IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mart 2015, 11:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gemilerde talim var!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

2008’de altın çağını yaşayan ancak ardından gelen iş kazalarıyla gündeme oturan gemi sanayi tekrar büyümeye başladı. GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, sektörde kazalardan sonra önlemlerin arttırıldığını belirterek, “Avrupa standartlarında iş güvenliği uygulamasına geçerek dünyada önemli bir oyuncu olmayı başardık” dedi.

2002 ve 2008 yılları arasında altın çağını yaşayan gemi inşa sanayi, hızlı büyümesi ve yaşanan iş kazalarıyla gündeme geliyordu. 2008’de ekonomik krizin etkisiyle zor günler geçiren gemi sanayi tekrar eski günlerine dönmeye çalışıyor. “Artık daha güvenli büyüyoruz” diyen Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, “2008’de 60 bin kişi çalışıyordu. 3.8 milyar dolarlık ihracat vardı. Bu rakam 2010’da 800 milyon dolara, çalışan sayısı da 15 bine geriledi” dedi.

KAZALAR İNCELENDİ
Krizin etkisini atlatmaya başladıklarını anlatan Murat Kıran, şöyle konuştu: “2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu yıl 2 milyar dolara ulaştı. Sektör tekrar büyümeye geçti. Ancak eskide yaşanan olayların tekrar etmemesi için çok çalıştık. O dönemde de iş güvenliği önlemleri alınıyordu. Ancak üretim yoğunluğu nedeniyle kazalar meydana geliyordu. Biz tüm yasaların dışında farklı bir çalışma daha yaptık. Tersanelerdeki tüm kazaları inceledik. Buradan çıkan sonuçları herkesle paylaştık ve alınması gereken ek tedbirleri belirledik. Sektör artık daha güvenli büyüyor diyebilirim. Tabiki temennimiz hiç kaza yaşanmaması ancak bunun garantisini de veremem.”

54 YENİ TERSANE
Gemi inşa sanayinin son 5 yılda dünya standartlarında teknolojik üretim alt yapısı kurduğunu belirten Murat Kıran, “Avrupa standartlarında iş güvenliği uygulamasına geçerek dünya pazarında önemli bir oyuncu olmayı başardık. Denizcilik sektörü; 2015 yılına mevcut 93 adet faal tersaneye ilaveten 54 yeni tersane yatırımı, yeni siparişler ve farklı mühendislikler gerektiren gemi inşasında uzmanlaşmanın morali ile büyüyor. Halen 20 bin olan istihdam sayısının, 2015-2016 yıllarında tamamlanacak yeni tersaneler, yeni siparişlerle birlikte 30 bine ulaşması hedefleniyor. Gemi inşa sanayi, son yıllarda global krizden çıkış stratejileri arasında farklı uzmanlıklar gerektiren petrol platformlarına hizmet eden destek gemileri ya da özel maksatlı römorkörlerin imalatı, araştırma gemileri, askeri gemiler, enerji platformu gemileri gibi yeni alanlara yöneldi” diye konuştu.
Türk tersanelerine Japonya modeli
MURAT Kıran; “Gemi inşasına ayrılmış toplam 7 milyon 526 bin metrekare alan bulunmaktadır. Sektörümüzün, sermaye yapısının doğru oluşabilmesi için gereken yerli veya yabancı ortaklıklara yönelmediği ve bu konuda yeterince aktif ve hevesli olmadığı, bugün görülen durumdur. Komşu iki tersaneden birinin diğerini satın alması, birkaç tersanenin birleşerek yeni bir oluşum altında ortak faaliyet yürütmesi, birinin diğerinin havuzunu/rıhtımını kullanması gibi örnekler sektörümüzde yapılmıştır” dedi.
145 tesis üretim halinde
GİSBİR Başkanı Murat Kıran, son bir yıl içerisinde tersanelerin beyanına dayalı olarak oluşturulan kayıtlara göre 145 tesisin 23’ünde sadece yeni inşa, 30’unda hem yeni inşa hem tamir, 24’ünde ise sadece tamir yapıldığını söyledi. Murat Kıran konuyla ilgili şu bilgileri verdi; “Türkiye bu alanda yaptığı çalışmalarla önümüzdeki dönemde daha hızlı bir büyüme yakalayacaktır. Türkiye’nin gemi inşa sektöründeki rakipleri arasında Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler bulunuyor. Biz artık modern tesislerimizle öne çıkacağız.”




Hürriyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
gemilerde, talim, var


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
II. Mahmud’a yönelen serseri talim kurşunu Kalemzede Tarih 0 24 Temmuz 2011 16:43
Lüks gemilerde çalışacak 32.500 kişi aranıyor Angel Haber Arşivi 0 03 Aralık 2008 15:32