IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 08 Kasım 2011, 16:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Özgürlük ve Başarı (2) - Doğan Cüceloğlu




Yola çıktıktan yedi sekiz dakika sonra rahat bir sesle, "Baba, haydi pizza yemeye gidelim," dedi. O akşam pizza yerken ve ondan sonraki yedi yıl, oğlum Timur bu olaydan hiç bahsetmedi.
Yedi yıl sonra Timur araba kullanıyor ve ben önde oturuyorum; Amerika'nın saygın bir üniversitesi olan Stanford'dan Makine yüksek mühendisi olarak diploma alacak oğlumun mezuniyet törenine gidiyoruz. Bir süre sonra radyoyu kapattı ve boynumdan yakalayarak kendine çekti, "Sen şahane bir babasın," dedi. Özel bir an yaşadığımın farkında olarak kısa bir süre o anı içime sindirdim; içimi yoğun bir şükür duygusu kapladı. Soran gözlerle baktım. "O gün sen bana özgürlüğümü verdin," dedi. Soran gözlerle bakmaya devam ettim. O basket oyunundan sonraki etkileşimimizi hatırlattı. Ona özgürlüğünü nasıl verdiğimi sordum.






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




"Bana o gün iki pusula verdin, elinden gelen en iyisini yap ve yaparken coşkuyla yap. O günden sonra ben özgürdüm. Kendime bu iki soruyu soruyordum ve dürüstçe yanıtlıyordum. Sonuca takılmadım, kaygıya kapılmadım, elalem ne dere prim vermedim. Var gücümü elimdeki işe verdim ve şevkle çalıştım. Üniversite eğitimimden çok zevk aldım. Sanki eğitime doyamadım. Şimdi iş hayatımda da bu iki ilkeyi kullanacağım. Sana minnettarım, baba."
Timur bugün kurduğu işin başında ve dediğini yaparak yavaş yavaş büyüyor.
Bu olayın üzerinde düşünmeye devam ettim. "O gün sen bana özgürlüğümü verdin," dedi. Bu onun duygusuydu; ama bu duygunun felsefi temelleri var mıydı? Bu sözün felsefi temellerini yıllar sonra Kızılderili bilge bir kişinin konuşmalarında ve ünlü bir basket koçunun anılarında yakaladım.
Benim Savaşçı kitabımdan sözünü ettiğim gibi, UCLA'da bir sosyal antropoloji doktora öğrencisi olan Carlos Castaneda, Yaqui soyundan bir Kızılderili olan Don Juan Matus ile yaptığı çalışmaların sonunda bir dizi kitap yazdı. Bu kitaplar aracılığıyla Don Juan'ın bilge kişiliğiyle tanışabiliyoruz. Don Juan, Carlos'a, "Bir savaşçı için tek zahmete değer girişim özgürlüktür, başka her türlü girişim aldatıcıdır," der. Başka bir kez, "Kusursuzluk (being impeccable) aslında özgür olan tek edimdir, bu nedenle savaşçı ruhunun gerçek ölçüsüdür," der. (Türkçe'ye 'kusursuzluk' olarak çevrilen 'impeccable' kelimesinin bence gerçek karşılığı, "elinden gelenin en iyisini gözünü kırpmadan coşkuyla yapmak"tır.)
Timur kendi varoluşunun zekasıyla benim söylediklerimin gerçek özgürlük yolu olduğunu keşfetmişti. Ona söylemiştim, ama söylediğim zaman o anlamı henüz keşfetmiş değildim.
Yıllar sonra John Wooden'ın kitaplarıyla tanıştım. John Wooden, 40 yıllık antrenörlük kariyeri boyunca, koçluk yaptığı lise ve kolej takımlarında oynadığı maçların %80'inde galibiyete ulaştı. 1948 - 1975 yılları arasında UCLA erkek takımlarının baş antrenör görevindeyken son 12 yıl boyunca 10 NCAA Ulusal Şampiyonluğu elde etti. John Wooden, Sports Illustrated tarafından "20 Yüzyılın Antrenörü" olarak ilan edilmiştir
Bir çiftçi olan babasının oğluna iki önerisi olmuştur: (1) Bir başkasından daha iyi olmak için çalışma, (2) Olabileceğin en iyisi ol; başkasını denetleyemezsin, ancak kendini denetleyebilirsin.
John Wooden on yıl süreyle başarının tanımını yapmaya çalıştı. En son başarı tanımı şudur: Başarı bir iç huzurudur; yapabileceğinin en iyisini yapmış olmayı bilmekten gelen bir iç huzuru. O nedenle, başarılı olup olmadığına ancak kişinin kendisi karar verebilir. Ona göre, "Her şeye rağmen başarı!" anlayışı insan mutluluğunu olanaksız kılar; önemli olan olabileceğin en iyisini olmak için elinden gelen gayreti gösterdiğine içtenlikle inanmaktır.
Özgürlük başarıdır.
Doğan Cüceloğlu (04.04.2010)






Resmi Web Sitesinden Alıntıdır.

__________________
You got me G-U-I-L-T-Y
모르게 너를 속여 전부를 뺏어 또 playing a game
재미로 해 둬 수백 가지 거짓말
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cüceloğlu, Özgürlük


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Özgürlük ve Başarı (1) - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:11
Yamalı Yorgan - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:10
Öpülesi, Kucaklanası Çocuklarımız - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:10
İnsan Onuru - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:09
Körlerin Hikayesi - Doğan Cüceloğlu Hesna Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 23 Ekim 2010 15:58