IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ekim 2011, 14:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
O da bir '12 Eylül' mağduru







Meslekten ihraç edilen eski Savcı Kayasu, yeniden mesleğine dönmek istiyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Mehmet Tosun - 12 Eylül 1980 askeri müdahalesini yapanlar hakkında ''anayasal suç işlediklerine'' dair 2000 yılında hazırladığı iddianame nedeniyle meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu, yeniden mesleğine dönmek istiyor.

Kayasu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana'da savcılık yaptığı 2000 yılında, ''12 Eylül müdahalesini yapan Kenan Evren'in ve 12 Eylül yöneticilerinin yargılanması'' için iddianame hazırladığını hatırlattı.

İddianameyi hazırlamasının ardından açığa alındığını, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 2003 yılında meslekten ihraç kararı verdiğini anlatan Kayasu, bu kararın ardından bir hukuk mücadelesine giriştiğini ancak Türkiye'de bir sonuç alamadığını söyledi.

Türkiye'deki hukuki sürecin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) dava açtığını belirten Kayasu, AİHM'in 13 Kasım 2008'de verdiği kararla kendisinin haklılığını ortaya koyduğunu vurguladı.

''Haklılığımı ancak AİHM'e anlatabildim'' diyen Kayasu, şunları kaydetti:

''AİHM'e açtığım davayı kazanmamın ardından anayasa değişikliği yapıldı, anayasanın HSYK'yı düzenleyen 159. maddesi değişti. HSYK kanununda, ihraçları kaldırılan hakim ve savcıların HSYK kararıyla tekrar mesleğe geri dönmesiyle ilgili madde var. Benim ihracım kaldırıldı, buna rağmen mesleğe iade edilmedim. Sadece ihracı kaldırmanın benim için bir faydası yok. İhraç kalkmasa bile ben avukatlık hakkımı elde etmiştim zaten AİHM kararından sonra. Ben avukatlık yapabiliyorsam, savcılığa dönemiyorsam, özlük haklarım verilmediyse bunun bana bir faydası yok. Mağduriyetim hala devam ediyor.''

İhracın kaldırılıp, mesleğe iade edilmeyişine gerekçe olarak 5335 sayılı kanundaki ''emeklilerin, mesleğe geri dönmesinin yasaklanmış olmasının'' gösterildiğini ifade eden Kayasu, ''Bu beni bağlamaz. Neden? Bu kanun 2005 yılında çıkmış, ben 2003'te emekli olmuşum. Kanunlar geriye yürümez, çok basit bir hukuk kuralıdır bu'' diye konuştu.

-''Mesleğe dönmemin önünde engel yok''-

Kendisinin emekliliği istemediğini, ihraç kararından sonra mecbur kaldığını dile getiren Kayasu, ''Eğer emekli olmasam avukatlık, hukuk müşavirliği yapamayacaktım. Ne yapacağım? Hırsızlık mı yapayım? Bu yaştaki adama kim iş verir? Sonra ben hukuktan başka iş yapmamışım bugüne kadar. Çok düşündüm emeklilikten başka çarem yoktu'' dedi.

AİHM kararları doğrultusunda mağduriyetinin giderilmesini isteyen Karasu, şunları kaydetti:

''İhracı kaldırıyorlar, mesleğe almıyorlar... Hadi bunu da anlayabilirim ama özlük haklarımı vermiyorlar. İhraç kararı kalktığı anda kişinin özlük hakları aynen çalışıyormuş gibi ona iade edilir. Aynısını Ferhat Sarıkaya'da yaptılar. Hiçbir farkımız yok. O mesleğe döndü, ben dönemedim. Özlük haklarımın iadesi yada mesleğe iadem gerekiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne konuya ilişkin açtığım davayı kazandım, mesleğe dönmemin önümde hiçbir engel yok.''

Karasu, 21 Eylül 2011'de HSYK'ya, verilen kararın yeniden incelenmesi için başvuru yaptığını belirterek, HSYK'nın vereceği kararı beklediğini, bu kararın AİHM'e uygun olacağını umduğunu söyledi.

Bu arada Kayasu, mesleğinden uzak kaldığı süre içerisinde bir yandan hukuk mücadelesini sürdürürken, diğer taraftan konferanslar verip, çeşitli kitaplar yazdı.

A.A.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
12, bir, da, eylül, mağduru


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sahte tecavüz mağduru Dilara Haber Arşivi 0 19 Haziran 2010 14:12
Sen Mağduru Yüreğim Lady Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 25 Nisan 2010 22:25