IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2009, 21:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sivas İli Hakkında Bilgiler




Sivas Mutfağı
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Yöresel Lezzetler

Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır.
Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze
kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
Yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek ve süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir.
Genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlıpancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır.
Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte sebze yemekleri de yapılmaktadır. Sivas kebabıyla da ünlüdür.
Tandırda kül çöreği, fotla, patates ya da peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın olarak yapılan ekmek çeşitlerindendir.


BAL HELVASI

Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un fazla kavrulur, rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) az sulu veya sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır. Hatta tepsiye alınan bu helvalar üzerine ayrıca petekli bal (dalak balı) konulup yenilir.

BULGUR - (YUVARLAK KÖFTE)

2 adet sogan rendelenir; tuz, biber, 1 kg. çekilmis kiyma, 1/2 lt. ölçek dolusu ince bulgur, bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde iyice yoğurulur. El içinde bilye büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır. Arzu edilirse köfte az miktarda kızgın yağda pembeleşinceye kadar döndürülür. 1-2 lt. kaynar suya bir kaşık salça atılır. Köfte yarı pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır. Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üzerine dökülür. Arzu edilirse limon da sıkılabilir.

ÇİRLİ ET (SİVAS)
MALZEME:
Kuru kayısı 600 gr. Su 5 su bardağı
Katı yağ 2 çorba kaşığı Tuz
Kuşbaşı kuzu eti 1 kg.
YAPILIŞI:
Kayısıları ılık suda 1 saat bekleterek yumuşamalarını sağlayın. Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar içinde kavurun. Suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatın. Orta ateşte, suyun çoğunu çekinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Kayısıları, suyunu süzüp et tenceresine aktarın. 5 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın ve sıcak servis yapın.

HURMA TATLISI
MALZEME:
Margarin Yarım paket Tereyağı 1 çorba kaşığı
Karbonat 1 çay kaşığı Su 1 fincan
Un 3 su bardağı Yarım limonun suyu
Şeker 3 su bardağı Limon suyu 1/4
Su 3,5 su bardağı
YAPILIŞI:
Orta boy bir tencerede 125 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu da ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri elinizle veya tahta bir kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığnda bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yan yana dizin. Orta dereceli fırındas 45 dakika veya tatlılar altın sarısı renk alana dek pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine dökün. Bir süre bekletin. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.


KARIN YAHNİSİ
YAPILIŞI:
Haşlanmış işkembe (karın) küçük küçük doğranır dörde bölünmüş kuru soğanlar yağ ile beraber bir tencereye konulup kızartılır. Doğranmış ve haşlanmış işkembeler ayrı yerde haşlanmış nohutlara salça ilave edilip tuzu da konduktan sonra tekrar pişirilir. Aynı şekilde ciğerle de yahni yapılır.

KAVURMA HELLESİ
MALZEME:

Un 500 gr. Biber
Katıyağ 3 çorba kaşığı Tuz

YAPILIŞI:
Yağ iyice kızdırılır. Un, yağ içerisinde açık pembe renk alıncaya kadar döndürülür. 1-2 kaynamakta olan suya kavrulan un, tuz, biber ilavesiyle atılır ve 20-30 dakika kaynatılarak indirilir. Hafif hasta yemeği de olmaktadır. Aynı çorba kıyma atılarak da yapılır. Limon sıkılır ve un çorbası ismini alır.

LAHANA MUSAKKASI
MALZEME:

Beyaz lahana 1 adet Pirinç 1/2 su bardağı
Kuru soğan 3 adet Biber
Kıyma 200 gr. Tuz
Salça 3 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Lahana haşlanmayıp ıspanak gibi kıyılır ve bol soğanlı kıymalı salçalı sokarıç, biraz da pirinç ilave edilerek tuz, biber atılır, pişirilir. Pirinç olmadığı taktirde bulgur da aynı vazifeyi yapar.

PATATES ÇORBASI
MALZEME:

Patates 250 gr. Bulgur veya pirinç 1 su bardağı
Kıyma-kavurma 100 gr. Margarin 1 çorba kaşığı
Soğan (rendelenmiş) 1 baş Nane 1 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı Biber 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
250 gr. patates, 1cm. 3 şekilde doğranır. Kıymalı, soğanlı sokarıçla 1-2 litre suya dökülür. Tuz biber ekilir. 1 kase dolusu bulgur veya pirinçle pişirilir. Bu da yine kemikli kavurma veya kuşbaşı etle yapılır. Çorba ateşten indirildikten sonra 1 çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılır, 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilerek üzerine dökülür.


SAC KEBABI YAPILIŞI:
Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa ayrıca lüzum kalmayabilir), altında ateş yanan bir sac üzerine konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır. Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip tekrar karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte biraz daha çevrilir. Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir. Evler de yapılabilir. Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha ufak (çevicek) tır.


ŞALGAM ÇORBASI
MALZEME:
İri şalgam 5-6 baş Bulgur veya pirinç 1 kase
Tereyağı-margarin 2 çorba kaşığı Kıyma 100 gr.
Kuru soğan 2 adet
YAPILIŞI:
İri şalgamdan 5-6 baş alınır, iri göz rendeden geçirilir. İstenirse tuzla ovularak (kekre) acı suyu giderilir. 1-2 çorba kaşığı saya yağı, 1-2 baş doğranmış soğan sokarıcı yapılır. Arzuya göre kıyma, kuşbaşı et, kemikli kavurma hangisi varsa 1-2 litre kaynayan suya sokarıçla birlikte 1 kase dolusu bulgur veya pirinç, et hepsi bir arada kaynatılır. Bulgur pişmek üzere iken rendelenmiş şalgamlar atılır. O da pişince ateşten indirilir.

TARHANA ÇORBASI
MALZEME:

Tarhana 1,5 su bardağı Kuşbaşı et Yarım kg.
Kara nohut 1 su bardağı Çelem Yarım kg.
Ispanak Yarım kg. Tereyağı 1 çorba kaşığı
Kuru nane 1 çorba kaşığı Et suyu
YAPILIŞI:
Tarhana ve nohut akşamdan ıslatılır. Bol et suyunun içine atılarak pişmeye bırakılır. Diğer tarafta kuşbaşı etler tereyağında iyice kavrulur. Pişmekte olan çorbaya çelem, ıspanak ve kavrulmuş etler ilave edilir. İyice pişirilir. Çorba piştikten sonra üzerine tereyağında yakılan nane dökülerek servis yapılır.


Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 20 Mart 2009, 21:23   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sivas İli Hakkında Bilgiler




Sivas-Kültür Park
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Kültür Park


Kültür Park Projesinin Amacı

Kültürel mirasın bilinçli bir şekilde ve zevk alınarak anlaşılmasını sağlamak ve farklı kuşaklar arasında ortak bir milli kültür ortamı oluşturmaktır. Sivasın değişik yörelerinden getirilerek kültür parkında sergilenen yapılar sadece estetik olarak değil Sivas kültürünün de anlatıcısı rollerini üstlenerek ziyaretçilerin kültürel keşiflerde bulunmalarını sağlarlar.


Kültür Park sergi anlayışında tüm Sivas bir sergi mekanına dönüşür. Her bir yapı ve değişik otantik malzemeler geniş kapsamlı ve uzun süreli kültürel bir sürecin sembolü haline gelir.
Sivaslı genç kuşak başta olmak üzere, Sivas halkının geçmişteki kökleriyle, kaybolmaya yüz tutan kültürel değerleriyle ve geçmişteki yaşam biçimleriyle yapay ve anlık da olsa bir birliktelik kurabilmeleri için, özellikle kırsal kesime ait yaşam biçiminin geleneksel öğelerini simgeleyen yapı ve otantik malzemeleri turizme de yönelik olarak bir açık hava müzesi şeklindeki "Kültür Parkı"nda sergilemenin yararlı olacağını düşündük.

Bitkilendirme
Ağaç sevgisini aşılamak için Kültür Parkı ve İl Jandarma Komando Bölük Komutanlığı sahası içine 65.000 adet çam dikilmiştir. Bitkilendirmede kullanılan başlıca türler şunlardır;

- Çınar Yapraklı Karaağaç
- Baston ve Sarmaşık Gül
- Salkım Söğüt
- Top Akağaç
- Orman Sarmaşığı
- Sabin Ardıcı
- Gümüş Köknar
- At Kestanesi
- Mavi Ladin
- Ateş Dikeni
- Top Mazı
- Doğu Çınarı
- Gül İbrişim
- Hanımeli
- Diş Budak
- Gladiçya
- Karaçam
- Sarıçam
- Kotanas
- Katalpa
- Ihlamur
- Huş
- Oya
- İğde

Otantik Araç ve Gereçler

Oturma grupları ve bina içlerinde kullanılan otantik malzemeler dışında, kültür evi ve kütük evi gibi bine odalarının döşemesinde de yapıya uygun yöresel ev eşyaları kullanılmıştır. Kullanılan otantik araç ve gereçler şunlardır: Değirmen Taşı ve Borusu, Ekmek Pişirme Kültürüne Ait Malzemeler, Dibekler, Değirmen Taşları, At Arabası Tekerleri Beşik, Sabanlar, Kağnılar, Saman Balyaları, Yayık, Eski Kap Tencere Bıçak v.s., Eski Radyolar, Çeşme, Yalakları, Eski Musluklar, El Örgüsü Eski Halatlar, Ahşap Oyma Yalaklar, Çarıklar, Yöreye Ait Giysiler, Sedir ve Minderler, Eski Kapılar, Yün Eğirme Çıkrıkları, Eski Metal-Tahta Raflar ve Ayakları, Eski Dolapları, Kurutulmuş Yiyecekler, Kuzine Soba, El Değirmen Taşları, Yaba Kaşağı, Kömürlü Ütü, Nallar, Demiryolu, Makas Başı Feneri, Öküz Arabası, Gaz Lambaları, Gaz Ocakları, Halı, Kilim, Örtü ve Perde, Tarihi Silah ve Kılıçlar, Oraklar ve Tırpanlar, Dokuma Tezgahları, Kar Kızakları, Testiler, Sepetler ve Kamış Hasırlar, Semaverler, Halı Tarağı, Hamur Sofrası, El Arabası, Sandalye, Boyunduruk, Testere, Kazan, Hamur Teknesi, Örtüler, Kağnı Tekerleği, İbrik, Körük, Küp, Düven, Masa, Ahşap Patoz, Ahşap Yalak, Bulgur Taşı, At Arabası, Kovan, Beşik Çömlek, Tırmık, El Değirmen Taşı, Binek Taşı, Taştan Köpek Yalağı, Yuvarlak Taş, Tahta Çıkrık, Lov Taşı, Tahta Kürek, Tahta Tokmak.


Giriş Kapısı

Kültür Parkının amacı doğrultusunda Doğanşar ilçemizden getirilen travertenden yapılan giriş kapısına, Jandarma amblemi ile birlikte Gökmedrese ve Ulu Camii gibi tarihi yapılarda da görülen Sivasın tarihi simgeleri olan çift başlı kartal ve hayat ağacı figürleri işlenmiştir. Figürlerden çift başlı kartal, gücü; hayat ağacı ise tanrıya çıkan merdiveni temsil eder. Simgeler dışında kalan kapının diğer bütün kısımları mucarta aleti ile işlenerek tarihi bir görünüm kazandırılmıştır.

Kangal Köpeği

Vatanı, Kangal ilçesi olup, ünü yurt dışına da yayılmış olan Kangal Köpeğinin bire bir ölçüsüyle gaz betondan (ytong) yapılmış heykeli girişten hemen sonra bulunmaktadır.

Gezi Yolları

Kültür Parkının amacı doğrultusunda Doğanşar ilçemizden getirilen travertenden yapılan giriş kapısına, Jandarma amblemi ile birlikte Gökmedrese ve Ulu Camii gibi tarihi yapılarda da görülen Sivasın tarihi simgeleri olan çift başlı kartal ve hayat ağacı figürleri işlenmiştir. Figürlerden çift başlı kartal, gücü; hayat ağacı ise tanrıya çıkan merdiveni temsil eder. Simgeler dışında kalan kapının diğer bütün kısımları mucarta aleti ile işlenerek tarihi bir görünüm kazandırılmıştır.


Çocuk Parkı
Bu parkta, betonarme yapılar arasında kalan günümüz parklarından farklı olarak tamamen taş ve ahşap doğal malzemelerle yapılmış oyuncaklar bulunmaktadır. Bu oyuncaklar çocuklarımızı güvenli bir ortamda bedenen ve ruhen geliştirirken Sivas kültürü ve tarihi içinde de eğlenceli dakikalar geçirmelerini sağlayacak şekildedir. Girişin hemen solunda bulunan oyun alanında;
- Mağara
- İp Köprü
- Tırmanma Halatı
- Minyatür Kulübeler
- Tahta Salıncak
- Çarkıfelek

Pergole

Giriş kapısı karşısında yaklaşık 100 yıllık ardıç ağaçlarından yapılmış pergole görülmektedir. Bu tarihi ağaçlar Doğanşar ve Şarkışla ilçelerindeki yıkılmış eski evlerden temin edilmiştir.

Pergole, tırmanıcı bitkileri yönlendirmek üzere düzgün aralıklarla dikilmiş ahşap direkler ve ahşap kafesli kirişlemeden oluşan bir çeşit çardaktır. Direk ve mertekleri ardıç olan pergolenin üzeri çam yapımı beşik çatı ile kapatılmış ve alaturka kiremitle örülmüştür. Ön kısımdaki iki büyük ardıç ağacı, arka kısımdaki ardıçlara beşik çatı ile bağlanmıştır.

Fırın ve Tandır

Köy meydanlarında köylünün ekmek ihtiyacını karşılamak için yapılan ve ortak kullanılan fırın, kırsal alanda artık kullanılmayan eski fırınlar örnek alınarak yapılmıştır. Sivas ekmek kültürü, park alanında bulunan fırında yapılan ekmekler misafirlere ikram edilerek tanıtılmaktadır. Otantik malzemelerle döşenmiş olan fırın yanındaki oturma alanında kil topraktan, gömme bir tandır da vardır.

Fırın duvarları sıfır derzli olarak Zara ilçesinden getirilen taşlarla örülmüştür. Tabanı kum + tuz + cam karışımı ile doludur. Yüksek yoğunlukta olduğu için bu malzeme sıcaklığı muhafaza etmekte ve ısıyı fırın içine yaymaktadır. Karışımın üzeri il merkeze bağlı Taşlıdirek köyünden getirilen ateşe dayanıklı taş ile döşelidir.

Zemin kısmı sal taşı ile döşeli olup arka kısımda il merkez Karaçayır köyünden getirilen iri kayalarla bir kaya bahçesi oluşturulmuştur. Pergole içindeki otantik oturma grupları ve ardıçlara dolanan tırmanıcı sarmaşıklar hoş bir görüntü oluşturmaktadır.


Amfi Tiyatro

Müzik, seminer gibi kültürel amaçlar için günümüz şartlarında da kullanılabilecek küçük bir amfi tiyatro inşaası ile Anadolunun eski kentlerindeki (Side, Aspendos, Efes, Bergama v.b.) amfi tiyatro yapıları anımsatılmıştır. Dairesel basamakların hemen üzerinde, içinde Sivas Müze Müdürlüğünden temin edilen anıt mezarların sergilendiği, ahşap direkler üzerine alaturka kiremitle örtülü tek meyilli beşik bir çatı oluşturulmuştur.

Kaya Bahçesi
Amfi Tiyatro, Pergole, Kütük Ev, Kültür Evi v.b. yapılarda doğal bir görünüm elde etmek ve arazide toprak kaymasını önlemek amacı ile çeşitli taşlar kullanılmıştır. Ayrıca bu malzemelerle küçük kaya bahçeleri dışında iri soğuk çermik traverten kayalardan doğal, sarp görünümlü büyük bir kaya bahçesi de oluşturulmuştur.
Kaya bahçeleri aralarına çimlendirme yapılmış ve ziyaretçilere gezi sırasında hem dinlenme hem de hoş, doğal bir yaşam ortamı sunan otantik oturma gruplarının yerleştirildiği teraslar hazırlanmıştır. Doğallığı sağlaması için gelişigüzel yerleştirilen kayalar arasındaki boşluklara ve buralara yerleştirilen değirmen taşları içine bitkilendirme (Kaya Sarmaşığı, Çim, Loliiprane v.s.) çalışması yapılmıştır.


Kültür Evi
Eski insanların günlük yaşam biçimini temsil amacı ile inşa edilen kültür evinin yapımında görev bölgelerimizden biri olan Divriği kırsalında rastlanan evler örnek alınmıştır. Bu yapı örneklerinden plan tipolojileri, cumba, saçak, merdiven, kapı ve pencere yapılarıyla, yapım tekniği ve mimari bakımdan geniş ölçüde yararlanılmıştır. Yapıda uygulanan inşaat tekniği "Bağdadî"dir. Taşıyıcı ahşap dikme, kiriş ve yanlama araları deliksiz tuğla dolguludur. Pek çok geleneksel Türk evinde olduğu gibi "Bağdadî" teknik, sıva kullanılmaması nedeni ile kültür evinde de dışarıdan görülmektedir.

Kütük Evi
Yerini villa tipi evlerin aldığı,unutulmaya yüz tutmuş ve Sivas kültürünün bir aynası olan eski, kütük yayla evleri örneği için Koyulhisar İlçesi İkizkaya köyü Kengercik yaylasındaki evler örnek alınmıştır. Kütük Evi, Kengercik yaylasındaki terkedilmiş eski yayla evlerinden çıkartılmış kütüklerle, bu evlerin mimari yapısına göre inşa edilmiştir.

prü
Kangal Alacahan eski karayolu üzerindeki Cumhuriyet Döneminden kalma yarı yıkık köprünün taşları ile aslına uygun bir şekilde inşa edilmiştir.

prünün bütün taşları numaralandırılmış, her iki ayağının ve kemerinin ölçüsü alınmış ve dikkatli bir şekilde park alana taşınmıştır. Gezi yolunun geçtiği köprü üzeri sal taşı ile kaplanmıştır.


Kamelya

Osmanlı Devletinin son dönemlerinde Sivas Vali Konağı karşısındaki alanda yapılan ancak, aslı yıkılmış olan bir çardağın mimarisi örnek alınarak yapılmıştır. Kamelyada, altıgen planlı beton bir zemin üzerine Zara ilçesinden getirilen taşlarla sıfır derzle örülmüş duvar ve bunun üzerine oturan, aynı planda tamamı ahşap malzeme ile inşa edilen dinlenme ve seyir mekanı bulunmaktadır.

Değirmen
Yerini fabrikaların alması sonucu unutulmak üzere olan değirmen kültürünü anımsatma amacı ile planlanan bu yapıda Doğanşar ilçemizde rastlanan terkedilmiş ancak, çalışabilecek durumda olan bir su değirmeninin başta çalışma mekanizması olmak üzere tüm parçalarından yararlanılmıştır.

Şelale, Dere ve Gölet

Parka güzel bir görünüm kazandırmak amacıyla yapay şelale, dere ve gölet yapılmıştır. Güçlü bir akıntı ile dereye akan şelale suyu, park alanı içinde korunmuş olan küçük bir koru içinden bu alan önündeki yapay gölete ulaşmaktadır. Bir pompa yardımı ile devridaimi sağlanan su tekrar şelaleye akmaktadır.


Ahır ve Modern Tuvalet

Zemini ve çevresi sal taşı ile kaplı olan ahır içinde arı kovan (sepet), hayvan yemliği, tavuk temeği, oturma grupları v.b. önceden toplanan otantik malzemeler sergilenmektedir. Ahırın hemen önündeki geniş alanda toprağın hazırlanmasından hasada kadar geçen süredeki bütün otantik malzemeleri (kağnı, düven, saban v.b.) içeren tarım müzesi bulunmaktadır.

Açık Hava Maden Müzesi
Sivas ili, başta demir olmak üzere birçok maden zenginliğine sahip olup, bu özelliği ile ülkemiz madencilik sektöründe çok önemli bir yere sahiptir. İl sınırları içinde 609 maden ve blok taşı ruhsat sahası bulunmaktadır. Sivas ilindeki ruhsat sahaları, sayısal bakımdan pek çok ilden fazladır.

Çeşmeler

Sivas ili ve ilçelerinde bulunan bir çok değişik çeşmelerden örnek alınarak parkın farklı yerlerine 3 adet çeşme yapılmıştır.
- Tuğla Çeşme
- Üç Cepheli Çeşme
- Tek Cepheli Çeşme


Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 25 Mart 2009, 18:00   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sivas İli Hakkında Bilgiler




Sivas Kangal Köpeklerinin Eğitimi
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Kangal Köpeklerinin Eğitimi-Kangal Köpeği


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

1- YAVRU KÖPEKLERİN EĞİTİLMESİ
0-6 ay arasında terbiye edilmelidir. 6 aydan sonra köpeğin kullanılacak amaca göre eğitilmesi gerekir. Yavru köpeklere sırasıyla şu aşamalarda eğitim yaptırılmalıdır.
a) Bu aşamada 0-6 aylık yavrulara terbiye ve eksersizler uygulanacaktır.
b) 6-12 aylık yavrulara uygulanacak bir eğitim yöntemi olup, bu dönemde birinci aşamadaki eksersizler tamamen pekiştirilir, ayrıca emir sözcükleri, fiziki güç artırma çalışmaları, ayrıca tasmalı ve sevk kayışlı uygulamalar yapılır.
c) 12-15 aylık köpeklere uygulanacak temel itaat ve ileri itaat eğitimlerindeki tüm programlar bu dönemde eksiksiz olarak tatbik edilmelidir.
d) Bu dönemler ise 15-18 aylık köpeklerin ileride alacakları özel eğilimler uygulanır. Bu uygulamada köpekler adeta hizmete şartlandırılır.Yavrularda uygulanan temel terbiye yöntemleri şunlardır.

1- Yavru ile dostluk kurmak.
Önce köpeğimize onun dostu olduğumuza inandırmalıyız. Köpeğimize bir kimlik kartı çıkartmalıyız. Dünyadaki canlılar arasında köpek kadar ses tonundan sevgi, övgü, azarlama ifade eden ses, hareketler, hatta mimik ve jestlerden etkilenen başka bir canlı gösterilemez. Yumuşak tatlı bir ses, bir üç ayını dolduran bütün köpekler aşılanmalı ve her yıl aşı tekrarlanmalıdır.

2- Yavruya isim vermek.
Yavru köpek ile gönül bağı kurulduktan sonra yapılacak ilk iş ona bir isim vermektir. Bu isim tek heceli ve cazip olmalıdır. Ona karşı her an bu isim kullanılmalıdır. Köpekler her sözcüğün anlamını ve o anda yapılan hareketin amacını bir kaç tekrardan sonra mutlaka kavrarlar.

3- Yavrunun eve uyumunu sağlamak.

4- Yavrunun tabi ihtiyaçlarını disipline etmek:
Burada hayvanın pisliğini istenen yere yapması terbiye edilmelidir.

5- Yavrunun ödüllendirilmesi:
Köpeğiniz istediğimiz bir hareketi yaptığında onu mutlaka ödüllendirmeliyiz. Bu ödüllendirme hayvanı sevip okşama veya sevdiği bir yiyeceği veya oyuncağı vermek şeklinde olur.

6- Yavrunun cezalandırılması:
Cezalandırma ya tepki yada canını yakmakla uygulanır. Tepki genel olarak sert bir ses tonu, ciddi bir ifade ve hareketle onu uyarmaktır. Ceza en son başvurulacak bir yöntemdir. Yanlış ve ağır cezalar köpeğin eğitilmesini zorlaştırır ve hatta sahibine düşman eder.

7- Yavrunun duyu organlarını geliştirecek eksersizler:
Köpeklerdeki 4 duyu organını geliştirecek eksersizler şunlardır:
a) Koku alma duyusunun geliştirilmesi,
b) İşitme duyusunun geliştirilmesi,
c) Görme duyusunun geliştirilmesi,
d) Tat alma duyusunun geliştirilmesi.

8- Yavrunun tasma ve sevk kayışına alıştırılması:
Yavru 2 aylık olduktan sonra ayarlı deri tasmaya alıştırılabilir. Bir kaç gün içinde bu işe alışır. 3 ay içinde tasmaya sevk kayışı da bağlayarak yavruyu gezintiye çıkarmalıyız.

9- Yavrunun sosyal çevreye uyumu:
Köpek yavruları aynen çocuklara benzerler. İlk gördükleri canlı ve cansız her şeye karşı merak duyarlar. Hatta mimik ve jestleriyle onun ne olduğunu öğrenmek istediklerini belirtmeye çalışırlar. Ve ilk fırsatta o şeyi kesinlikle koklar ve kokusunu aldığı nesneyi hayat boyu unutmazlar. Bu merakları nedeniyle köpekleri 6 ay içinde sosyal çevreye alıştırmak gerekir.

10- Yavrunun kulübeye veya barınağa alıştırılması:
Kangal köpekleri özellikle hürriyetlerine çok düşkün bir hayvandır. Bu nedenle henüz 8 haftalıkken yavrular mutlaka kafes veya barınağa konulmalı ve alıştırılmalıdır.

11- Yavrunun başkası tarafından verilen yemeği reddetmesi:
Köpek yetiştiriciliğinde bu önemli bir konudur. Hayvan küçükken kendi sahibinin elinden ve kendi kabından yemeğe alıştırılmalı dışardan verilen yemekleri kabul etmemelidir. Ayrıca beslenmesi ihmal edilmemelidir.

12-Yavruların kötü huylarından vazgeçirilmesi:
Yavrunun kötü huyları şunlardır:
a) Çevredeki eşyaları hırpalayıp dağıtmak,
b) Kavgacı olması
c) Çekingen ve korkak olması
d) Şımarık ve sırnaşık olması
e) Çevredeki canlılara saldırması
f) Hiç havlamaması.
4 aya kadar yavrunun bu kötü huylan mutlaka önlenmeli, 4 ve 6 ay arasında noksan veya zayıf olan konularda gerekli pekiştirmeler yapılmalıdır.

13- Yavrulara eğitim ile ilgili sözcüklerin Öğretilmesi:
Yavru köpeğe 3-4 aydan sonra gel, git,bak, hayır, kal, yat, ara, bul, getir, götür vb. sözcükler öğretilebilir.

14- Yavrulara bekçilikle ilgili egzersizler:
Bekçilik köpeğin yaradılışında mevcut içgüdüsel bir özelliğidir. Ayrıca köpeklerde büyük ölçüde bir kıskanma hissi de mevcuttur. Kendisine ait eşyayı, yemeğini, kaldığı evi, ev halkını özetle her şeyi büyük bir ciddiyetle ve cesurca korur. Bu nedenle onu daha da eğiterek canımızı ve malımızı teslim edebiliriz. Kangal köpeğinde bu şekilde gelişerek bağlı olduğu kişileri canı pahasına mutlaka korur. Bu huyunu ilerletme egzersizlerini de annesinden alır. Bekçilik yapacak bir köpek 2 aylıktan itibaren bakıcısıyla tanıştırılmalı ve nöbet tutacağı yere yavaş yavaş alıştırılarak bağlanmalıdır. 6 ay olduktan sonra gündüzleri bağlanmalı, geceleri serbest bırakılmalıdır. Yemeği ve suyu bakıcısı tarafından verilmelidir Bekçi köpeklerine genellikle dur, hayır, tut gibi kelimeler mutlaka öğretilmelidir.

15- Yavrularda çoban köpeği ile ilgili egzersizler:
Çoban köpeği olacak yavrular 4 aylık olduktan sonra imkanlar elverdiğince anneleri ile birlikte sürüye götürülmelidir. Sürüye götürülecek köpeklerin çok cesaretli, çevik ve kuvvetli olması için iyi beslenmeleri gerekir. Sürüye gidecek yavru köpeklerin kesinlikle ezdirilmemesi gereklidir. Bilakis bu yavruların cesaretini artırması için işe yaramayan imha edilecek yavru köpek üzerinde cesaretlerini arttıracak çeşitli egzersizlerle köpeklerin cesaretleri, kendine güveni artırılmalıdır. Böylece vahşi hayvanlara karşı mücadele yeteneği kazandırılmalıdır.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Nisan 2009, 00:00   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sivas İli Hakkında Bilgiler




Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tanıtımı

Tarihçe
Cumhuriyet Üniversitesinin Kuruluşu Yüce Parlemento'da Cumhuriyetimizin 50. Yıl dönümünde benimsenmiş, 9 Şubat 1974 tarihinde yayınlanan 1788 sayılı kuruluş kararı ile gerçekleştirilmiştir. Üniversitenin adı, amblemi ve 1974 tarihi bu gerçekleri yansıtmaktadır. 2 Kasım 1975'de kampus alanındaki binaların temeli atılan Üniversite, 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 2809 sayılı kanunla bugünkü yapısına kavuşmuştur. Sivas'ta şu anki üniversite, kent merkezinin 10 Km. kadar güneyinde, Kızılırmak nehrinin kenarında ve yaklaşık 11.000 dönüm büyüklüğündedir. 8 Fakülte, 16 Yüksekokul, ve 3 Enstitü, Üniversite Konutları, öğrenci yurtları ve öğrenci tesisleri ile kapalı spor salonu bu arazi üzerindedir. İlçe Meslek Yüksekokulları ilgili ilçelerde eğitim ve öğretimini sürdürmektedir.
Yurt ve Barınma
Üniversite kampüsünde ve şehirde Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı 800 erkek, 1648 kız olmak üzere toplam 2448 kapasiteli yurtlar bulunmaktadır. Yurtlarda her gün sıcak su bulunmaktadır. 2003-2004 öğretim yılında hizmete geçecek 1500 kişi kapasiteli Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait kampusteki yurtlarla birlikte kapasite 3948'e yükselecektir. Ayrıca şehir merkezinde de özel erkek ve kız öğrenci yurtları bulunmaktadır.
Kütüphane
Üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla 1974 yılında kurulan Cumhuriyet Üniversitesi kütüphanesi 1994 yılında 3 katlı kütüphane binasına taşınmıştır. Tamamı 4710 m2 olan binada 350 adet okuyucu çalışma yeri mevcuttur. Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi içinde Klinik Bilimler ve Diş Hekimliği Fakültesine ait süreli yayınların son sayılarının bulunduğu bir çalışma salonu mevcuttur. Kütüphanede yaklaşık kayıtlı 30.000 adet kitap National Library of Medicine ve Library of Congress sınıflama sistemlerine göre düzenlenmiş açık raf sistemine göre okuyucuların kullanımına sunulmuştur. Kütüphane 124'ü yabancı dilde olmak üzere toplam 311 dergiye abonedir.
Teknoloji
Cumhuriyet Üniversitesinde uygulamalı derslerin yapıldığı toplam 50 tane laboratuar bulunmaktadır. 1994 yılından beri internet bağlantısı olan üniversitenin internet çıkış kapasitesi 8 Mpbs olup 2360 bilgisayar internete bağlıdır.
Beslenme
Personel ve öğrencilerin beslenme hizmetleri Merkezi Kafeteryada sürdürülmektedir. Kafeterya aynı anda 5200 kişiye hizmet verebilecek kapasitededir. Merkezi Kafeteryada teknolojinin en son ürünleri ile donatılmış, modern cihazlarla dizayn edilmiş mutfak ve merkezi kantin mevcuttur. Gıda maddelerinin muhafazasından, hazırlanıp pişirilerek servise sunulmasına kadar geçen aşamalarda her türlü hijyen kurallarına özen gösterilmekte, personelle teması asgari düzeyde tutulmaktadır. Öğlen yemekleri personel ve öğrencilere üç çeşit olarak verilmektedir.
Sağlık
Gerek öğrencilerin ve gerekse tüm akademik ve idari personelin ve bunların bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının ilk muayene ve tedavileri Sağlık Hizmetleri Birimi'nde yapılmaktadır. Bu birim bünyesinde 3 doktor, 1 diş hekimi, 2 hemşire, 1 laborant, l memur ve 1 hizmetli ile hizmet verilmektedir. Anne ve babası herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan öğrenciler kendilerine verilen sağlık karnesi ile muayene ve tedavilerini yaptırabilmekte, sevkleri doğrultusunda Üniversite Uygulama ve Araştırma Hastanesinden de yararlanabilmektedirler. Sivas dışı sağlık kurumlarına sevkleri lüzumlu görülen öğrencilerin her türlü tedavi giderleri Öğrenci Sosyal Hizmetler Bütçesinden karşılanmaktadır.
Kampus Hayatı
Üniversitede sosyal ve kültürel etkinlikler olarak; Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk Pop Müziği, tiyatro, briç, satranç, tavla, fotoğraf ve el sanatları, resim, VCD film gösterimleri, konferans, panel, açık oturum,simpozyum, halk oyunları, gezi faaliyetleri yapılmaktadır.
Ulaşım
Üniversitenin birimlerine toplu taşıma ve özel araçlarla rahatlıkla ulaşılabilir. Ayrıca isteyenler üniversitenin servislerinden de yararlanabilirler.
Burslar
Ilk 3 tercihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesini kazanan öğrencilere Üniversite vakfı öğrenimleri boyunca karşılıksız burs vermektedir. Ayrıca Başbakanlık, Sosyal Dayanışma, Milli Eğitim Bakanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Eğitim Vakfı gibi çeşitli kurumlar, Cumhuriyet Üniversitesi'nin başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilerine burs verirler.
Kulüpler
Çağdaş Tıp Öğrenciler Kulubü
Bilgisayar Kulubü
Sosyal Etkinlikler Kulubü
Linux ve Bilgisayar Kulubü
Eğitim Bilimleri Araştırma Kulubü
Anne Baba Kardeş Topluluğu
Çalışma Ekonomisi Kulubü
İktisat Kulubü
Jeoloji Kulubü
Maden Kulubü
Çevre Kulubü
Elektrik Elektronik Kulubü
İnşaat Kulubü
Jeofizik Kulubü
C.Ü. Bilimsel Etkinlikler Kulubü
Öğrenci Kulubü (CÜHEK)
C.Ü. Tiyatro Kulubü
C.Ü. Doğa Sporları Kulubü
C.Ü. Pop Rock Kulubü
C.Ü. Sosyal Etkinlikler Kulubü
Atatürkçük Düşünce Kulubü
Türk Sanat Müziği Birimi
Türk Halk Müziği Birimi
Halkoyunları Birimi
Briç Satranç Kulubü
Dans Kulubü
Tenis Kulubü
Sportif Etkinlikler Kulubü

Fakülteler ve Bölümler
Diş Hekimliği Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Fen Bilgisi Öğretmenliği (SAY)
Ilköğretim Matematik Öğretmenliği (SAY)
Ilköğretim Matematik Öğr (Ikinci Öğretim) (SAY)
Matematik Öğretmenliği (SAY)
Matematik Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (SAY)
Okul Öncesi Öğretmenliği (EA)
Okul Öncesi Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (EA)
Sinif Öğretmenliği (EA)
Sinif Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (EA)
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği (SÖZ)
Türkçe Öğretmenliği (SÖZ)


FenEdebiyat Fakültesi
Alman Dili ve Edebiyatı (DİL)
Antropoloji (EA)
Biyoloji (SAY)
Felsefe (EA)
Fizik (SAY)
Fizik (Ikinci Öğretim) (SAY)
Ingiliz Dili ve Edebiyati (DİL)
Kimya (SAY)
Kimya (Ikinci Öğretim) (SAY)
Matematik (SAY)
Sosyoloji (EA)
Sosyoloji (Ikinci Öğretim) (EA)
Tarih (SÖZ)
Türk Dili ve Edebiyati (SÖZ)
Türk Dili ve Edebiyati (Ikinci Öğretim) (SÖZ)


Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi
Çalişma Ekonomisi ve Endüstri Ilişkileri (EA)
Çalişma Ekonomisi ve Endüstri Ilişkileri (Ikinci Öğretim) (EA)
Iktisat (EA)
Iktisat (Ikinci Öğretim) (EA)
Işletme (EA)
Işletme (Ikinci Öğretim) (EA)
Kamu Yönetimi (EA)
Kamu Yönetimi (Ikinci Öğretim) (EA)


Ilahiyat Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Çevre Mühendisliği (SAY)
Çevre Mühendisliği (Ikinci Öğretim) (SAY)
ElektrikElektronik Mühendisliği (SAY)
Inşaat Mühendisliği (SAY)
Jeofizik Mühendisliği (SAY)
Jeoloji Mühendisliği (SAY)
Jeoloji Mühendisliği (Ikinci Öğretim) (SAY)
Kimya Mühendisliği (SAY)
Kimya Mühendisliği (Ikinci Öğretim) (SAY)
Maden Mühendisliği (SAY)
Maden Mühendisliği (Ikinci Öğretim) (SAY)
Makine Mühendisliği (SAY)
Makine Mühendisliği (Ikinci Öğretim) (SAY)
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (SAY)


Tip Fakültesi
Hemşirelik Yüksekokulu
Sivas Sağlik Yüksekokulu
Ebelik (SAY)


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 19 Temmuz 2009, 00:50   #5
Çevrimdışı
Ryc
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sivas İli Hakkında Bilgiler




Taşina, Toprağina Gurban OLurum
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilgiler, hakkinda, hakkında, ili, sivas, İli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sivas Genel Bilgiler Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 31 Ağustos 2011 13:09
Bursa İli Hakkında Bilgiler YapraK Marmara Bölgesi 8 15 Ocak 2010 23:59
Muş İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 3 03 Nisan 2009 01:38
Van İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 4 03 Nisan 2009 01:35
Beyin hakkında bilgiler.. hitman Merak Ettikleriniz 0 13 Mart 2006 05:13