IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Haziran 2008, 08:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İstanbul’un görsel öyküsü




İstanbul’un görsel öyküsü


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Melling ve Dunn’ın orijinal panoramaları eşliğinde, İstanbul’un siluetine, geçmişine ışık tutuyor



1 Haziran 2008 Pazar

Yasemin Bay
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, yeni sergisinde bu kez İstanbul’un 18. ve 19. yüzyıldaki görünümüne odaklanıyor. Küratörlüğünü Ekrem Işın’ın, danışmanlığını Baha Tanman’ın üstlendiği “Uzun Öyküler - Melling ve Dunn’ın Panoramalarında İstanbul” adlı sergi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait iki orijinal panorama eşliğinde İstanbul’un siluetine, geçmişine ışık tutuyor. Aynı zamanda bir mikro tarih çalışması niteliği taşıyan sergide Antoine - Ignace Melling’in orijinal boyutu 23.5 x 180 cm. olan panoraması İstanbul’un 18. yüzyıldaki yüzünü ortaya koyuyor.

İlk kez sergileniyor
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

12.3x415.5 cm. boyutundaki panorama ise Montagu B. Dunn’a ait. Dunn, Kırım Savaşı sırasında geldiği İstanbul’un Tanzimat sonrasındaki yeni yüzünü, değişimlerini gösteriyor.
İstanbul, panoraması pek çok sanatçı ve mimar tarafından çizilmiş olan bir şehir. Böyle bir sergiyi hazırlarken özellikle Melling ve Dunn’ın panoramalarından yola çıkma nedenlerini şöyle açıklıyor Ekrem Işın:
“Öncelikle bu panoramaların orijinal olması önemliydi. Melling’in panoraması bir eskiz ve dünyada bilinmiyor. Dunn’ın panoraması ise bugüne kadar hiç yayımlanmadı. Her ikisi de ilk kez sergileniyor. Aralarında 50 - 60 yıllık tarihsel bir mesafe var. Bu süre içerisinde iki farklı gözlemcinin, Melling ve Dunn’ın, gözlemlerini yansıtması açısından da önemliler.”
Melling’in panoraması Sarayburnu’ndan başlıyor, tarihi yarımadayı bütünüyle taradıktan sonra Rumeli, Boğaziçi girişinden yol alarak Tophane semtinde sona eriyor. Dunn’ın panoraması ise tam 360 derecelik bir açıya sahip. O da Sarayburnu’ndan başlıyor, bütün kıyıyı tarayarak karşı sahile, Anadolu yakasına geçiyor, Kadıköy’ün sonuna kadar geliyor ve Marmara’da başladığı noktayla birleşiyor.

Nasıl değiştiği görülüyor
Sergide öncelikle her iki panoramanın orijinali izleyiciye sunuluyor. Fakat orijinallerinden detayları görmek zor. Ekrem Işın tam da bu noktada panoramaları sergi alanının duvarlarını tamamen kaplayacak şekilde büyütmeye karar verdiklerini vurguluyor.
Her bir büyük panorama üzerinde de yapıların isimleri belirtiliyor. Melling’in panoramasında olup da Dunn’da olmayan yapılar kırmızıyla, her iki panoramada var olanlar sarıyla işaretlenmiş. Böylelikle İstanbul’un nasıl hızla kabuk değiştirdiğini görebiliyoruz.
Işın, iki panorama arasında ne tür değişimler olduğunu şöyle anlatıyor: “Yapılarda farklılıklar dikkatimizi çekiyor ilk olarak. Özellikle Topkapı Sarayı ve çevresindeki yapılaşmada değişiklikler var. Liman bölgesinde gemilerin oluşturduğu bir yoğunluk söz konusu. Dunn’ın panoramasında buharlı gemileri görüyorsunuz. Melling’de ise yelkenliler vardı. Teknolojinin 19. yüzyıl ortasında İstanbul’a nasıl girdiğini fark ediyorsunuz. Melling’in panoramasında daha şiirsel bir İstanbul var.
Bütün bunlar İstanbul’un kısa sürede ne kadar değiştiğinin ve bundan sonraki değişimlerin de nasıl hızla olacağının habercisi. Dolayısıyla bu iki panoramanın yansıttıkları dönemin bir aynası olduğunu da söyleyebiliriz. Biz iki panorama üzerinden dar bir alanda İstanbul okuması yapmaya çalıştık.”
Melling ve Dunn’ın İstanbul panoramaları, bugünle kıyaslamayı da beraberinde getiriyor. Tabii serginin başarılı kataloğundan da bahsetmek gerekli. Sergiyi, kapsamlı bir şekilde hazırlanan kataloğun eşliğinde izlemek daha da bilgilendirici olacak izleyici için.
İstanbul’un görsel öyküsünü tarihsel saptamalarla işleyen sergi 3 Ağustos’a kadar görülebilir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Antoine-Ignace Melling

__________________
Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
görsel, İstanbul’un, öyküsü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erdoğan: Sen Silivri’de avukat İstanbul’da demokrat olamazsın System Haber Arşivi 0 06 Eylül 2010 13:17
İstanbul’da bugün trafiğe DİKKAT!İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipli Chelt Haber Arşivi 1 07 Haziran 2010 12:47
Dünya Kadınlar Günü’nde bir başarı öyküsü Cemalizim Haber Arşivi 0 08 Mart 2010 23:27