IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ekim 2012, 09:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Suriye tezkeresi TBMM'den geçti




Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM'de oylanarak geçti. Tezkereye 320 kabul, 129 ret oyu çıktı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



TBMM Genel Kurulu'nda, Hükümet'e, Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin bir yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi.



Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümet'e 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, Genel Kurul'un kapalı oturumunda görüşüldü. 3 saat 20 dakika süren görüşmelerin ardından, tezkere 320 oyla kabul edildi. Tezkereye 129 ret oyu kullanıldı.



Tezkerede, Suriye'de devam eden krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğe de menfi etkisi giderek artan şekilde görüldüğü belirtildi.



Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012'den itibaren Türkiye topraklarına da saldırgan eylemlerin yöneldiği anımsatılan tezkerede, şunlar kaydedildi: "Müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldırı eşiğindedir. Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim."



Davutoğlu: Türkiye'nin mesajı alınmıştır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis'te tezkerenin kabul edilmesinin ardından, gazetecilerin “Suriye mesajı aldı mı?” sorusuna, “Türkiye'nin mesajı her halükarda alınmıştır” karşılığını verdi.

"Bu bir savaş tezkeresi değil"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis'te kabul edilen tezkereye ilişkin, "Bu tezkere bir savaş tezkeresi değil, bu elimizde Türkiye'nin kendi menfaatlerini koruma, ileride muhtemel gelişmelerde ihtiyaç olursa değerlendirmek üzere bir tezkere. Öyle bakılması lazım" dedi.

Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk
de kapalı oturumda her gün konuşulan tartışılan konuların gruplar tarafından yeniden dile getirildiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'yi çok iyi tanımadığını savunan Türk, "Orada hem muhalefete hem Esad'a güvenmeyen bir topluluk da var. Bunu iyi görmek ve buna göre siyaset üretmek lazım" dedi. Türk, TBMM'de alınan kararın bir savaş kararı olmadığını belirterek, "Bu sadece kamuoyunu tatmin etmeye yönelik bir karar olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, "Tezkerenin Meclis'ten ağır bir rakamla geçtiğini" belirtti. Yeniçeri, tezkerenin Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru müdafaasını sağlayabilmek amacıyla geçtiğini vurguladı.
Meclis'te gerginlik


Suriye ile Türkiye arasında yaşanan gerilim ve hükümetin Meclis'e sunduğu tezkere talebi, Meclis'in ilk oturumunda gerginliğe neden oldu. Muharrem İnce'nin konuşması sırasında AKP sıralarından tepki yükseldi.


İşte CHP'li İnce'nin tansiyonu yükselten konuşmasının satırbaşları;


Hükümetin kapalı oturumda gizli bilgi vermesini anlayabiliriz. Bizim söyleyeceklerimiz açık. Niye milletten saklayacağız. Bu milleti savaşa soktuğunuzda sizin çocuklarınız mı fakirlerin çocukları mı savaşa gidecek? Hangi bakanın çocuğu savaşa gidecek? Millet bunu bilmeli. Milletten 8 kez tezkere aldınız. Ne işe yaradıysa…

Arınç 1 Mart tezkeresini kapalı oturumda yönetti. Ben orada bulunmuş bir vekilim. Kapalı oturumda çok özel bilgiler veriliyor sanmasın millet. Palavra. O zaman hangi özel bilgiyi verdiler. Bunlar olmadı. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz kapalı oturumda TRT Genel Müdürü’nün maaşını bile öğrenemedik.

“Bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz”

Silahlı saldırı yok, eşiğindeymiş. O zaman anayasaya aykırı bu tezkere. O zaman milletlerarası hukukun meşru saydığı hal değildir. Anayasa 92. maddeye aykırıdır. Siz suçluyu bulmuşsunuz. Suriye Hükümeti kesin. Nerde bu kesin? Bu kadar net mi?
Sınırı belli değil. Bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz. Okuma yazman varsa bir oku. Okuma yazman var da anlayıp anlamadığını bilmiyorum. Bundan önceki tezkerelerde Irak’ın kuzeyi diye net şekilde belirtilmiştir. Suriye Hükümeti de ‘saldırdım’ demiyor, olayları araştırıyorum diyor. Ayrıca özür de diliyor.


“Türkiye’yi maceraya sokuyorsunuz”

Siz bunlardan sonra siz Türkiye’yi gelmiş geçmiş en çapsız dışişleri bakanının maceralarıyla maceraya sokuyorsunuz. Siz Kaddafi’den ödül aldınız, sonra onun linç edilmesine ortak oldunuz.


Türkiye’nin başını belaya sokmayın. 1 Mart’taki gibi dik ve onurlu olun.



Vural'dan sert sözler

Kürsüye ikini olarak ise MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural çıktı. Vural konuşmasında şu mesajları verdi: Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiği açık. Türkiye’ye yönelik tehditleri ortadan kaldırmak yerine ilave tehditler yönelttiği açık. Dış politika başarısız olmuştur, iflas etmiştir.
Bu diplomasiyle halledilemeyen bir konunun kaba güç ve silah gücüne dönüşmesidir. TBMM’den bir irade isteniyor. Diplomasi iflasıdır söylenmesi gereken. Diplomasinin halletmesi gereken hususları tehdit olarak geçiyorsa PKK’ya karşı etkili bir mücadele sürdürüp onlarla müzakereyi seçen hükümetin bu ikilemi açıklaması zordur.


MHP olarak şu ya da bu komplekse kapılmadan sadece Türkiye’nin menfaatleri konusunda görüşlerimizi açıklayacağız. Bizi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları olduğu açık.Tezkereyle ilgili görüşlerimizi ifade edeceğiz.Herhangi bir değerlendirme yapılmış da değildir.

Gerekçe ile bizim tavır oluşturmamız isteniyorsa Suriye’de olanları, oldu bittileri hepsini değerlendireceğiz. Ben bu görüşlerimi açık bir şekilde paylaşmak istiyorum.


İnce cevap verdi

Muharrem İnce AK Partili Nurettin Canikli’nin “Esad’tan yana mısınız, Türkiye’den yana mısınız” şeklindeki sözlerine cevap vermek üzere tekrar kürsüye geldi. İnce, “Esad’ın canı cehenneme bana ne Esad’tan biz Türkiye Cumhuriyeti’nden yanayım. Peki ben de size soruyorum siz Türkiye’den yana mısınız, Obama’dan yana mısınız”


"Hükümete yetki verme taraftarıyız"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye ezkeresine ilişkin, "Hükümete yetki verme taraftarıyız" dedi.


Bahçeli, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, "MHP, milli menfaatleri öz önüne alarak hareket eder. Hiçbir çevrenin tesiri altında kalmaz. Türkiye umhuriyeti Devletini'nin elini güçlü kılmak için, TSK'nın sınırötesi müdahalesi çin Hükümete yetki verme taraftarıyız" dye konuştu.



Alıntı:
CNNTÜRK


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
gecti


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
24 saatte Suriye'den 900 kişi Türkiye'ye geçti PassioN Haber Arşivi 0 05 Nisan 2012 20:13
Kemal Burkay: İran'dan Suriye'ye 2000 PKK'lı geçti PassioN Haber Arşivi 0 18 Ocak 2012 14:10
Emekli vekil aylıklarına düzenleme TBMM'den geçti PassioN Haber Arşivi 0 17 Ocak 2012 21:35