IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2016, 00:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Valilere süper yetki




FETÖ terör örgütünün darbe girişiminin ardından Milli Güvenlik Kurulu’nun görüşü alınarak Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda, 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi kararı alındı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu kararın alınmasının temel nedeni, Gülen cemaatinin devletteki kadrolarının tasfiyesinin yanı sıra Türkiye’nin toplumsal kılcal damarlarına kadar yayılan bütün yapılanmalarını temizlemede, hükümete ve mülki idareye hızlı hareket etme yeteneği sağlamak.

Önemli kararı açıklayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki akşam yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz şu anda önemli bir hazırlığın içinde. Çarşamba günü inşallah Milli Güvenlik Kurulumuzu toplayacağız. Sonra da bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapacağız ve önemli bir kararı açıklayacağız, şimdi burada açıklamayacağım" demişti. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından gözler, Çarşamba günü açıklanacak kararın ne olabileceğine çevrilmişti.

MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısı

MGK'nın Temmuz ayı olağan toplantısı, Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı'nda yapıldı. MGK’da alınan kararların ardından Bakanlar Kurulu toplantısı da, Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de yapıldı.

Anayasada Cumhurbaşkanı'nın yetkileri arasında, "Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak" yetkisi de yer alıyor.

Erdoğan'ın işareti

Erdoğan'ın açıklaması, alınacak kararın MGK'da görüşüldükten sonra Bakanlar Kurulu tarafından alınacak bir karar olabileceğine işaret ediyordu. Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun MGK'nın görüşünü alarak alma yetkisine sahip olduğu iki husus var. Birincisi olağanüstü hal, ikincisi ise sıkıyönetim ilanı.



Anayasada olağanüstü hal

Anayasada, şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilanıyla ilgili hükümde, "Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu'nun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir" hükmü yer alıyor.

Sıkıyönetim seçeneği tercih edilmedi

Anayasanın sıkıyönetimle ilgili maddesinde ise, "Anayasanın tanıdığı hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelen ve olağanüstü hal ilanını gerektiren hallerden daha vahim şiddet hareketlerinin yaygınlaşması veya savaş hali, savaşı gerektirecek bir durumun başgöstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması sebepleriyle, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu'nun da görüşünü aldıktan sonra, süresi 6 ayı aşmamak üzere yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde sıkıyönetim ilan edebilir" ifadesine yer veriliyor.

Olağanüstü hal seçeneği

Sıkıyönetim ilanı durumunda otorite, sıkıyönetim komutanında yani askerde toplanıyor. Mevcut konjonktürde bir sıkıyönetim ilanının olabilme ihtimali çok düşük görülüyordu. Olağanüstü hal ilanına karar verip vermeme ise Cumhurbaşkanı, MGK ve hükümetin önünde duran seçeneklerden biriydi.

Erdoğan başkanlığında yapılan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarında bu seçenek yönünde karar alındı.

YETKİ VALİLERDE

Olağanüstü hal durumunda yönetim, mülki idarede toplanıyor. Yani valiler daha yetkili hale geliyor. Sokağa çıkma yasağı, toplanma yasağı, kişilerin ve araçların aranması, suç eşyalarına el konması, basılı yayınların toplatılması gibi bir dizi konuda mülki idarenin yetkileri artıyor. Olağanüstü hal döneminde Cumhurbaşkanlığı başkanlığındaki kabine, seri kanun hükmünde kararnameler de (KHK) çıkartabiliyor.

Anayasada 6 aylık süre öngörülmesine rağmen 3 aylık bir olağan üstü hal ilanı dikkat çekti. Bu karar ile Gülen cemaatinin hem devletteki kadrolarının tasfiyesi hem de sosyal – kültürel anlamda Türkiye’nin kılcal damarlarına kadar uzanan vakıf türü yapılanmalarının tasfiye ve temizlenmesinde mülki idare hızlı ve yetkili bir biçimde harekete geçme yeteneğine sahip olacak.

Fransa’da, IŞİD terörü kaynaklı terör eyleminin ardından olağanüstü hal kararı almıştı.

Milliyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
son dakika haberi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Başbakan’dan valilere ‘molofot’ uyarısı ! AngeL Haber Arşivi 0 26 Şubat 2015 13:38
Davutoğlu: 'Valilere talimat verildi' Deep Haber Arşivi 0 19 Eylül 2014 02:30
Diyanet'e süper yetki, vekile kadro Lucifer Haber Arşivi 0 02 Temmuz 2010 09:37
Büyükşehirlere süper yetki geliyor Dilara Haber Arşivi 0 05 Haziran 2010 14:29