IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2008, 22:19   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aytmatov'a 5 Milyon Dolar Borçluyuz!




Aytmatov'un Türkiye'de yayınlanan eserleri ve sinemaya uyarlanan kitaplarından hiç telif alamadığı ortaya çıktı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Aytmatov'un Türkiye'de 5 milyon dolarlık 'telif hakkı' kaldı

Bugüne kadar eserleri 157 dile çevrilen dünyaca ünlü edebiyatçı Cengiz Aytmatov'un Türkiye'de yayınlanan eserleri ve sinemaya uyarlanan kitaplarından hiç telif alamadığı ortaya çıktı.
Aytmatov'a ait telif hakları için başlatılan hukuksal mücadelede, yazarın bugüne kadar alması gereken telif ücretinin 5 milyon doları geçtiği tespit edildi.

Geçtiğimiz günlerde vefat eden Kırgızistan’ın dünyaca ünlü edebiyatçısı Cengiz Aytmatov'un bugüne kadar Türkiye'de satılan kitaplarından hiç para kazanamadığı ortaya çıktı. Türkiye'de son 13 yılda 348 bin adet kitabı satılan Cengiz Aytmatov bu kitaplardan hiç telif alamadı. Kitapları sinema ve tiyatroya da uyarlanan Aytmatov'a Türkiye'nin ödemesi gereken telif ücreti ise 5 milyon doları geçti. Aytmatov, ölümünden kısa bir sürece önce Türkiye'deki telif ücretlerini elde etmek için hukuksal mücadele başlattı.

Eserleri 157 dile çevrildi

Bugüne kadar eserleri 157 dile çevrilen dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un Türkiye'de 21 yayınevi 26 adet farklı eserini bastı. Bunun yanında Türkiye’de yazarın eserleri, beyaz perde ve defalarca tiyatroya uyarlandı. Ancak bunlar hakkında da yazara herhangi bir telif ücreti ödenmedi. 1995 tarihinden sonraki bandrol rakamlarına bakıldığında ise yazarın kitapları için 348 bin adet bandrol verildi. Bu kitaplarından elde edilen gelir ise 3 milyon 480 bin YTL'ye ulaştı. Film, tiyatro, gösteri ve 1995'ten önce olan haklarıyla birlikte yazarın telif hakları 5 milyon doları geçti.

1 aylık çalışma yapıldı

Yazar Türkiye'deki haklarını elde edebilmek için son olarak Avukat Azim Çiğil'e vekalet verdi. Aytmatov'un telif hakları için hukuksal mücadele başlatıldığını söyleyen Azim Çiğil, yapılan araştırma hakkında şu bilgileri verdi: "Bugüne kadar yazar birkaç yayıneviyle anlaşma yapmış. Ancak bu anlaşmaların hukuksal boyutu tartışılacak ölçüde. Ve hiçbir şekilde telif ücreti ödenmemiş. 1 ay boyunca yaptığımız incelemelerde yazarın haklarını ölçmeye çalıştık. Yaptığımız çalışmalar bizi çok ilginç detaylara ulaştırdı. Aytmatov'un kitapları için alınan bandrollere karşın şimdiye kadar 3.4 milyon YTL gelir elde etmesi gerekiyordu. Bunun yanı sıra sinema ve birçok gösteriden de telif alması lazımdı. Ancak yazar hiçbirini elde edememiş."

Gelirler eğitime harcanacak

Yazarın hakları için yapılan çalışmaların sonuçsuz kalmayacağına inandıklarını belirten Azim Çiğil, Aytmatov ile yapılan son görüşmeyi şöyle anlattı: "Yazar sağlığında Türkiye'deki teliflerinin geri alınması için çalışmalar yaptı. Son olarak bizimle irtibata geçti. Telifleriyle ilgili olarak yapılacak çalışmalar hakkında bilgi sahibi oldu. Sonunda elde edilecek gelirlerin eğitim amaçlı kullanılmasını istedi. Gelirlerin hepsinin Merkezi Kırgızistan’da bulunan Uluslararası Aytmatov Vakfına bağış yapılarak eğitim amaçlı kullanılmasını talip etti."

Telif alamadığını İmza Gününde fark etti

Avukat Azim Çiğil, Cengiz Aytmatov'un teliflerini toplama kararını ise şöyle anlattı: "Nisan 2007'de Konya'da düzenlenen bir etkinliğe onur konuğu olarak davet edildi. Burada düzenlenen imza gününde Cengiz Aytmatov’a imzalatmak üzere farklı kapak ve farklı yayın evlerine ait eserler sunuldu. Aytmatov bu sırada şaşkınlığını gizleyemedi ve Türkiye'deki resmi temsilcisi ve sözcüsü olan Ahmet Sarıgül’den bunun nedenini araştırarak kendisine rapor etmesini istedi. Ahmet Sarıgül, genel olarak bir çalışma yaptı. Ancak bu çalışmanın kurumsal ve profesyonel düzeyde yapılabilmesi için Cengin Aytmatov, bizzat kendisi Kırgızistan Konsolosluğu'nda düzenlediği sözleşme ile bize yetki verdi."

DHA



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aytmatova, borcluyuz, dolar, milyon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
LG'den 195 milyon dolar kâr! Deep Bilim Dünyasından Son Haberler 0 31 Ekim 2012 19:46