IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 13 Haziran 2014, 00:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Birine Kötü Bir Haberi Nasıl Verirsiniz?




Birine kötü haber vermek hepimizin kaçtığı bir olay. Bu durumu atlatıp size 4 adımda kötü bir haberi nasıl verirsiniz hakkında tavsiyelerde bulunacağız.

Reality şov olan The First 48’de dedektifler uzun saatler boyunca vahşi suçlulara karşı savaşıyorlar ancak işlerinin en zor kısmının bir aileye sevdiklerinin bir cinayete kurban gittiğini söylemek olduğunu söylüyorlar.

Genelde bir insana kötü haberi özel bir yerde, sessiz bir zamanda söylemeniz gerekir – arabada işe giderken değil – hatta mümkünse akşam söylemelisiniz ki böylece o insan bu kötü haberle başa çıkabilecek olduğu rahat alanında olmalı. Bir telefon görüşmesi ideal bir yol değildir – tabi başka seçeneğiniz yoksa mecbursunuz. Email ve diğer samimi olmayan iletişim şekilleri ise hiçbir zaman makbul değildir.

Kötü haber vermek için kurulan bu 4 adımlık stratejiler yüzyüze konuşmalar için hazırlanmıştır.

Adım 1

Çok kötü hissetmeye hazır olun

İlk adım kötü haberi verdiğiniz zaman kendinizi çok kötü hissetmeye hazır olun – gerçekten kötü. Tabi ki vereceğiniz haber karşınızdaki insanı daha çok üzecektir ama vermek zorunda kaldığınız haberle karşınızdakinin hayatının nasıl alt üst olduğunu gördükten sonra siz de üzüleceksiniz. Bu çok normal ve insancıl bir refleks ama buna karşı koymalısınız.

Kötü haber vermekte deneyimi olan doktorlar bile kendilerini suçlu hissetmekten alıkoyamıyorlar. Bir araştırma gösterdi ki; onkologların dörtte biri kötü bir tıbbi tahmin yaptıktan sonra iyi bir haber vererek etkiyi hafifletmeye çalışıyor – tamamiyle doğru olmasa bile. Bir insanı iyi hissettirmek insanların doğasında var ve her zaman bunu yapmak doğru birşey değil.

Adım 2

Uyarı verin

Kötü haber vermenin bir sonraki adımı karşınızdaki insana kötü bir haber vereceğinize dair sözlü bir uyarı verin. Bir insana sevdiği birini kaybettiğini haber vermek için hiçbir zaman tam olarak hazırlayamazsınız ama basit bir uyarı bir anda söylemekten daha iyidir.

“Oturmak isteyebilirsin” veya “sana söylemem gereken ciddi birşey var” gibi kısa cümleler karşınızdakinin kendini hazırlaması için gerekli saniyeleri verir. Ama oyalanmayın; uyarıyı verin ve bir iki saniye bekledikten sonra kötü haberi iletin.
Adım 3

Basit bir dil kullanın

Kötü haber vermek için gerekli 3. adım basit bir dil kullanmak. O dedektiflere geri dönersek, onlar neredeyse evrensel basitlikte bir dil kullanıyorlar ve detaylara fazla girmiyorlar. Hatırlanması gerekli önemli bir ders: Anlaşılmaz veya örtmeceli kelimeler kullanmak sadece biraz daha kafa karışıklığına böylece daha fazla sorulara yol açıcaktır. Bu yüzden sadece basit bir dil kullanın.

Kısa cümlelerle neler söyleyeceğinizi hazırlayın ve kötü haberi verirken bunlardan vazgeçmeyin. Kötü haberi alan insanlar bu anıyı yaşadıkları sürece hatırlamaları da büyük ihtimal; sizin daha açık konuşmanız bu olaydaki herkes için daha iyi olacaktır.

Adım 4

Rahatlama sağlayın

Son adım olarak elçiden fazlası olun.

Uygun şekilde ona destek olun ve ona rahatlama sağlayın – “Senin için buradayım” veya “Gelecek haftalarda yapabileceğim herhangi birşey varsa beni aramayı unutma”. Böyle bir zamanda terkedilmediklerini bilmek bile onları rahatlatabilir.

Sadece unutmayın; vermeye hazır olmadığınız hiçbir şeyi vermeyi teklif etmeyin. Hatta onları rahatlatmak amacıyla vermek isteyebileceğinizden daha fazlasını teklif etme refleksinize karşı kendinizi hazırlayın.

askmen

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bîr, birine, haberi, kötü, nasıl, verirsiniz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Depresyona giren birine nasıl davranmalı Tufan Ruh Sağlığı 0 01 Ağustos 2013 23:05
Günün En Kötü Haberi cLaS Haber Arşivi 2 09 Ekim 2012 20:35
Depresyonlu Birine Nasıl Yardım Edilir? Lucifer Ruh Sağlığı 0 29 Aralık 2011 02:15