IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Aralık 2011, 08:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Google’da tercüme et ‘soykırım’ desin




Google’ın çeviri motoru küçük harfle “ermeni soykırımı yoktur” cümlesini diğer dillere “vardır” diye çevirdi
27 Aralık 2011 Salı, 07:37:06


Fransa Parlamentosu’nun “Ermeni soykırımı yoktur” diyene 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasını öngören yasa taslağını kabul etmesi ile ortaya çıkan gerginlik, dünyanın en büyük arama motoru Google’a da sıçradı. Google’ın çeviri servisi Google Translate’in soykırımla ilgili çevirisi ‘teknik hata’ verdi.
translate.google.com adresinin Türkçe’den diğer dillere çeviri bölümünde “Ermeni soykırımı yoktur” cümlesi “Ermeni soykırımı yoktur” şeklinde çevrilirken, Ermeni kelimesindeki ‘e’ küçük harfle yazıldığında, İngilizce karşılığında “There is the Armenian genocide” yani “Ermeni soykırımı vardır” çevirisi yapıldığı tespit edildi. Almanca ve İspanyolca çeviride de aynı sonuç çıktı.
Ermeni kelimesi küçük harfle başladığı anda “Soykırım yoktur”un, “Soykırım vardır” diye çevirilmesi üzerine HABERTÜRK olarak konuyla ilgili Google’in Türkiye’deki temsilcileri ile temasa geçtik. Hatanın teknik bir sorundan kaynaklandığını belirten Google yetkilileri, hatanın siyasi veya tarihi bir tartışmadan kaynaklanmasının sözkonusu olmadığı belirtirken, çevirilerin “insan müdahalesi olmadan, en gelişmiş teknolojiyle” yapıldığı ifade etti.HABERTÜRK’ün uyarısı üzerine düzeltme yönünde harekete geçen Google’da çeviri bölümündeki bu hata 1 saat içinde düzeltildi.

‘ÇEVİRİDE İNSAN MÜDAHALESİ YOK’
Konuyla ilgili olarak başvurduğumuz Google’dan yapılan açıklamada, “Google’ın çeviri teknolojisinin herhangi bir insan müdahalesi olmadan otomatik olarak ileri teknoloji ile çalıştığı” belirtildi. Açıklamada, “Google Translate, bir çeviri yaparken, yüz milyonlarca belge arasından yaptığı karşılaştırma sonrası sizin için en uygun çeviriyi verir ve bu çeviriler tam bir çeviri olmadığı gibi eksiklikler ve yanlışlıklar içerebilir. Eğer bir kişi doğru veya uygun olmayan bir çeviri ile karşılaştığını düşünüyorsa, bizi bu konuda bilgilendirmesi yoluyla söz konusu hatanın en kısa sürede giderilmesini sağlayabilir” denildi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
desin, google’da, tercüme, ‘soykırım’


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ingilizce Tercüme basketci Fıkra 1 01 Şubat 2011 11:56