IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ekim 2012, 12:07   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yakınını kaybeden oyuncu sahneye çıkar mı?




Bir yakınını kaybedenler aynı gün sahneye çıkar mı?
TİYATRO
oyuncuları bir yakınlarını kaybettikleri gün sahneye çıkmalı mı yoksa çıkmamalı mı? İngilizler'in de "Show must go on" dedikleri gibi perde asla kapanmamalı mı?
Oyuncular Sendikası Başkanı Memet Ali Alobara, geçtiğimiz günlerde Taraf Gazetesi'ne verdiği röportajda "Oyuncular yakınlarını kaybettiklerinde bile sahneye çıktıklarını övünerek anlatırlar. Sendika olarak buna bakışınız nedir?" sorusuna "Yakınını kaybedenler sahneye çıkarlar. Teamül budur" cevabını verdi. Peki meslektaşları da Alabora ile aynı düşüncede mi? Görüşlerini aldığımız tiyatrocular genelde Memet Ali Alabora ile aynı görüşte. "Perde asla kapanmamalı" diyenlerin aksini savunanlar ise oyuncuların da insan olduğu ve yaslarına saygı duyulması gerektiğini söylüyorlar.


'Ne olursa olsun, perde kapanmaz'


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Can GÜRZAP:
BİZ tiyatroyu Batı'dan aldık. 'Oyuncu bir yakını öldüğünde sahneye çıkmamalı' diyenler, önce Batı'da böyle durumlarda ne yapıldığına bir baksınlar, ondan sonra konuşsunlar. Çok önemli bir ameliyatı olan bir doktor, bir yakınını kaybettiği için ameliyatını iptal edemez. Çünkü Hipokrat yemini etmiştir. Aynı durum tiyatronun geleneği söz konusu olduğunda da geçerlidir. Bizim tiyatromuzun geleneğinde böyle bir nedenden ötürü perde kapatmak yoktur. Bugüne kadar ateşler içinde yanarak ya da başım ağrıdan çatlayarak çıktığım çok oyun oldu. Çok ilginç bir şekilde sahneye adımımı attığım anda şikayetlerim biter, oyun sona erdiğinde yeniden başlar. Sahnenin iyileştirici gücü vardır. Birçok arkadaşım, annelerini babalarını kaybettikleri gün sahneye çıktılar. Ne olursa olsun, perde kapanmaz!

'Annemin öldüğü gün sahneye çıktım'


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Nil
n BELGÜN:
BEN annemin öldüğü akşam sahneye çıktım, üstelik komedi oynadım. Geçenlerde babam rahatsızlandı ama yine de Ali'yle (Poyrazoğlu) matine oynadık. Salon tamamen doluydu. 'Ben çıkmam' diyemezdim. Biz böyle yetiştirildik. Ben Yıldız Kenter'in öğrencisiyim. Kendisi ne kayıplar yaşadı ama her seferinde sahnede seyircisinin karşısındaydı. Aksini düşünenlere bir şey diyemem, kendi tasarruflarıdır. Ama bana göre, benim yetiştirildiğim geleneğe göre ne olursa olsun perde açılmalıdır.



'Aksini savunmak materyalist bir yaklaşımdır'


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Cem DAVRAN:

BEN 'ne olursa olsun perde açılır' diyenlerdenim. Aksini savunanlar, meseleye insani bir boyuttan yaklaştıklarını söylüyorlar. 'Biz de insanız, acımızı yaşamak hakkımız' diyorlar. Bence asıl insani olan o acıya rağmen sahnede durmaktır. O insani durumu bir şekilde seyirciyle paylaşmaktır. Bu yüzden palyaçonun bir gözü ağlarken, ötekisi güler. Ayrıca bu durum sadece acılar için değil, mutluluklar için de geçerli. İlk çocuğumun doğduğu gün, arkadaşlarım eşimi evimden alıp hastaneye götürdü, ben tiyatroya gittim. Oyunumu oynadıktan sonra hastaneye koştum. Bu bir gelenektir. Aksini savunmanın insani değil, materyalist bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.


'Bu işin anayasası 'şov devam etmeli'






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Gencay GÜRÜN:

BİR yakınımız ölünce ya da başka üzücü bir durum olunca sahneye çıkılır mı çıkılmaz mı konusu tartışılmaması gereken bir konu bence. Ben bu tartışmaya girmeyi zul sayarım. Bunu biz demiyoruz. İngilizler'in meşhur sözü var biliyorsunuz, "Show must go on" (Şov devam etmeli) Tiyatronun anayasası gibidir bu. Bizde de böyle bir oyuncu annesini kaybetse de akşam çıkar oyununu oynar. Yurtdışında da böyle bizde böyle olmalı, böyle oluyor zaten. Yani biz Avrupa'dan farklı bir toplum değiliz ki farklı standartlarımız olsun. Biz bir Avrupa ülkesiyiz.


'Bunun tartışması bile yapılmamalı'






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Macide TANIR:
EN yakınlarımızın vefatında bile çıkar oynarız. Bir sanatçı anne babası öldü diye sahneye çıkmamayı aklının ucundan bile geçirmemeli. Böyle bir şey olur mu. Bunun tartışması bile yapılmamalı. Her tiyatroda birilerinin yakını ölebilir. O zaman sık sık oyunlar iptal mi olacak? Paris'te Londra'da her gün yüzlerce oyun sahneye konulur. Eğer böyle bir durumda iptal olsa o zaman her akşam bir yerlerde oyunlar sahnelenemez.



'Yasıma saygı duyulmalı'




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Şebnem ÖZİNAL:

BEN yüksek ateşli hasta olduğum zamanlarda da sahneye çıktım. Ne var ki bir yakınımı kaybedersem sahneye çıkmam. İnsanların da yasıma saygı göstermesini beklerim. O kadar acı içindeyken sahneye nasıl çıkabilirim? 'Ne olursa olsun şov devam etmeli' anlayışı bana göre değil.


'İzleyici anlayışla karşılar'





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Serap MATYAŞ:
YOK böyle bir şey. Bu anlayış eskide kaldı. Allah korusun bin insan annesini kaybettiği gün sahneye nasıl çıkar? Yok artık daha neler? Ben 'Gösteri devam etmeli' anlayışını hiç anlamadım, anlamak da istemiyorum. Biz tiyatrocular da insanız, duygularımız var. Elbette insanın işine saygı duyması gerekir ama istisnai durumlar vardır, işin o gün doğal olarak ikinci planda olmasını gerektirecek nedenler vardır. Bir arkadaşım yakınını kaybettiği için o gün oyunu iptal etmiştik. Oyunu iptal etmek veya ertelemek dünyanın sonu değil. Ben izleyicinin de anlayışla karşılayacağına inanıyorum. Hangi izleyici 'yakınını kaybettiysen bana ne, benim sorunum mu? Ben oyunu isterim oyunu' der.

'Perdenin kapanabileceğini savunuyorum'


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bülent ÇOLAK:
İSTİSNAİ durumlarda perdenin kapanabileceğini savunanlardan biriyim. O istisnai durum da bir oyuncunun bir yakınını kaybettiği durumdur. En yakınını kaybetmiş bir oyuncu hiçbir şey olmamış gibi sahneye çıkabilir mi? O oyuncunun ruhunu bu kadar sıkıştırmanın ne anlamı var? Perde bir günlüğüne kapanabilir. Kimsenin de buna razı gelmeyeceğini düşünmüyorum. Sonuçta perde uzun süreli kapanmıyor ki. Sadece bir oyun için kapanıyor. Kimsenin öylesine bir acı içindeyken sahneye çıkmak isteyeceğini sanmıyorum.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çıkar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Flaş!.. Dünyaca ünlü oyuncu pamela anderson türkiye’de!.. ünlü oyuncu, havalimaninda PauL Haber Arşivi 0 01 Mart 2012 10:18
Depremde 53 yakınını kaybetti Feronia Haber Arşivi 1 05 Kasım 2011 09:00
Depremde 2 yakınını kaybetti, mimarı 55 bin YTL tazminata mahkum ettirdi Cemalizim Haber Arşivi 0 21 Ağustos 2008 23:53