IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Mayıs 2021, 00:50   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rahmin Endometriyal Hiperplasizi






Nedir

Endometriyal hiperplazi, rahmin iç hattındaki beklenmedik ve aşırı büyümenin tıbbi terimi olup endometriyum olarak da adlandırılır. Çoğu zaman, endometriyal hiperplazi kom[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]like değildir ve kadın doğum uzmanınız tarafından ve küçük bir müdahaleyle tedavi edilir.

Menopozdaki kadınlar veya menopoz belirtileri yaşayan kadınların belirtileri endometriyal hiperplazi geliştirmede daha fazla risk içerebilir. Hiperplaziyi ve kadın sağlığı ile olan ilişkisini ve kadından kadına hormon dengelerini anlamak burada yapmaya çalışacağımız şeydir. Hormon dengesizliği veya hormonal değişiklikler menopoz zamanında oluşabilir ve bazı kadınlarda hiperplazi oluşumuna neden olabilir. Rahim endometriyal hiperplazisinin kendi kanserojen değildir; fakat kanser riskinin önlenmesi için tedavi ve takip gerektirir.

Buna karşın, rahim hiperplazisinin kötüye gittiği zamanlar olabilir. Bu, tipik olmayan ve kanser öncesi hücresel değişikliklere yol açar. Bu yüzden hiperplazisi olan kadınlar, olmayan kadınlardan daha fazla kanser riskine sahip olarak görülür. Hatta her ne kadar bu kulağa korkunç gelse de, kalınlaşmış endometriyum tanısı size henüz koyulmuş işe hiperplaziyle tam rahim kanseri arasında birçok basamağın olduğunu ve uterin anormalliklerinin erken tanı ve müdahalesinde oldukça yüksek başarı yakalandığını bilmelisiniz.

Pratisyen olarak endometriyal hiperplazisi olan kadını değerlendirmek ve tedavi etmek için yapabileceğimiz oldukça çok şey var ama ne kadar çok ve erken bilirsek o kadar iyi. Bu yüzden aşırı vajinal kanaması, düzensiz kanaması veya menopozdan sonra kanaması olan bütün hastalara gelip geniş bir değerlendirmeden geçmeleri önerilir.

Kadınlar için rahim muayenesinde ne olur

Sağlık bakım pratisyeniniz önce hamilelik ve enfeksiyon seçeneklerini elemek isteyecektir. Ayrıca rahim ağzının hücresel değişikliklerini tanımlamak için bir Pap testi yapacak, sonra rahmi ve endometriyumu değerlendirecektir.

Değerlendirme süreci genelde spekulum ve bimanual muayeneyle başlar (pelvis organlarının internal muayene ve eksternal palpasyonu) önceki bulgulara bağlı olarak bir ultrason ve endometriyal biyopsiyle doku örneği, histeroskopi ve/veya D&C de alınabilir.

Laboratuvar patolojisi biyopsiden alınan doku örneğini veya D&C’yi mikroskop altında inceleyecek ve bulguların derecelendirip bir rapor hazırlayacak. Patolojik dereceler geniş aralıklarla oluşur bazı standart bakımları devreye sokabilir. Derece siz ve sağlık bakım sağlayıcınız arasında karar verme sürecinde yardımcı bir etmen olacaktır. Daha fazla test isteyebilir veya değerlendirmenin tekrar yapılması için bir müddet bekleyebilir veya diğer uygun tıbbi ve cerrahi seçenekleri kendi durumunuzu göz önünde bulundurarak değerlendirebilirsiniz.
Endometriyal biyopsiden sonra patolojisi raporunuzun yorumlanması

İlgili personel, endometriyal biyopsinin sonuçlarını size verirken standart patoloji derecelendirme sistemi dilini kullanabilir. Derecelendirme sisteminin sonunda testler iyi huylu, komplike olmayan hiperplazi formlarını gösterebilir. Her bir derecelendirme ile bulgular hücresel özelliklerle daha da ilgili tanımlamalar elde edilir ve kötü huyluluk potansiyel artar ve nihayet uterusa kanseri bulunabilir.
Endometriyal hiperplazi dereceleri

Görece iyi huylu, nadiren endometriyal kansere ilerler
· Proliferatif endometriyum
· Polipoid özellikler

Muhtemelen iyi huylu, hormon canlandırıcı proliferasyon ama gerilemenin sağlanması için tıbbi müdahale ve doku takibi gerekir
· Basit hiperplazi
· Atipisiz glandüler hiperplazi
· Atipisiz kompleks hiperplazi

Daha agresif tıbbı tedavi, yakın takip, ya da, özellikle de anormallik devam ederse cerrahi müdahale gerektiren daha çok endişe verici kanser öncesi değişiklikler
· Atipili kompleks hiperplazi
· Her tür sistolojik atipi özellikleri

Kanserojeni, kesinlikle cerrahi tedavi ve onkoloji yönetimi gerektirir
· Tipik olmayan adenomatoz hiperplazi
· karsinoma in situ
· endmetriyal adenokarsinoma (çeşitli alt türler)
· Adenoakantoma
· Endometriyal intrapitelyal neoplazi
· İnvazif karsinoma

Rahim kanserine ve endometriyal anormalliklere ilişkin bir söz

Uterus kanserinin gelişme eğiliminde olabileceği iki temel yol vardır, biri diğerinden daha yavaştır ve endometriyumun karşı gelinmemiş östrojen tarafından fazla uyarılması sonucu zamanla oluşur. Diğeri daha nadir görülen bir rahim kanseri türü olup daha agresif gelişir ve çoğu vakada yalnızca östrojen uyarılmasından daha öte çok değişik faktörler içerir. Endometriyal biyopsinizden ya da D&C’den anormal bulgular edinmişseniz, cesaretinizi toplayın. Günümüzdeki neyse ki rahimdeki veya endometriyal anormalliklerin, hatta rahim kanserinin bile nerdeyse tüm evrelerinde çok yüksek başarı oranımız olduğunu söyleyebiliriz. Tekrar ediyoruz, asıl önemli olan erken tanı ve tedavi.
Meme kanseri için tamoksifen kullanan kadınlar için özel değerlendirmeler

Tamoksifen seçici bir östrojen alıcı modülatörüdür (SERM). SERM ilaçları vücuttaki birçok östrojen alıcılarını engellemek için tasarlanmış olup östrojen tarafında yürütülen meme kanseri hücrelerinin uyarılmasını engeller. Umudumuz, östrojen kaynağı kesildiği veya azaldığı zaman kanserin tekrar oluşmaması veya başka bir organa sıçramamasıdır. Tamoksifen genelde, meme kanseri ameliyatı/kemoterapi/radyasyondan sonra östrojen alıcıları pozitif olduğu zamanın yanı sıra yüksek risk taşıyan kadınlara önlem amacıyla da reçete edilir.

Buna karşılık, tamoksifen rahim tarafındaki östrojen aktivitelerini engellemek yerine büyüme eğilimdedir. Yani tamoksifenin potansiyel yan etkileri rahmin kalınlaşması ve hiperplazi gelişmesi, zamanla rahim kanseri riskinin artmasıdır. Bu artan risk yüzünden tamoksifen kullanan kadınlar kanama olaylarına karşı yakından takip edilir ve sağlık danışmaları rahimlerini kontrol etmek için belirli bir plan hazırlar.

Rahmin endometriyal hiperplazisinin kontrolü

Atipisiz hiperplazi olması durumunda, genel rutin üç ay boyunca reçete-güç projesteronu/projestin tedavisinin kullanılması, sonra da endometriyumu tekrar test etmektir. Daha hafif vakalarda, bu genelde işe yarar. Bileşik biyo özdeş projesteron da büyük bir başarıyla kullanılabilir.
Atipi söz konusu olduğunda, beklemek isteyen veya ameliyattan sakınmak isteyen kadınlar için standart bir seçenek de çok potent olan, ağızdan alınan bir hormonal madde olan mejestrol asetattır. Gelecekte hamile kalmak isteyen kadınlar için iyi bir seçenek olabilir. Bu tedavi uygulanırken çok dikkatli görüntüleme yapılması gerekir.

Kadından kadına sisteminde kompleks atipisiz hiperplazi vakaların çoğunu jinekolojik kanser uzmanına yönlendiririz. İyi huylu test sonuçlarına rağmen inatçı veya tekrarlayan kanaması olan kadınlar bir spesiyalist görmek isteyebilir ve anestezi altına yapılan bir işlem olan histeroskop eşliğinde D&C gibi belirli doku örneklerinin alınmasını değerlendirebilir.

Bazı durumlarda, rahmin alınması uzun hayat sürmenizin sağlanması için kaçınılmaz olabilir. Bu, seçenekleriniz arasındaysa, histerektomiyle ilgili makaleleri, okuyup belirti ve alternatifler hakkında daha fazla bilgi edinmeniz yararınızadır.

Her kadının durumu kendine has olduğu için, rahim hiperplazi tedavisi her seferinde kişinin bireysel ihtiyaçlarına göre ölçülüp biçilmelidir. Süregelen takip, iyileşme için çok kritik olduğu için çizelgenizi hazırlayıp sağlık ekibinin tavsiye ettiği zere randevularınıza gitmeyi ihmal etmeyin. Yeterli cevap almadığınız izleniminiz varsa sorular sorun ve ikinci fikirler arayın. Korkularınızın, bütün seçenekleri araştırmanıza engel olmasına izin vermeyin. Kısa ve uzun dönem planlarınız hakkında kararlı olmalı ve ihtiyacınız olan destek ve bilgiye sahip olacağınızdan emin olmalısınız.






HemenSagLik..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
rahmin endometriyal hiperplasizi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rahmin ters durması Sim Kadın Sağlığı 0 16 Ağustos 2011 22:59