IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ocak 2012, 14:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
8 bin çek mağduru tahliye oluyor




Karşılıksız çeke hapis cezasını kaldıran Çek Yasa Tasarısı Meclis'te.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Tasarıyla birlikte karşılıksız çekte hapis cezası paraya çevrilecek. Böylece 217 bin dosya düşecek, hapisteki 8 bin kişi serbest kalacak.
HAPİS CEZASI YERİNE ETKİLİ EKONOMİK CEZALAR

Binlerce çek mağdurunun merakla beklediği karşılıksız çeklerde hapis cezasını kaldıran yasa tasarısı TBMM'ye önceki gece sunuldu. TBMM'ye sunulan Çek Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, çek sisteminde radikal değişiklikler getiriliyor. Toplam 7 maddeden oluşan tasarıda, karşılıksız çeklere hapis cezası kaldırılırken, onun yerine etkili ekonomik cezalar getiriliyor. Örneğin, Ahmet Bey'in bir çekinin karşılıksız çıkması halinde mağdur olan taraf, Ahmet Bey hakkında suç duyurusunda bulunabilecek. Savcılık ise mahkeme kararı aranmaksızın, Ahmet Bey hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı alabilecek. Aynı anda banka da harekete geçecek, Ahmet Bey'in banka hesaplarını kullanması zorlaşacak.
8 BİN ÇEK MAĞDURU HAPİSTEN ÇIKACAK

Çeki karşılıksız çıkan Ahmet Bey, ayrıca Merkez Bankası bünyesinde oluşturulacak olan yeni çek kara listesine alınacak. Söz konusu kişi, temerrüt faizi ile birlikte çekini öderse, Cumhuriyet Savcısı'ndan hakkındaki çek yasağı kararının kaldırılmasını isteyebilecek. Savcılık ise borçların ödendiğini tespit ederse, çek hesabı açma ve çek kullanma yasağını kaldıracak. Çeki karşılıksız çıkan kişinin kara listedeki bilgileri, 10 yıl saklanacak. 10 yılın sonunda ise tüm borçları ödendiyse listeden çıkarılacak. Tasarının 5. maddesi ile karşılıksız çek suçlarına bir yıla kadar hapis cezası verilmesine yönelik düzenleme kaldırıldı. Onun yerine, Cumhuriyet Savcısı tarafından 300 liradan 3 bin liraya kadar idari para cezası verilmesi öngörüldü. Söz konusu hüküm, halen devam eden binlerce çek dosyasını olumlu yönde etkileyecek. Adalet Bakanlığı'nın 2010 yılı sonu rakamlarına göre, düzenlemeden 405 bin karşılıksız çek dosyası olumlu yönde etkilenecek. Düzenleme, halen karşılıksız çekten hapis yatan 8 bin çek mağdurunun hapisten çıkmasını, 217 bin karşılıksız çek dosyasının da düşmesini sağlayacak.
ÇEK KARNELERİ YENİLENECEK

Tasarıda, bankaların sicili temiz kişilere çek karnesi vermelerini sağlayacak düzenlemeye de yer verildi. Buna göre, halen kullanımda bulunan çek karnelerinin tamamı Haziran ayı sonuna kadar yenilenecek. Bu çerçevede, bankalar istedikleri müşterilerinin çeklerini iptal edebilecek. Bankalar ayrıca, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir aylık süre içinde yeni çek karnesi basacaklar. Böylece, bankalar aracılığı ile çek sistemine de dolaylı olarak disiplin getirilmiş olacak

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bin, cek, mağduru, oluyor, tahliye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
O da bir '12 Eylül' mağduru Ashriel Haber Arşivi 0 16 Ekim 2011 14:49
PKK'lılar da tahliye oluyor! MasteR06 Haber Arşivi 0 05 Ocak 2011 20:20
Sen Mağduru Yüreğim Lady Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 25 Nisan 2010 22:25