IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2009, 22:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kastamonu İli Hakkında Bilgiler




Kastamonu Azdavay İlçesi
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Kastamonu Azdavay İlçesi


Azdavay ilçesi 14 Şubat 1945 tarihli kanun ile 1 Nisan 1946 tarihinden itibaren ilçe olmuştur. İlçe, Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde Kastamonu ilinin kuzeybatısında 1268 m² yüzölçümüne sahip engebeli ve ormanlık arazi ile çevrilidir.

İlçe kuzeyde Şenpazar ve Doğanyurt ilçeleri, güneyde Daday ilçesi, batıda Pınarbaşı ilçesi, doğuda Küre ve Ağlı ilçeleri ile çevrilidir. Rakımı 830 metredir. Akarsuları Devrekani çayı, Devrekani ilçesinden çıkarak Cide ilçesinde denize ulaşır. Valay çayı, Gümürtler çayı belli başlı akarsularıdır.

Azdavay´ın tarihi hakkında arkeolojik kazılara göre M.Ö.8´nci yüzyılda Paflogonyalılara kadar uzanmaktadır. Çeşitli tarihlerde Gasgaslar, Etiler, Dorlar, Kimerler, Lidyalilar, İranlilar, Kapadokyalılar, Helenler, Pantuslar, Galadyalılar, Bitonyalılar, Romalılar, Bizanslılar egemen olmuştur. Candaroğulları zamanında Kastamonu sancağına bağlı 36 kadılıktan biri olarak idare edilmiş, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet´in Kastamonu´yu Osmanlı topraklarına katmasıyla Azdavay´da Osmanlı ülkesine dahil edilmiştir.


Rivayete göre o sıralarda bizans ile komşu olan azdavayı bizanslı askerler bir oyun ile almak istemişler.azdavaylılar ile bizanslılar osıralarda bölgede az çeşme olduğu için aynı çeşmeyi kullanırlarmış.sabahları bizanslılar öğleden sonra ise türkler su alırlarmış.bizans askerleri düşünmüş ve çeşmeyi zehirlemeyi düşünmüşler . sonra türk bölgesini işgal edeceklermiş.ve bunu duyan bir türk türklere haber vermiş.ve öğleden sonra türkler su içme numarası yapmışlar fakat suyu içmemişler.ve bizanslılar da akşam üzeri saldırı yapmış ve türklerde hazırlanmış bizansa karşı atak yapmışlar.bizanslılar kaçarken türkler azdı vay türkler azdı vay diye bağırmışlar.ve isim günümüze kadar değişerek azdavay halini almıştır.


İlçe merkezinin nüfusu 1980 yılı Genel Nüfus sayımına göre 2418, 1985 yılı Genel Nüfus sayımına göre 3446, 1990 yılı Genel Nüfus sayımına göre 3901, 1997 Genel Nüfus sayımında 3095 olarak tespit edilmiştir. İlçe halkının büyük bir bölümü genellikle İstanbul, Ankara ve İzmir illerine göç etmişlerdir ve birçoguda yurtdışında bulunmaktadır.


Azdavay bir sanayi merkezi olmadığı için bu yüzden göçün en çok yaşandıgı ilçede sosyal hareketlilik söz konusu değildir. İlçede özel sektör olarak maden işletmeciligi, konfeksiyon atölyeleri, orman işçiligi, hayvancılık ve küçük çaplarda tarim yapılmaktadır. Son yıllarda seracılık yaygınlaşmaya başlamış isede fazla gelişmemiştir. Bu sebeple genellikle İstanbul başta olmak üzere çeşitli büyük şehirlere göç mevcuttur. Hatta bazı köyler ve mahalleler tamamen boşaltılmış durumdadir. Ögrenci yoklugundan köy okulları kapatılmıştır.

Azdavay´da gerek ekonomik gerek kültürel ve gerekse sosyal gelişme yavaş bir seyir takip etmektedir. Bu bakımdan bir takım gelenek ve görenekler bu günün şartlarına uygun olmasada birdenbire ortadan kalkmamıştır. Günün şartları icabı bazılarının yavaş yavaş unutuldugu bazılarınında yeni biçimler aldıgı görülmektedir. Eskiden Azdavay´ın her mahallesinde bir köy odası bulunurdu. Bunlar düğün ve bayramlarda misafir ağırlamakta kullanılırdı. Çoğu zaman burada toplanan köylü çesitli eglence ve oyunlar düzenlerdi. Köyün çocuklarina burada kuran kursları açılırdı. Günümüzde yok olan bu köy odalarını canlandırmak amacıyla bazi köylerdeki halk yeniden köy odası inşa etme girişiminde bulunmaktadir.

Günümüzde halen yöresel kıyafeti kadınlarımız giymektedir. Azdavay´a mahsus olan bu kıyafet çok çesitlilik arz eder. Bu kıyafetin önlük kısmı halen ev tezgahlarında dokunmaktadır. Bağlık kısmı ise elle işlenmektedir. Azdavay oyunları adı altında yöresel oyunları halen folklör ekiplerince oynanmaktadır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 20 Mart 2009, 22:06   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kastamonu İli Hakkında Bilgiler




Kastamonu İnebolu Evleri
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Kastamonu İnebolu Evleri


İnebolu'da Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu'nca koruma altına alınan 350 adet ev vardır. Kültür Bakanlığı Kastamonu Valiliği ve Ankara Mimarlar Odası'nın İnebolu Evlerini Yaşatma Projesi (İNEYAP) çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar ile tarihi dokuyu koruyarak doğa ile uyumlu kent örneklerinin nadir temsilcisi İnebolu'yu bu yönüyle de tanıtmayı amaçlamaktadır.

Geleneksel Türk evleri ve yakın dönem Osmanlı mimarisi örneklerinin en önemli ve en canlı örnekleri İnebolu’da yaşıyor. 19.yüzyıl sonlarına doğru devirde ticaretle zenginleşen İnebolu halkı yavaş yavaş sanatsal zevklerini geliştirmeye başlamış ve şehri ortadan bölen İkiçay vadisinin iki yamacı 1890'larda birbirinden güzel konaklarla süslenmiştir. Konakların kendine has bir mimarisi vardır. Genellikle sülalelerin isimleri ile anılır.Taştan örülen ve içinde mahzenlerle kiler odalarının bulunduğu bir zemin katının üzerine, genellikle dört oda, bir sofa, bir banyo, bir mutfak ve bir tuvaletten oluşan bir veya iki ana kat olarak inşa edilmiştir. Evlerin her katı bağımsız birer daire olacak şekildedir. Gerektiğinde, aileler genişledikçe, evlerin katları ayrı bağımsız bölüm haline getirilebilir. Bağımsız bölümlerin her birine dışarıdan ayrı ayrı girişlerle ulaşılabilme imkanı vardır.

Ana katlarda bulunan odalar bol pencereli yapılmış ve her pencereye bir cumba ile bunu örten bir kafes yaptırılmıştır. Böylece o devirde evin hanımı yüzünü hiç göstermeden sokağı seyredebilmekteydi. Evlerin, yüksek ve işlemeli tavanları, tek parça ağaçtan yapılmış dönerek çıkılan merdiven tırabzanları bulunmaktadır.

Banyolar hamam tarzında olup dıştan yakmalı bir külhanları ve kurnaları bulunmaktadır. Hamamlar o devirde genellikle haftada bir yakılırmış. Hamam haricinde diğer odalardan birinde dolap şeklinde yapılmış, bugünkü duşakabinlerle aynı işi gören dolap-banyolar bulunmaktadır. Bu bölümlere kovalarda ısıtılmış su getirilerek banyo ihtiyacı giderilirmiş. Ana katların üzerinde genellikle güneş alan büyük bir sofa ile iki küçük odadan oluşan bir çatı katı bulunur, yazın alınan patlıcan, biber gibi sebzelerle; pastırma, sucuk ve tarhana gibi gıdalar bu odalarda kurutulmaktaymış. Bu odaların yanında bulunan "tahtanuş" adı verilen bölmelere ise bol miktarda dut yaprağı yerleştirilir ve ipek böcekçiliği yapılırmış. O devirde keten kumaş yapımı olduğu kadar, ipekçilik de İnebolu ekonomisinde yer almıştır.

İnebolu evlerinin çatıları özel olarak denizden çıkarılan ve “Marla taşı” adı verilen taşlardan yapılmıştır. Bu taşlar tepsi şeklinde geniş ve incedir. Isı yalıtımları yüksek, tabiat şartlarına dayanıklı, ağaca uyumlu ve hepsinden önemlisi doğaldır. Ayrıca İnebolu'da çok sert esen poyraz rüzgarlarına karşı ağır olduklarından normal kiremitlere oranla çok daha dayanıklıdır. İnebolu'da eski evlerin çoğunda hala bu taş çatılar bulunmaktadır.

Her konağın taraça taraça vadiye doğru inen bahçeleri vardır. Her bahçede bir kuyu bulunmaktadır. Bu bahçelerde erik, fındık, dut, elma ve gül ağaçları bulunur, o devirde bilhassa gül ağaçlarından toplanan reçellik kokulu güllerle gül suyu, gül şerbeti, gül reçeli gibi doyumsuz lezzetler yapılırmış. Yaz akşamları, konak sakinleri ve komşuları bu bahçelerde toplanır ve fasıl eşliğinde eğlenirlermiş.

Bu evlere bordo-beyaz renkler hakimdir. Bu rengin sebebi Aşı boyasıdır. Küre madenlerine yakın olması sebebiyle kırmızı topraklı olan Aşı Köyü'nden elde edilen boyanın yanı sıra, beziryağı ve ardiç katranı karışımıyla oluşturulan Aşı Boyası ahşap bir evi en az 20 yıl koruyabiliyor. Bugün bile bu eşsiz konakların çoğu tüm ihtişamlarıyla varlıklarını sürdürmektedirler. Kendilerine has aşı boyalı* renkleriyle yeşillikler arasında sanki bir mücevher gibi doğayı süslemektedirler.*(Aşı boyası : Aşıboyası tabii mineral pigmentidir. Aşıboyaları ışıktan etkilenmez ve fazlaca ezildiğinde yağlanır, böylece bağlayıcı asitlere tepkime göstermediğinden atmosfer etkilerine karşı oldukça dayanıklıdır. Boyama gücü bütün renkleri kaybedecek nitelikte olduğundan sürüldüğü yüzeyde diğer renkleri tamamen örter. Bu özellikleri ile ahşap yapıların dış tahta kaplamalarını hava şartlarından çok iyi şekilde korur. Rengi koyu kırmızı kiremit rengi, veya bordoya yakındır.)

İnebolu evleri 3. derece tarihi eser kapsamındadır. Bu evlerin çoğunda hala oturulmaktadır, ancak bakımsız halde kaderine terk edilen birçok ev de bulunmaktadır Evler tahtadan yapıldıkları için bakım gerekiyor. Aşı boyaları yok olduğundan tahtaları çürümüş, kurtlanmış. Çatılar taş olduğu için ağırlıkları fazla ve bina gövdesine çok yük bindiriyor. Ama tarihi eser olduklarından bu evlere çivi dahi çaktırılmıyor, yıktırılmıyor, ancak sahiplerinin de gerekli restorasyonu yapmaya ekonomik gücü yok. Pek çoğu bahçelerine betonarme bina yapmışlar ve orada oturuyorlar. Ahşap evlerin yavaş yavaş çürümesini, yıkılmasını üzüntü ile seyrediyorlar.

Bu evlerin tarihi eser kapsamına alınması çok doğru, çünkü İnebolu doğa ile uyumlu kent örneklerinin nadir temsilcilerinden bir tanesi. Kültür Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ve Ankara Mimarlar Odası'nın İnebolu Evlerini Yaşatma Projesi (INEYAP) çerçevesinde yürütülen çalışmalar ile tarihi dokunun korunması amaçlanmış. Ama çalışmalar çok yavaş ilerliyor, evler yıkılıyor.

Elimizi çabuk tutmalıyız ki, bu asırlık tarihi evler, yüzleri masmavi denize dönük, sırtları ormanlarla kaplı dağlara yaslı olarak daha yüzyıllarca ayakta dursunlar ve büyülü güzelliklerini sergilemeye devam etsinler.


Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Nisan 2009, 03:48   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kastamonu İli Hakkında Bilgiler




Kastamonu Üniversitesi

Kastamonu ilinde bulunan devlet üniversitesi. 17 Mart 2006 tarihli kararla Kastamonu'da bulunan fakülte ve yüksekokullar Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden ayrılararak Kastamonu Üniversitesi adı altında toplanmıştır ve üniversite 2006-2007 öğretim yılında faaliyete başlamıştır.

FAKÜLTELER
* EĞİTİM FAKÜLTESİ .:. Kastamonu Üniversitesi-(Terbiyeden-Yoksunum)- Eğitim Fakültesi .:.
* FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ KASTAMONU FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
* ORMAN FAKÜLTESİ Kastamonu Orman Fakültesi
* İNEBOLU SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ

YÜKSEKOKULLAR
* SAĞLIK YÜKSEKOKULU Gazi Üniversitesi Kastamonu Sağlık Yüksekokulu
* BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU kbeden
* MESLEK YÜKSEKOKULU Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu

2008/2009 yılında açılacak birimler:
* İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
* Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Nisan 2009, 03:49   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kastamonu İli Hakkında Bilgiler




Meslek Yüksekokulu Genel Bilgiler

Ülkemizin ara eleman gereksinimini karşılamak amacıyla kurulan Meslek Yüksekokullarından biri olan Kastamonu Meslek Yüksekokulu; bilgi ve teknoloji üretmek, bilim verilerini yaymak, ulusal alanda gelişme ve kalkınmaya destek olmak, sanayi ve teknolojiye kalite kazandırmak hedeflerini gerçekleştirmek amacına uygun olarak bünyesinde barındırdığı on farklı programla eğitim ve öğretim vermektedir.
Okulumuz 11.03.1976 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Yaygın Teknik Öğretim" programı çerçevesinde sadece İnşaat Programı ile açılarak 1982 yılına kadar geçen süre içerisinde, kentimizin çeşitli eğitim kurumlarında eğitim ve öğretimini adeta gezici bir okul gibi sürdürmüştür. 1982 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlanmasıyla birlikte hızlı bir gelişme başlamıştır. Bu gelişme 1986 yılında kent merkezinden 7 km uzaklıkta 600 dekar bir alan üzerine kampüs kurulmasıyla sürmüştür. 2007 yılında Kastamonu Üniversitesinin Kurulmasıyla Üniversiteye bağlanmıştır.
Şu anda okulumuz, öğrencilerin her türlü gereksinimine yanıt veren, doğayla içiçe, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin yapılabildiği, benzerlerinden kolayca ayırt edilebilecek modern bir kampüs içerisinde eğitimini sürdürmektedir. Teknik Programlarımızdan mezun olanlar TEKNİKER, İktisadi ve İdari Programlarımızdan mezun olanlar MESLEK ELEMANI ünvanı almaktadır.
Teknik eğitimde amaç, işgücü kalitesini geliştirerek üretimde daha verimli duruma gelmeyi sağlamaktır. Toplumumuz için yüksek nitelikte ara eleman yetiştiren Meslek Yüksekokulumuz, bilgi ve teknoloji üretmek, bilim verilerini yaymak, ulusal alanda gelişme ve kalkınmaya destek olmak, evrensel ve çağdaş değerlere katkıda bulunmak, sanayi ve teknolojiye kalite kazandırmak hedeflerini benimsemiştir.
Sayıları hızla artmakta olan Meslek Yüksekokullarına örnek oluşturabilecek bir yapıya sahip olan okulumuz, eğitim-öğretimi modern eğitimin gereklerine uygun olarak sürdürmek amacıyla bir çok projeyi yaşama geçirmek için yoğun bir çaba içindedir.

Akademik Kadro
YRD.DOÇ.DR. HASBİ YAPRAK (MÜDÜR VEKİLİ)
ÖĞR.GÖR. RECEP BAŞPINAR (MÜDÜR YARDIMCISI)
ÖĞR.GÖR. NUMAN ÇELİKTEN (MÜDÜR YARDIMCISI)
YRD.DOÇ.DR. FATMA ZEHRA SAVİ (BÖLÜM BAŞKANI)
YRD.DOÇ.DR. ÖZKAN ESKİ
YRD.DOÇ.DR. H.GÜRAN ÜNAL
ÖĞR.GÖR. REMZİ CİĞERCİ
ÖĞR.GÖR.MAHMUT KÜÇÜK
ÖĞR.GÖR.M.SELİM SAĞLAM
ÖĞR.GÖR. NURİ CANDAN
ÖĞR.GÖR. HİKMET BAYRAKTAR
ÖĞR.GÖR. İBRAHİM UYANIK
ÖĞR.GÖR. KEMAL YAMAN
ÖĞR.GÖR. ÖZGÜR ALKAÇ
ÖĞR.GÖR. A.TUGAN ÜNAL
ÖĞR.GÖR. İ.ANIL ÇOKGÜRSES
ÖĞR.GÖR. HÜLYA BİÇİCİOĞLU
ÖĞR.GÖR. BÜLENT ÖZBEK
ÖĞR.GÖR. ŞULE KILIÇ
ÖĞR.GÖR. KENAN KILIÇ
ÖĞR.GÖR. TURGAY SEYDİOĞLU
ÖĞR.GÖR. BÜLENT YAVUZ
ÖĞR.GÖR. ALPER İSMAİL GÜRSOY
ÖĞR.GÖR. AYGÜN SEYHAN KAYAOĞLU
ÖĞR.GÖR. AHMET KÖBELOĞLU
ÖĞR.GÖR. YASEMİN OKÇUOĞLU
ÖĞR.GÖR. ARİF GÖK
OKUTMAN HATİCE DEMİR
OKUTMAN AHU GÜLÜMSER IRAK


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilgiler, hakkinda, hakkında, ili, kastamonu, İli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kastamonu Genel Bilgiler Ecrin Karadeniz Bölgesi 0 27 Ocak 2012 01:09
Mardin İli Hakkında Bilgiler YapraK Güneydoğu Anadolu Bölgesi 5 01 Mayıs 2009 11:48
İstanbul İli Hakkında Bilgiler YapraK Marmara Bölgesi 5 03 Nisan 2009 03:01
Muş İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 3 03 Nisan 2009 01:38
Van İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 4 03 Nisan 2009 01:35