IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ocak 2015, 14:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
94 gazetecinin sürekli basın kartlarının onaylanmaması Meclis gündeminde




CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a "BYEGM Genel Müdürü Cemalettin Haşimi, hangi mevzuata dayanarak Basın Kartı Komisyonunun sürekli basın kartı almaya hak kazanan 94 gazeteci ile ilgili kararını uygulamamıştır?" diye sordu.


Turgut Dibek'in Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle:
"Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdürü Cemalettin Haşimi, 94 gazetecinin sürekli basın kartlarını hiçbir gerekçe göstermeden onaylamamıştır. Basın Kartı Komisyon kararının uygulanmaması Türkiye tarihinde ilktir.
TGC: CUMHURİYET GAZETESİ'NİN DAĞITIMININ ENGELLENMEYE ÇALIŞILMASI SANSÜRDÜR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun karikatürlerini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtımının polis tarafından engellenme girişimini kınadı. TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “Polisin Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik sansür girişimini kınıyoruz. Bu uygulamanın Anayasa’ya ve Basın Kanunu’na aykırı olduğunu hatırlatıyoruz” denildi. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 154. sırada yer alan Türkiye’de halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına her gün yeni bir müdahale olmaktadır. Bunun son örneği Cumhuriyet Gazetesi’nin mahkeme kararı olmamasına rağmen polis tarafından dağıtımının engellenmeye çalışılması olmuştur. Cumhuriyet Gazetesi, bir dayanışma örneği olarak Fransa'nın başkenti Paris'te geçen hafta silahlı saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bugünkü özel sayısından seçilen karikatürleri yayınlamıştır. Ancak Cumhuriyet Gazetesi’nin de basıldığı İstanbul Esenyurt'taki Doğan Medya Grubu'na ait Doğan Printing Center çıkışında polis, dağıtım kamyonlarını durdurmuştur. Saat 01.10'da içlerinde Hürriyet, Milliyet gibi gazetelerin de bulunduğu Yay-Sat'a ait kamyonları matbaadan çıkarken durduran polis ekipleri 40 dakika süreyle Cumhuriyet Gazetesi’ni kontrol etmiştir. Polis, daha sonra savcının izniyle kamyonların dağıtıma çıkmasına izin vermiştir. Demokratik ülkelerde gazeteler dağıtılmadan polis tarafından kontrol edilemez. Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtımının engellenmeye çalışılması sansür girişimidir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına müdahale edilmiştir. Bu girişim Anayasa’ya ve Basın Kanunu’nun 25. Maddesine aykırıdır. Basın Kanunu’nun 25. Maddesine göre ‘Soruşturma için sübut vasıtası olarak her türlü basılmış eserin en fazla üç adedine Cumhuriyet savcısı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kolluk el koyabilir’ denilmektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak bu girişimi kınıyoruz."
Basın Kartı Komisyonu Aralık 2014'te toplanmıştır. Komisyon kararı ile 208 gazeteci ilk kez sarı basın, 94 gazeteci de sürekli basın kartı almaya hak kazanmıştır. BYEGM internet sitesinden komisyon kararı ve hak sahipleri listesi açıklanmasına rağmen, sürekli basın kartı hak sahibi olan gazetecilere, 'Sürekli nitelikte basın kartı başvurularına ilişkin kararların ise onaylanmaması uygun görülmüştür' denmiştir.
Sürekli basın kartları engellenenen gazeteciler arasında Kanal D'de haber sunucusu 5N 1K programı yapımcısı Cüneyt Özdemir, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni-Radikal yazarı Murat Yetkin, Reuters Türkiye Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, TRT Haber Haber Koordinatörü Kezban Bülbül, Zaman GYY Yardımcısı Mehmet Kamış, Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, Yeni Şafak Gazetesi eski Washington Temsilcisi Ali Akel, Aydınlık Gazetesi yazarı Hacer Şule Perinçek, Murat Öztek, CNN Türk'ten Kemal Yurteri, Akşam Gazetesi'nden Abdurrezzak Oral, Mizah yazarı Rıfat Yörük ve Fanatik Gazetesi'nden Mahmut Serkan Akcan gibi birçok gazeteci bulunmaktadır.
Buna göre,
BYEGM Genel Müdürü Haşimi, hangi mevzuata dayanarak Basın Kartı Komisyonunun sürekli basın kartı almaya hak kazanan 94 gazeteci ile ilgili kararını uygulamamıştır?
BYEGM Genel Müdürü Haşimi, hangi gerekçe ile Basın Kartı Komisyonunun sürekli basın kartı almaya hak kazanan 94 gazeteci ile ilgili kararı onaylamamıştır?
Gazetecilere sürekli basın kartı verilmemesinin sebebi hükümete muhalif olmaları mıdır?
BYEGM'den sorumlu Bakan olarak sizin bu konuda bir bilginiz dahilinde midir?"


DHA

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
94, basın, gazetecinin, gündeminde, kartlarının, meclis, onaylanmaması, sürekli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Behzat Ç. Meclis gündeminde PassioN Haber Arşivi 0 07 Mart 2012 20:06
Ölümü Meclis gündeminde PopSy Haber Arşivi 0 17 Temmuz 2008 02:38