IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 08 Kasım 2011, 16:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Konumuz Aile Yönetimi - Doğan Cüceloğlu




Geçen haftaki yazımda, "Sağlıklı bir aile geleceği için aile kültürünün temel değerler üzerine oturması gerekir; bu temel değerlerin konuşulduğu, denendiği, öğrenildiği ve sindirildiği ortam aile toplantılarıdır," anlayışını dile getirmiştim.






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




On iki yaşındaki oğluyla ilgili mektup yazan anneye bu anlayış temelinde yanıt vermiştim. Yer dar olduğu için, aile toplantısıyla annenin mektubunda dile getirdiği sorunlar arasındaki ilişkiye girememiştim. Şimdi onu yapmak istiyorum.
Anne mektubunda ne diyor:
"Bıraksam bütün gün bilgisayar oynayabilir." Geçen hafta sözünü ettiğim "sorumluluk" değeri çiğneniyor. Sorumluluk bilinci kişinin sınırlarının farkına varmasını, önceliklerini belirlemesini sağlar. Bu değer ailede paylaşılan, yaşayan bir değer olduğu andan itibaren annenin oğluyla iletişimi verimli olmaya başlayacaktır.
"İşten geldiğimizde onu özlediğimizi, onunla sohbet etmek istediğimizi her akşam söylememe rağmen o bildiğini yapıyor ve oyuna devam ediyor." Burada ihlal edilen temel değerler "sevgi," "empati" ve "biz bilinci" oluyor. Sevgi, kişinin olabileceğinin en iyisi olması için olanaklar yaratmaktır. Empati, onun gözüyle de görerek iletişim kurmaktır. Biz bilinci her iki tarafın birbirini hesaba alarak yaşamasıdır. Bu anlamları içinde yorumlandığı zaman çocuğun bencil davrandığı ve yalnız kendi gözüyle görerek önceliklerinin ve sorumluluklarının farkında olmadan davrandığı ortaya çıkar. Tabii bu düşünceyi aşırı bir tavır içinde alıp, çocukluğunu yaşayamayan bir insan modeline götürmek mümkün. Ama o zaman da, aile değerlerinden "hakkaniyet" ihlal edilmiş olur. Çocuğun çocukluğunu yaşayabileceği bir adil aile ortamı "hakkaniyet" değeri sayesinde sağlanır.
"Okul hayatını daha ciddiye alması için uğraşıyoruz. Başarılı bir öğrenci fakat artık daha fazla çalışması gerektiğini anlatıyoruz." Şimdi burada benim anneye babaya sormak istediğim soru şu: bu çocuk çocukluğunu yaşamalı diyerek siz ne gibi olanaklar yarattınız? Bir günden bir gün, "Oğlum bugün doya doya oynadın mı," diye sordunuz mu? Sormaya devam ettiniz mi? Benim ülkemde çocuklarının doya doya oyun oynamasıyla ilgilenmeyen anababalar, çocuklarının daha çok çalışmasıyla, daha başarılı olmasıyla çok ilgililer. Ve bu anababalar çocuklarının çocukluk haklarını ellerinden alıyorlar. Böylece çocukların en temel çocukluğunu yaşama hakkını ihlal ediyorlar. Bu ailelerde "hakkaniyet" değeri yaşamıyor. Bence büyük "günah" işliyorlar. Çünkü bir bilim insanı olarak biliyorum ki, bir insanın anavatanı çocukluğudur ve çocukluğunu doya doya yaşayamamış bir insanın sağlıklı olarak büyümesi ve mutlu olması çok, hem de pek çok zordur.
Neden anneler babalar çocuklarının daha fazla çalışmasını ister? Okullarında başarılı olsun, diye. Neden okullarında başarılı olmasını isterlr? İstediği dalda iyi bir üniversiteye girebilsin, diye. Neden iyi bir üniversite? Çünkü onların mesleğinde başarılı olmasını isterler. Mesleğinde başarılı olması niçin önemli? Çünkü mesleğinde başarılı birisi kimseye muhtaç olmadan hayatını devam ettirebilir. Kimseye muhtaç olmadan hayatını devam ettirebilen bir insanın mutlu bir insan olacağına inanıyoruz. Ama bu kişi çocukluğunu doya doya yaşamamışsa onun mutlu olması pek mümkün gözükmüyor!
Peki, ne yapalım?
İşte aile toplantıları bunun için var. Hem çocukluğunu tümüyle yaşamak, hem okulda gerçekten başarılı olmak, hem mesleğinde başarılı olmak, hem evliliğinde başarılı olmak mümkündür. Bunun anahtarı temel değerlerin aile yaşatılmasıdır. Aile toplantıları temel değerlerin yaşatılmasının bir yöntemidir. Aile yaşamı demokrasinin temelidir.
Doğan Cüceloğlu (21.02.2010)





__________________
You got me G-U-I-L-T-Y
모르게 너를 속여 전부를 뺏어 또 playing a game
재미로 해 둬 수백 가지 거짓말
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aile, cüceloğlu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Konumuz Biz'iz - Özge Çelik Nava Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 22 Temmuz 2011 14:49
Körlerin Hikayesi - Doğan Cüceloğlu Hesna Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 23 Ekim 2010 15:58