IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Tufan

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2012, 14:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
150 ülke Filistin'e 'evet' diyecek




Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM'ye bugün "gözlemci devlet" statüsü için başvuracak. BM üyesi 150 ülkenin Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü için "evet" diyeceği belirtiliyor. ABD, Abbas'ı vazgeçirmek için çaba harcıyor.
BM Genel Kurulu'nda bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da konuşma yapacağı "Filistin Sorunu" başlıklı oturumda halen "gözlemci kuruluş" olan statünün "üye olmayan gözlemci devlet" statüsüne çıkarılması bekleniyor.
Filistin'in BM'ye "gözlemci devlet" statüsü için başvurusuna saatler kala ABD, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı bu kararından vazgeçirmek için yoğun çaba harcıyor.
ABD Dışişleri Bakan yardımcısı William Burns ve ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi David Hale, dün New York'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir araya geldi.
Burns ve Hale, BM'ye "gözlemci devlet" statüsü için başvurunun Filistin davasına zarar vereceği konusunda Abbas'ı uyardı. ABD, Filistin'in bu adımının "iki devletli çözüm" önünde önemli bir engel oluşturacağını iddia ediyor.
İsrail Haaretz gazetesi ise, bugün yayınladığı haberde BM'de Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanınmasına 150 devletin "evet" diyeceğini belirtti.
ALMANYA ÇEKİMSER
BM'de Filistin'e "hayır" diyecek ülkeler ise şimdilik İsrail'in yanı sıra ABD, Kanada ve Hollanda. Almanya oylamada "çekimser" kalacağını açıkladı. Fransa, İsviçre, İspanya, Portekiz, Avusturya, Lüksemburg, Norveç ve Danimarka gibi Avrupa ülkeleri, Filistin lehine oy kullanacaklarını belirtmişlerdi.
OLMERT: KARŞI ÇIKMAK İÇİN BİR NEDEN YOK
İsrail eski başbakanlarından Ehud Olmert de, ülkesinin Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanınmasına karşı çıkmasının doğru olmadığını söyledi. "Filistin'e gözleci devlet statüsü tanınmasına karşı çıkmak için bir neden yok" diyen İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert, BM Genel Kurulu'nun Filistin"e "gözlemci devlet" statüsü tanımasının "iki devletli çözüm" fikrinin temel taşlarından biri olacağını belirtti.
NETANYAHU: BM KARARI HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ
Filistin'in başvurusu öncesi açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, BM'nin Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanımasının bir Filistin devleti kurulmasına "katkısı" olmayacağını iddia etti. Netanyahu, "BM'nin bugün vereceği karar hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Bir Filistin devletinin kurulmasına yardımcı olmayacak" dedi.
AŞRAVİ: SON ŞANS
Filistinli yetkili Hanan Aşravi ise, BM'de Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanınmasının "iki devletli çözüm" için son şans olduğunu belirtti. Aşravi, Ramallah'ta yaptığı açıklamada, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuru hakkından da vazgeçmeyeceğini vurguladı. ABD ve İsrail, Filistin'e Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuru hakkı tanınmaması için mücadele veriyor.
CLINTON: ÇÖZÜM NEW YORK'TA DEĞİL
Filistin'in BM'ye başvurusuna karşı çıkan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, "Filistin halkının arzularını yerine getirecek iki devletli çözüme açılan yol, New York'tan değil, Kudüs ve Ramallah'tan geçer" dedi.
Kalıcı bir çözüme ulaşmanın tek yolunun doğrudan müzakerelere başlamak olduğunu ve buna olanak sağlayacak atmosferin oluşturulması gerektiğini belirten ABD Dışişleri Bakanı Clinton, "İki tarafa da çözüme odaklı anlamlı müzakerelere geri dönülmesini zorlaştıracak adımlardan kaçınmaları çağrısında bulunduk" şeklinde konuştu.

GÖZLEMCİ DEVLET STATÜSÜ NEDİR?
İsviçre'nin 1946'da BM Genel Sekreteri tarafından "daimi gözlemci" statüsüne kabul edilmesiyle başlayan uygulama çerçevesinde, yıllar içerisinde Avusturya, Finlandiya, İtalya ve Japonya gibi pek çok "gözlemci", BM'nin "üyesi" haline geldi. Örneğin İsviçre, yaklaşık 50 yıl "gözlemci devlet" olarak anıldıktan sonra 2002'de BM'nin üyesi oldu.
VATİKAN TEK 'GÖZLEMCİ DEVLET'
"Daimi gözlemciler" kategorisinde, "üye olmayan devlet ve kuruluşlar" ile "hükümetler arası kuruluşlar" yer alıyor.
Bu kategoride Vatikan, BM toplantılarına ve Genel Kurul çalışmalarına "gözlemci" olarak katılma hakkına sahip ve BM Genel Merkezi'nde daimi gözlemci misyonu bulunan "üye olmayan gözlemci devlet" olarak anılıyor. Vatikan, BM'de şu anda bu statüye sahip tek devlet.
(alıntı)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
150, diyecek, evet, filistine, ülke


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Abdülaziz Şeker’in Kaleminden –Filistin Gezi Notları (Filistin'den Resimler,Kareler) Sevda Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 19 Eylül 2012 16:49
Evinden çıkabilen ‘evet’ diyecek System Haber Arşivi 4 07 Eylül 2010 14:58
Kürtler referandumda 'evet' diyecek Lucifer Haber Arşivi 0 16 Ağustos 2010 19:11
Filistin'i en çok hangi ülke destekliyor? Lucifer Haber Arşivi 1 16 Haziran 2010 13:54
Filistin, Sonuna kadar Filistin Feronia IF Ekstra 1 28 Mart 2010 02:14