IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mayıs 2014, 11:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Economist: Erdoğan Ayasofya'da namaz kılacak




İngiltere'de yayınlanan haftalık Economist dergisi, Ayasofya'nın tekrar ibadete açılıp açılmayacağı yönündeki tartışmalara yer ayırdı.

Cemaat'in Ayasofya açılsın kampanyasında geri adım atmasının ardından İngiliz The Economist harekete geçti. Economist, Ayasofya'da Erdoğan'ın namaz kılıp Fatih Sultan Mehmed'in namaz kıldığı anları tekrarlayacağını öne sürdü.

Derginin yazısı şöyle başlıyor:

"20 Mayıs 1453'te Sultan II. Mehmet uzun zamandır arzuladığı şehre girdi ve bir avuç toprak almak için yere eğildi. Artık Hagia Sophia katedrali Ayasofya camii olmuştu. Türkiye'nin dindar Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fethin 561'inci yıldönümünde Ayasofya'da namaz kılacağı söylentilerinin çıkması, 1453'teki sahnenin tekrarlanacağı yönünde ümitleri artırdı."

Economist'in makalesinde, her ne kadar hükümetin bu planları "fantazi" olarak nitelediği belirtilse de, "Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) içerisinde eski Bizans katedralinin camii olarak tekrar ibadete açılması gerektiğini açık biçimde dile getirenler var" deniyor.

HRİSTİYANLAR VE İSLAMCILAR'IN GÖRÜŞLERİ
Economist'in yazısı şöyle devam ediyor:

"Ancak bu söylentilerin ortaya çıkması dahi Ortodoks Kilisesi'ni rahatsız ediyor. Patrik Bartolomeo, 'Ayasofya katedrali Hıristiyanlığın bir sembolü olarak inşa edilmişti. Eğer ibadete açılacaksa bu Hıristiyanlık'tan başka bir din için olamaz' diyor. İslamcılar ise, Ayasofya'nın camii olarak açılmasının yasal dayanağı olduğu görüşünde. Binanın Sultan II Mehmet'e ait olduğu hatırlatılıyor ve Sultan'In vasiyetinde 'Ayasofya ahirete kadar camii olarak kalacak' dediği hatırlatılıyor."

"GÜLEN'İN YENİ HAMLESİ Mİ?"
Makalede Ayasofya tartışmalarının güncel siyasi bir ayağı olduğu da vurgulanıyor ve "İlginç bir şekilde Fethullah Gülen hareketine yakınlığı ile bilinen Milletvekili Hami Yıldırım 3 Mayıs'ta Ayasofya'nın camii olarak ibadete açılması için bir yasa teklifi sundu." deniyor.

Economist'in yazısı şöyle sonlanıyor:

"Yargıdaki öğrencileri aracılığı ile hükümete karşı yürüttüğü yolsuzluk soruşturması hükümeti sarsamayınca Sayın Gülen iktidarın din vurgusunun altını oymaya çalışıyor. AKP Milletvekili Bülent Turan 'Önümüze Ayasofya'yı yem olarak atıyorlar. Ancak bu tuzağa düşmeyeceğiz' diyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, Ayasofya yasa teklifi sorulunca sadece yavan bir şekilde 'Hükümetin gündeminde yok' diyor."


(ensonhaber)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ayasofyada, economist, erdoğan, kılacak, namaz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Binlerce Kişi Ayasofya'da Namaz Kıldı Rhytia Haber Arşivi 1 26 Mayıs 2012 21:01
Economist'in Erdoğan ve Gülen analizi PassioN Haber Arşivi 0 24 Şubat 2012 20:05
Economist: Erdoğan kartları yeniden dağıtıyor PassioN Haber Arşivi 0 07 Ocak 2012 17:31