IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Şubat 2014, 09:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rojava, Petrolünü Türkiye Üstünden Satmak İstiyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Üç bölgede İsviçre'ye benzer özerklik ilan eden Suriye'nin Rojava bölgesinde Kürtler, petrol üretimine hazırlanıyor. Ancak petrolü pazarlama konusunda Türkiye'ye muhtaçlar.


PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, özerk yapıların ekonomik ayaklarının kurulma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Petrol üretimi konusu gündemde. İleride uluslararası ticaret açısından bir hazırlık yapılıyor" dedi. Abdullah, petrolü Türkiye üzerinden satmak için Dışişleri Bakanlığı ile görüşme yolunda temas kurduklarını da söyledi.

Asya Abdullah ve beraberindeki heyet bugün BDP grubunu ziyaret ederek grup toplantısını izledi. Bir grup gazeteciye Rojava'daki gelişmeleri değerlendiren Abdullah, bölgedeki özerklik ilanından sonra Türkiye ile görüşmeleri olmadığını ancak diyaloğa açık olduklarını söyledi.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm'ün Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler yaptığını ancak bu görüşmelerin kesildiğini de aktaran Abdullah, "Ne kadar görüşme olursa o kadar iyidir. Suriye’nin geleceği için bunu önemli buluyoruz. Bizim Suriye’nin geleceğine dair projelerimiz var, herkesle paylaşmak istiyoruz. Temel yaklaşımımız Suriye’nin demokratikleşmesidir. Suriye’ye ilişkin çözüm tartışmalarında önerilerimizin tartışılması ve görüşmeler yapılmasını öneriyoruz. Bunu Türkiye’yle de görüşmek ve diyaloga girmek istiyoruz” dedi. "Demokratik özerklik" ilanının sınır çizilmesi anlamına gelmediğini ifade eden Abdullah, şöyle devam etti:

"Üç kantonun özerklik ilanı bir güce karşı değildir. Demokratik bir sistemdir. Sözleşme ve anayasada Suriye’nin parçalanması ve sınırların çizilmesi meselesi yok. Cizire Kantonu’nda yönetimdeki ilk üç kişi biri Arap, biri Suryani, biri Kürt. Cizire kantonundaki farklılıkların temsili olumlu yönde çok önemli bir etki yarattı."

"TÜRKİYE İLE DİYALOGUMUZU GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Suriye'nin geleceğine yönelik projelerini Türkiye ile de paylaşmak istediklerini belirten Abdullah, "Temel yaklaşımımız Suriye’nin demokratikleşmesidir. Bu projemizi, perspektifimizi Suriye halklarının yararına, halkları için de demokratikleşme adımları olarak değerlendiriyoruz. Bunu Türkiye’yle de görüşmek ve diyaloga girmek istiyoruz" dedi.

"HENÜZ ANLAŞMAYA VARMADIK"

Abdullah, Rojava'da PYD ile Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'ye yakın muhalif gruplar arasında süren görüşmelerden henüz bir anlaşmaya varılamadığını söyledi. Abdullah, "Bütün Suriye halklarına hizmet ediyoruz. Bunun en önemli örneğini Cizire Kantonu’nda hayata geçirdik. Cizire Kantonu’nda yönetimde ilk üç kişi biri Arap, biri Süryani, biri Kürt. Burada 57 farklı kurum ve örgüt yer alıyor. Hristiyan ve Araplar da kendi kimlik ve inançları doğrultusunda temsil ediliyor. KDP ile görüşmeler var, diyalog devam ediyor. Ancak bizim ileri sürdüğümüz sistemle onların talep ettikleri farklı olduğu için henüz bir anlaşma yok. Onlar diyor ki üst yapı kurumu olarak KDP ve PYD bir anlaşma yapsın, sistem öyle kurulsun. Biz bunu reddediyoruz. Aşağıdan halkla, farklılıklarla birlikte bir sistem öneriyoruz. Farklılık bu" diye konuştu.

PETROL GELİRİ

Abdullah, özerk yapının ekonomik ayaklarının kurulmasına yönelik te çalışma sürdürüldüğünü, bu kapsamda bölgedeki petrolün üretimi ve pazarlanmasına yönelik girişimlere başladıklarını da aktardı. Abdullah, "Şu anda Cizire Kantonu’nda bu gündemdedir. İleride uluslararası ticaret açısından bir hazırlık yapılıyor. Her üç kantonun da ticaret ve ekonomi bakanlığı bu konuda yetkilidir. Onlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Cizire kantonunda bu işten sorumlu arkadaşımız Süryanidir" dedi.

Haber365

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.


Pırlantaların en değerlisini içimde taşıyorum o da VİCDANIMDIR.
BizimMekan.com
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
petrolünü, rojava, satmak, türkiye, İstiyor, üstünden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rojava'da İlan Edilen Özerkliği Silopi'de Kutladılar Rhytia Haber Arşivi 0 27 Ocak 2014 19:36
Patron Mutlu Son İstiyor |Türkiye|Vizyona giriş tarihi: 01 Ocak 2014| Komedi Violent Sinema Dünyası 0 28 Aralık 2013 22:21
Kadıköy'deki Rojava mitinginde olay AngeL Haber Arşivi 0 24 Kasım 2013 23:08
Yol Üstünden Esintiler N999 Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 05 Mayıs 2012 23:11
Davutoğlu: Türkiye, ABD'nin Ekonomik Ortağı Olmak İstiyor Rüzgar Haber Arşivi 0 11 Şubat 2012 07:30