IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ağustos 2014, 14:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çanakkale Sigeion Antik Kenti




Sigeion antik kenti,Çanakkale, Kumkale’den güneye doğru uzanan yol Skamandros Irmağı (Kara Menderes) üzerinden geçmektedir. Bu yolun üzerinde bulunan köprünün 2 km. güneyindeki Yenişehir köyünün kurulduğu tepenin üzerinde Sigeion antik kenti vardır.
Eski bir Rum köyü olan Yenişehir I.Dünya Savaşında boşaltılmış ve askeri bölge içerisine alınmıştır.
Sigeion sözcüğü, Hellen dilinde Sessizlik, durgunluk ve suskunluk anlamında Sige sözcüğünden türetildiğini, Prof.Bilge Umar belirtmiştir. Buna dayanarak Sigeion’un “sessizlik yeri” olduğu söylenebilir.
Sigeion, ilk kez Homeros’un İliadasında Pylai olarak geçmiştir. Helenistik dönemde bu isim Kara Menderes’in ağzı ile Eğe denizi arasında bulunan Çanakkale Boğazının güneyine doğru uzanan yarımadaya da verilmiştir. Bundan ötürü de kente Sigeion ismi yakıştırılmıştır. Strabon, Sigeion yarımadasını, yakınındaki Rhoeteion burnu gibi denize yarım daire yaparak uzandığını belirtir. Homeros’un değindiği İlion kenti de bu iki burnun bitiminde veya ortasında yer alır.
Sigeion’un kuruluşu ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Heredotos, M.Ö.VI. yüzyılda Atinalılar tarafından, Lesbos (Midilli) adasındaki Mytilene kentinin yönetiminden savaşla alındığını belirtir. Bu nedenle de Athilleion’da yaşayan Mytilene savaşçıları ile Atinalılar arasındaki çatışmalar uzun yıllar sürmüştür. Bu savaşın izlerini de Mytilene’li Sappho’dan, çağdaşı Alkaios’dan görebilmek mümkündür. Onların yazdığı dizelerde Mytilene’liler ile Atinalılar arasındaki savaşların Sigeion kentinin surları önünde yapıldığına geniş yer verilmiştir.
Sigeion’da yeterli bir yüzey araştırması ile arkeolojik kazılar yapılmadığından bu konudaki bilgiler yalnızca antik kaynaklara dayanmaktadır. Yenişehir tepesi ile Kumkale’nin 10 km. güneybatısında, Beşike burnunun 3 km. kuzeydoğusundaki yüksek tepenin bir tümülüs olduğu sanılmıştır. Ancak, H.Schliemann’ın burada yaptığı araştırmalar bunun tümülüs olmayıp, doğal bir tepe olduğunu göstermiştir. Yenişehir köyünün bulunduğu tepenin çevresindeki duvar kalıntılarının da eski Rum köyüne ait olduğu anlaşılmıştır. Bunun dışında Sigeion ile ilgili bir kalıntı henüz bulunamamıştır. Yalnızca çevrede çok sayıda antik keramik parçaları, temel ve duvar döküntüsüne rastlanmaktadır.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
antik, canakkale, kenti, sigeion


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çanakkale Arisba Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:44
Çanakkale Skespis Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:40
Çanakkale Priapos Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:40
Çanakkale Ophryneion Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:37
Çanakkale Abydos Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:29