürdüğü her bir hacı başına alınan ücretin tamamını ve umreci başına aldığı ücretin yarısı kadarını Başkanlığa teminat olarak verecek.

Dini Yayınlar Döner Sermaye İşletmesi oluşturulacak. İşletmenin sermayesi 20 milyon TL olacak. Bakanlar Kurulu bu miktarı 10 katına kadar artırabilecek. İşletme, Başkanlık yayınlarının satış yerleriyle ilgili hizmetleri yürütecek, kitapevleri açabilecek, yayın hizmetleriyle ilgili olarak ithalat ve ihracat yapabilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı gerektiğinde Türk Diyanet Vakfı ile işbirliğinde bulunabilecek.

Başkanlık, başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcılarına en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılacak.

Kanunda, Diyanet İşleri Başkanlığının, radyo ve televizyon yayını yapabilmesine de olanak sağlanıyor.

İLİŞİK KESME YAŞI 67

Vekil imamlara kadroya geçme imkanı tanındı.

Buna göre, 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında halen vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapanlar ile 3 Mayıs 2005'ten düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, taşra teşkilatında en az 4 ay süreyle vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapanlar, KPSS'den Başkanlığın belirleyeceği yeterli puanı almaları ve alanlarında yeterlilik belgesine sahip olmaları şartıyla bir defaya mahsus olmak üzere kadroya geçirilecek. Sayısı 4 bini geçmeyecek bu kişilerin yapılacak sınavda da başarılı olmaları gerekecek.

Diyanet İşleri Başkanı ve Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş sınırı 67 olarak belirlendi.

Yasaya göre, 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın, 2010 yılı içerisinde, Diyanet İşleri Başkanlığına ait boş kadrolara 5 bin açıktan atama yapılabilecek.

Genel Kurulda verilen önergenin kabul edilmesiyle 7500 kadro daha eklenerek ihdas edilen toplam kadro sayısı 17 bin 774'e yükseldi. 233 kadro ise iptal edildi.

Genel Kurulda eklenen 7 bin 500 kadronun 3 bini imam hatip, 2 bini Müezzin-Kayyım, bin 500'ü Kuran Kursu öğreticisi ve 1000'i vaiz olarak belirlendi.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
diyanete, kadro, süper, vekile, yetki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Büyükşehirlere süper yetki geliyor Dilara Haber Arşivi 0 05 Haziran 2010 14:29