IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2012, 15:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte Beslenme ve Hamilelere Zararlı Yiyecekler








HAMİLELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Hamilelik süresince bebeğin sağlıklı büyüyebilmesini sağlamak ve annenin tüm gereksinimlerini karşılamak, sağlıklı bir beslenme düzenini gerektirir.

Sağlıklı kilosunda hamileliğe başlayan bir anne adayının, toplam 9-12 kg ağırlık kazanması beklenir. Aşırı kilo alımı, bebeğin daha sağlıklı ve kilolu olmasını sağlamayacağı gibi doğumu da riskli hale getirebilir.

Bu nedenle hamilelerin 4 yiyecek grubundan da yeterli ve dengeli biçimde alarak, öğün atlamadan, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durarak gereksiz kilo almamaya dikkat etmesi gerekir.

Hamilelikte Kalsiyum, Demir, Protein, C vitamini, Folik asit ve posadan zengin yiyeceklere olan ihtiyaç arttığından diyette daha fazla yer verilmelidir.
Bu hassas dönemde besin hazırlama, pişirme ve saklama kurallarına uyarak sağlıklı besinler yemeye özen gösterilmeli ve yasak yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Hamilelikte su ihtiyacı artmaktadır. Kabızlığın, hemoroid oluşumunun ve idrar yolu enfeksiyonu gelişmesinin önlenmesi için de günlük 2,5 litre su içilmelidir.

Hamilelikte hangi besin öğelerine ihtiyaç artar?

Demir, Kalsiyum, Protein, Folik asit, C vitamini.

Demir kırmızı kan hücrelerinin yapısına girer ve oksijen taşınmasında görevlidir.Demir eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk hissi, çarpıntı, isteksizlik, baş dönmesi, iştahsızlık, solukluk, üşüme gibi belirtiler ortaya çıkan anemi görülür.Demirden zengin besinler:Et, Tavuk, Balık, Yumurta, Karaciğer, Dalak, Böbrek vb, Ceviz, Badem, Kabak çekirdeği vb, Kuru üzüm, Kuru kayısı, Kuru erik vb, Kuru fasulye, nohut, mercimek, Pekmez, Tahin, Susam, Yeşil yapraklı sebzelerdir (C vitamini, demir emilimini arttırır.)Çay içmek, fazla miktarda posalı yiyecekler yemek, aspirin kullanmak ve barsak parazitleri vücutta demir emilimini azaltır.

Hamilelikte kemik ve dişlerin yapı taşı olan kalsiyum ihtiyacı iki kat artar. Kalsiyum yetersizliğinde; özellikle ileri yaşlarda kemikte yumuşama ve kolay kırılma, şekil bozuklukları görülür. Diş çürükleri sıklığı artar. Kalsiyumdan zengin besinler:Süt, yoğurt, peynir, susam, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, yumurtadır. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 kibrit kutusu kadar peynir yenmelidir.

Yeni oluşan dokuların, yapıtaşı olarak proteine daha fazla ihtiyaç vardır. Proteinden zengin besinler, et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagillerdir.


Folik asit, hücre çoğalması ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir.Hamileliğin ilk üç ayında folik asit eksikliği çocukta nöral tüp defektleri, spina bifida gibi beyin ve sinir sistemini ilgilendiren ciddi doğumsal hastalıklara sebep olur.Büyüme geriliği, üreme güçlüğü ve kansızlık da görülebilir.Folik asitten zengin besinler:Karaciğer ve diğer organ etleri, Kuru baklagiller, Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Tahıl taneleri, Yağlı tohumlar, Yumurta, Süt ürünleri, Mayalanmış yiyecekler, Portakal suyu.

C vitamini, vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin barsaklardan emilimini kolaylaştırır. C vitamininden zengin besinler: Greyfurt, Portakal, Limon, Domates, Kırmızı ve Yeşil biber, Çilek, Karnabahar, Lahana, Brüksel lahanası başta olmak üzere bütün taze sebze ve meyveler.

Lifli (posalı) gıdalar, gebelikte sık görülen kabızlığın ve tokluk oluşturduğu için aşırı yemenin önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir.Posadan zengin besinler:Kepekli ekmek, Kuru baklagiller, Bezelye, Pırasa, Bamya gibi sebzeler, Kuru yemişler, Kuru meyveler, Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, Portakal, v.b

Hamilelikte sakıncalı yiyecekler nelerdir?
ÐAlkol, Çay, Kahve, Kola (kafeinli içecekler), Sigara (nikotin)
ÐFazla tuz ve turşu, salamura zeytin gibi tuzlu yiyecekler
ÐYağlı yiyecekler ve kızartmalar
ÐTatlı ve şekerlemeler
ÐKetçap, oralet, hazır çorba gibi boya ve katkı maddesi içeren hazır yiyecekler
ÐÇiğ köfte ve çiğ et, pastörize edilmemiş çiğ süt, çiğ yumurta
ÐMidye gibi kabuklu deniz ürünleri
&#208ağlıksız koşulda saklanmış, bozuk ve küflü yiyecekler tüketilmemelidir.

Hamilelik ve Emziklilik Durumunda Normal Beslenmeye Yapılması Gereken Ekler
Besin grupları
Kadın
Gebelikte Ek
Emziklilikte Ek
Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil
2 porsiyon
1 porsiyon
1-2 porsiyon
Süt ve süt ürünleri: süt, yoğurt, peynir
1 su bardağı veya 2 peynir
1 porsiyon
1 porsiyon
Tahıllar: ekmek, pirinç, bulgur, makarna, şehriye, börek, tarhana
3-6 dilim ekmek
1 dilim ekmek
1 dilim ekmek daha fazla veya 1 porsiyon pilav
Taze sebze, meyve
3-4 porsiyon
1-2 porsiyon
2 porsiyon







 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beslenme, gebe beslenmesi, hamilelere, hamilelikte, hamilelikte beslenme, hamilelikte demir, hamilelikte folik asit, hamilelikte kabızlık, hamilelikte kalsiyum, hamilelikte kansızlık, hamileyken beslenme, ve, yiyecekler, zararlı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelikte Teknoloji Zararlı mı? AngeLus Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 15:05
Hamilelikte solaryum ya da güneşlenmek zararlı mıdır? Lucifer Kadın Sağlığı 0 10 Şubat 2012 01:12
Hamilelikte Faydalı ve Zararlı Besinler Sim Kadın Sağlığı 0 16 Ağustos 2011 22:46
Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 0 08 Ekim 2010 06:24
Hamilelikte stres bebeğe zararlı YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 08 Nisan 2009 17:14