IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 03 Temmuz 2012, 17:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sunum Yapmanın İncelikleri




İş dünyasında bulunan insanların %99’u, bir noktada sunum yapmak zorunda kalacaktır. Kötü ya da sıkıcı bir sunum yapmak, olağan sayılır ve dürüstçe söylemek gerekirse beklenendir. Gerçekten iyi bir sunum ise, herkesin hatırlayacağı ve sizin de sunmaktan keyif alacağınız bir sunumdur! İyi bir sunum yapmak için mutlaka sunumunuza önceden hazırlanmanız gerekir. İşte size sunumunuza en iyi şekilde hazırlanmanız için bazı tavsiyeler:

1.Hedefinizi belirleyin
Sunum hazırlarken, istediğiniz noktaya ulaşmak ve atacağınız adımlara karar vermek için, önce hedefinizi belirlemeniz gerekir. Müşterinizin beğenmesini istediğiniz yeni bir kampanya mı başlatıyorsunuz? İşvereninizin kabul etmesini istediğiniz yeni şirket politikalarını mı açıklayacaksınız? Bir grup insana iş yeri vergilerini nasıl hesaplayacaklarını mı anlatacaksınız? Her şeyden önce, sunumunuzla neyi başarmak istediğinizi belirlemeniz, çok daha etkili bir sunum yapmanızı sağlayacaktır.

2.Ana hatları hazırlayın
Hedefinizi belirledikten sonra, o noktaya ulaşmak için gereken adımların ana hatlarını hazırlamalısınız. Ana hatlar bir giriş, ortaya koymanız gereken birkaç önemli noktayı ve bir de sonuç içermelidir.

3.Alt başlıklar bulun
Bahsetmeniz gereken önemli noktaları belirledikten sonra, her nokta için onu destekleyecek alt başlıklar bulun. Bu alt başlıklar, kısa ama öz olmalı ve bilgi ya da tavsiyeler içermelidir.

4.Ana hatlar = Slaytlar
Sunumunuzun, dinleyicilerinize okuyacağınız metnini asla çok fazla PowerPoint slaytına koymayın. Slaytlarınız en fazla 10-15 tane olmalıdır. Slaytlarınız için, daha önceden belirlediğiniz ana hatları kullanabilirsiniz.

5.Resim kullanın
Anlatmak istediğiniz konuları temsil edecek resimler bulun. Bu resimlerin fazla karmaşık değil, basit ve uygun olmasına özen gösterin. İnsanlar satırlar ya da metin yerine, resim görmekten hoşlanırlar.

6.Etkili bir giriş
Dinleyicilerinizi etkiniz altına almak için, sunumunuzun giriş bölümünden en iyi şekilde faydalanın. Bir resim gösterin, ilgili bir hikaye anlatın ya da etkili olmanızı sağlayacak herhangi bir şey bulun.

7.Erken gidin
Hazırlanmak için sunum yapacağınız yere erken gidin ve kullanacağınız materyallerin hepsinin yanınızda olduğundan emin olun. Projektörünüzü dinleyicileriniz gelmeden kurmuş olun.



Sunum Yapmak
Sunumunuza en iyi şekilde hazırlandınız, şimdi sıra geldi sunumu yapmaya. Çok daha etkili ve ilgi çekici bir sunum yapmak için, aşağıdaki taktiklerden yararlanabilirsiniz.

1.Metni slaytlardan okumayın
Daha öncede söylediğimiz gibi slaytlarınız, sunumunuzun ana hatlarının görsel bir sunumu olmalıdır. Siz okurken, dinleyicilerinizin sizi dinlemesi için metni slaytlara eklemeyin. Resimleri sözlü bir şekilde ifade etmeli ve detaylandırmalısınız.

2.Dinleyicilerinizle olacak etkileşiminizi planlayın
Dinleyicilerle etkileşim, planlanmasına gerek olmayan, kolay bir şey gibi görünebilir, ancak bazen bu iş gerçekten de zor olabilir. Bu yüzden, nasıl etkileşim kuracağınızı önceden planlamanız sizin için faydalı olacaktır. Sunumunuzdan önce, eğer fırsatınız varsa, dinleyicilerle sohbet etmeye çalışın. Sunumunuz sırasında onlara sorular yöneltin. Bu, insanları düşüncelerinden uzaklaştırıp sunuma dönmelerine neden olur. Bunu 10 dakikada bir yapmaya çalışın.

3.Sunumunuzun sonuna kadar geri-bildirim (cevap almak istediğiniz) sorularından kaçının
Sunumunuzun ortasında sorular sormanız, dinleyicilerin yeniden sunuma dönmelerini ve yaşadıkları bir şeyi düşünmelerini sağlar. Yeni şirket politikaları hakkında bir sunum yapıyorsanız, şöyle bir soru yöneltebilirsiniz: “Kaçınız dinlenme odasına girip, mikrodalga fırının kirli olduğuna şahit oldu. Yeni temizlik politikamızla birlikte, böyle bir şey bir daha asla yaşanmayacak!”

4.Dinleyicilerinize bakın
Sunum yaparken mümkün olduğunca çok insanla göz teması kurmanız oldukça önemlidir. Bakışlarınız odada, duvarlarda ya da projektörde değil, dinleyicilerinizin üzerinde olsun.

5.Espiri yapın
İnsanları güldürmeyi başardığınız anda, onları ikna etmişsiniz demektir. Sunumunuza olabildiğince espri katmaya çalışın ve bunu başkalarının değil, kendi üzerinizden uygun bir biçimde yapın.

6.Ellerinizi kullanın
Rahat hissetmeniz ve görünmeniz çok önemlidir. Ellerinizi bağlarsanız ya da ceplerinize sokarsanız, dinleyicileriniz, sizin rahatsız olduğunuz hissine kapılırlar.

İşte bu kadar, bu taktikleri uygulayarak ve kendinize güvenerek, dinleyicilerinizin dikkatini üzerinize çekebilecek ve istediğiniz gibi ilgi çekici bir sunum yapabileceksiniz.

Kaynak : İstanbella

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
sunum, yapmanın, İncelikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dil Öğrenmenin İncelikleri Liaaa Genel Paylaşım 0 26 Mart 2012 17:19
Dudak Makyajı İncelikleri Lucifer Makyajın Püf Noktaları 0 11 Aralık 2011 15:01
Ruj Sürmenin İncelikleri Heidi Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 03 Temmuz 2008 10:08