IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 08 Kasım 2011, 16:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Duyarsızlaşma - Doğan Cüceloğlu




Apartmanın arka bahçesinde kedi yavruları var; anne kedi yavrularını korumaya çalışıyor, diğer kedilerle cesurca savaşlar yapıyor. Sabahın erken saatlerinde ve bazen gecenin geç saatlerinde çığlık çığlığa kedi sesleri duyarak uyanıyorum. Bir şey yapamamanın ezikliğini duyarak yaşıyorum. Yavaş yavaş duymamayı öğrenmeye başlıyorum.






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Birinci katta oturuyoruz; artık bahar geliyor, pencereyi erkenden açıyoruz. Pencerenin altında toplanıp konuşan iki üç kişi var, yüksek sesle konuşuyorlar, etrafta hiç kimse yokmuş gibi konuşuyorlar, o kadar kaba saba insan izlenimi veriyorlar ki, alçak sesle konuşmalarını istemeye cesaret edemiyorum. Yavaş yavaş duymamayı öğrenmeye başladım.
Kaldırım daracık, iki kişi yan yana yürüyemiyor; karşıdan biri gelince birinden biri sokağa inmek zoruna kalıyor. Güya burası kentin en gözde bölgelerinden biri, varlıklı insanların bu bölgede oturduğu söyleniyor. Yaya olarak değerinin olmadığına alışmaya başlıyorsun.
Işıklarda arabalar kendi sınırlarında durmuyor, yayalar arabaların bıraktığı aralardan köpekler gibi girdili çıktılı yürüyerek yollarını buluyorlar. Sen karşıya geçerken sola ya da sağa dönen araç seni o kadar hesaba almıyor ki, koşarak önünden kaçmazsanız sizi ezebilir; kaçmazsanız size öfkeleneceğini yüzünden anlıyorsunuz. Geçişlerde hesaba alınmamaya alışıyorsunuz.
Ti vi sekiz, en ti vi, ci en si, fast fuud, ve magazin isimleri aksiyon, aktüel, elagans, medyaket, çip, komputer world, bowhantır vb. artık yabancı gelmiyor. Türkiye'de Türkçe dilinin yamalı bohça gibi saygısızca kullanılmasına duyarsız hale geliyorsunuz.
Yenişafak gazetesi 31 Mart 2010 günü, Said Nursi'nin Türkçe ibadet hakkında görüşünü yayınladı. Şöyle:
SORU: Türkçe ezan ve Kur'an hakkındaki görüşünüz nedir?
CEVAP: "Ezan gibi ve tesbihat gibi ve her vakitte tekrar edilen Fatiha ve Sure-i İhlas gibi hakaiklerii başka lisan ile ifade etmek çok zararlıdır. Çünkü menba-ı daimi olan elfaz-ı İlahiye ve Nebeviye kaybolduktan sonra, o daimi letaifin daimi hisseleri de kaybolur. Hem, her harfin laakal on sevabı zayi olması ve tercüme vasıtasıyla insanların tabiratı, ruha zulmet vermesi gibi zararlı olur.. Elhasıl, zaruriyat-ı diniye mahfazaları olan elfaz-ı Kudsiye-i İlahiyenin yerine hiçbir şey ikame edilmez ve yerlerini tutamaz ve vazifelerini göremez." Özetle; Ezan, Kur'an, Namaz İslamın vazgeçilmezleridir. Sembolleridir. Başka dillerde okunması İslam Şeriatına karşı koymaktır. Allah'ın emirlerini ve Peygamberin sünnetini ret ve terk etmek anlamına gelir ki, hiçbir şekilde kabul edilemez... "
Öyle bir toplumda yaşıyorum ki, din adamı Allah'ın mesajını gerçekten anlamak için Arapça bilmem gerektiğini ima ediyor; aslında ima etmiyor, söylüyor. Ticaret adamı, ticaret dilinin İngilizce olduğunu söylüyor, ticarete atılıp faaliyet göstereceksen kurduğun şirketin, açtığın mağazanın, çıkardığın derginin adı İngilizce olmak zorunda, aksi halde Türk piyasası seni kabul etmez. Bilimde ve teknolojide Türkiye'de bir hizmet vereceksiniz, etiketiniz Fransızca, Almanca ya da İngilizce olmalı.
İyi bir hukukçu olacaksan hukuk dilini, yani Arapça kökenli kelimelerin çoğunlukta olduğu Osmanlıcayı bilmek durumundasın. Tıpta uzmanlaşmak için Latince kökenli kelimeleri bileceksin.
Neden bu böyle?
İşte bence üzerinde konuşmamız gereken bu. Bu yazıyı bir şikayet, eleştiri, suçlama, kahırlanma, saldırı yazısı olarak almayın lütfen. Bir gözlem yapıyorum ve bütün bunların neden böyle olduğunu soruyorum. Duyarlığımı kaybetmek istemiyorum.
Yüzyıllardır süren bir duyarsızlaşma sürecinin içindeyiz. Bu süreç bu toplumun insanının kişisel bütünlüğüne ne yapıyor?
Doğan Cüceloğlu (11.04.2010)






Resmi Web Sitesinden Alıntıdır.


__________________
You got me G-U-I-L-T-Y
모르게 너를 속여 전부를 뺏어 또 playing a game
재미로 해 둬 수백 가지 거짓말
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cüceloğlu, duyarsızlaşma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Özgürlük ve Başarı (2) - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:12
Özgürlük ve Başarı (1) - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:11
Yamalı Yorgan - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:10
İnsan Onuru - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:09
Körlerin Hikayesi - Doğan Cüceloğlu Hesna Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 23 Ekim 2010 15:58