IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Eylül 2010, 14:53   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bir deli dünyayı yakacak





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ABD’DE 11 Eylül saldırısının yıldönümünde Kur’an yakacağını açıklayan Baptist kilisesinin rahibi Terry Jones tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Vatikan, girişimi kınadı. ABD Dışişleri Bakanı Clinton “Çok utanç verici” dedi.




ABD’de, 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde, Florida’da bir kilise olan Dove World Outreach Center’ın Kur’an yakma eylemi gerçekleştireceğini açıklaması ülkede “nefret söylemi” konusundaki tartışmaları alevlendirdi. ABD, genel olarak, İkinci Dünya Savaşı tecrübesi yaşayan Avrupa’ya oranla, bireysel hak ve özgürlükler kapsamında, nefret içerdiği öne sürülen söylem ve eylemlerin yargılanmasına ve yasaklanmasına daha soğuk yaklaşıyor.
Buna karşılık, hem Avrupa’da hem de ABD’de, ifade özgürlüğünün sınırlarının ne olduğu, hakların korunmasının ne zaman sonuna gelindiği ve nefret söyleminin ne zaman başladığı, süregelen hukuki ve siyasi bir tartışma. ABD’de de, Avrupa’da da, genel kabul, ırk, milliyet ve din temelinde kin güdülmesini teşvik eden ifadelerin, nefret söylemi olduğu yönünde.


Nazilerin svastikalı yürüyüşleri

ABD’de, nefret söylemine yönelik hukuki tartışmalar daha çok, Anayasa Mahkemesi’ne getirilen davalar üzerinden yürüyor. İfade özgürlüğüne yönelik en önemli davalardan biri, 1970’lerde, Illinois eyaletinde Yahudi grupların yoğun olarak yaşadığı Skokie mahallesinde bir yürüyüş gerçekleştirmek isteyen Nazi sempatizanlarının buna haklarının olup olmadığının tartışıldığı davaydı. 1977’de görülen bu davada, Nazilerin amblemi svastikanın sergilendiği bir yürüyüşün, gösteri özgürlüğü kapsamında meşruiyeti sorgulandı.
Mahkeme, Skokie’nin Yahudi sakinlerine karşı “sempatisini” ifade etse de, svastika ambleminin, ABD Anayasası’nın ifade özgürlüğünü koruyan ilk maddesini ihlal etmediğine hükmetti. Bu karar ertesinde de, Nazi gruplar mahallede, tüm ABD tarafından takip edilen yürüyüşler gerçekleştirdi.


Bayrak ve haç yakmak

Anayasa Mahkemesi, 1989’daki “Teksas, Johnson’a karşı” davasında da, bayrak yakmanın ifade özgürlüğü olduğuna karar verdi.
Mahkemede, 2003’te görülen, “Virginia Black’e karşı” davasında ise, ırkçı Klu Klux Klan grubunun yaptığı gibi haç yakmanın bir eyalet tarafından yasaklanıp yasaklanamayacağı tartışılmıştı. Bu davada, Virginia eyaletinin, “haç yakmayı yasaklamasının” anayasaya aykırı olduğu kararı verilmişti. Ancak, haç yakmak eyleminin “kini körüklemeyi amaçladığı kanıtlanırsa” suç oluşturacağına da hükmedilmişti. Haç yakma konusu, daha önceki bazı davalarda da, ceza oluşturan bir eylem olarak yorumlanmamıştı.


Kutsal kitabın yakılması ifade özgürlüğü sayılıyor

Robert Kushen (ABD’li insan hakları hukukçusu ve sivil toplum yöneticisi)
“ABD ve Avrupa’da, nefret söylemi ile ilgili çok farklı uygulamalar var. ABD, her türlü söylemin özgürce ifade edilmesi için kapsamlı koruma sağlıyor. Yani, ABD’de, yargı karşısında ceza istemine yol açacak nefret söylemi kapsamına ancak, çok açık ve net biçimde suç teşkil eden davranışlar girebilir. Diyelim ki, saldırgan bir kalabalığın önünde birisi, Romanların katlinin vacip olduğunu öne süren bir konuşma yapıyor ve sonra da bu kalabalık, Roman mahallelerine yürüyüp, birilerini öldürüyor. Bu konuşmayı yapan hemen yargı önüne çıkarılır.
Kur’an’ın veya İncil’in yakılması, ABD’de, hukuken ifade özgürlüğü kapsamında muamele görür diye düşünüyorum. Avrupa’da ise böyle bir eylem, nefret söylemi olarak görülüp, kamusal düzeni korumak amacıyla yasaklanabilir.
ABD, nefret söylemi konusunda, hukuken bu denli müdahaleden kaçınan bir yaklaşıma sahip olsa da, son kertede Avrupa’dan daha etkili işleyen bir siyasi çerçeveye sahip. Yani, her ne kadar, hukuken bir yargılama durumu olmasa da, “kamuoyu mahkemesinde” bu tarz söylemleri olanlar daima mahkûm edilmiştir.
Örneğin üst düzey bir ABD devlet yetkilisi, siyahların suç işlemeye yatkın olduğunu öne sürdü diyelim. Bu kişinin görevinde kalması mümkün dahi olamaz. Buna karşılık, Avrupa’da Romanların tümünün suç işlemeye yatkın olduğu, artık hükümetlerin üst düzey yetkililerince sıklıkla dile getirilir oldu.”

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bir, deli, dünyayı, yakacak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
'Deli Deli Olma' Antalya'da gala Feronia Sinema Dünyası 0 13 Ekim 2009 05:12