IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 06 Eylül 2010, 16:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kristal Gece





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



TARİHİNİN YAZDIĞI EN BÜYÜK KATLİAM:

KRİSTAL GECE


Her şey o uğursuz gece ile başladı. Dünyayı utanca boğacak olan yıllar, o geceden sonra geldi. Tarihçi Max Rein'in; "Kristal Gece geldi... ve her şey değişti" dediği geceden söz ediyoruz...

Almanya, Avusturya, Polonya, Fransa, Yunanistan gibi ülkelerde kurulan; Auschwitz, Buc-henwald, Treblinka, Mauthausen, Theresiens-tadt, Riga, Dachau, Drancy, Dachau gibi toplama kamplarında 6 milyon insanın öldürüldüğü yılların başladığı "cinnet gecesi"nden söz ediyoruz...

Gelin, çoğunluğu Yahudiler olmak üzere, Çingenelerin, homoseksüellerin ve komünistlerin gaz odalarında boğularak, fırınlarda yakılarak katledildiği günlerin başlangıcı olan 9 Kasım 1938 gecesinde yaşananları bir kez daha hatırlayalım.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


9 ile 10 Kasım 1938'de Almanya ve Avusturya'da yaşanan olaylarda, Yahudilere ait işyerlerine, evlere ve sinagoglara saldırılır. İki gün süren olaylarda; 91 Yahudi öldürülür, 7500 işyeri yağmalanır, 267 sinagog yakılır.


ERNST VOM RATH'A SUİKAST


Almanya'da yaşayan Yahudiler üzerindeki baskılar, 1935 yılından başlayarak giderek artacak ve 9 Kasım 1938 gecesi artık bu baskının doruğa çıktığı gün olacaktır. 1933 yılında iktidarı eline geçiren Hitler, "Alman Ari Irkı" konusundaki sapkın düşüncelerini, düşünce olmaktan çıkarıp gerçekleştirmeye başlamıştır.


Ekonomik koşullardan dolayı Almanya'ya göç etmiş bulunan 17.000 Polonyalı Yahudi, 1938 yılının ortalarında sınır dışı edilir. Yahudiler vagonlara doldurularak, Polonya sınırına doğru yola çıkarılırlar. Ancak Polonya, Yahudileri vatandaşları olarak kabul etmeyecek ve Yahudiler iki sınır arasına sıkışıp kalacaklardır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Paris'te bulunan 17 yaşındaki genç bir Yahudi'nin, Herschel Grynszpan'ın ailesi de sıkışıp kalanların arasındadır. Annesinin Herschel'e yolladığı mektup üzerine genç Herschel, "Alman İmparatorluğu"nu cezalandırmaya karar verir. 7 Kasım 1938'de Almanya'nın Paris Büyükelçiliği'nden içeri girer. Amacı Büyükelçi Kont Johannes von Welczeck'i öldürmektir. Kendisini üçüncü sekreter Ernst vom Rath karşılar. Herschel, silahını ateşleyerek Raht'ı ağır yaralar...

O gün tarihin garip rastlantılarından biri yaşanır. Herscel'in vurduğu ve kurtulamayarak ölen Ernst vom Rath aslında Nazi'lere karşı, Gestopo'nun sürekli takibi altında yaşayan birisidir. Rath'ın ölümü, Yahudilerden kurtulmak isteyen Hitler için iyi bir bahane olur.

9 Kasım gecesi Almanya ve Avusturya'da Yahudilere ait işyerlerine, evlere ve sinagoglara saldırılır. Propaganda Bakanı Dr. Goebbels, yaşananları: "Alman halkının Paris'teki cinayete kendiliğinden tepkisi" olarak yorumlar. Bu saldırının halkın "kendiliğinden" tepkisi olmadığı, daha sonra ele geçen belgelerden anlaşılır.


Burada küçük bir parantez açalım ve hatırlayalım... 6-7 Eylül 1955'te İstanbul'da Rumlara karşı düzenlenen "cinnet gecesi"nin ardından İçişleri Bakanı Namık Gedik: "Bu Bir Galeyanı Millîdir!" demişti. Goebbels'in sözlerine ne kadar da benziyor!..

O gece Almanya'da ve Avusturya'da caddeler, kırılan vitrinlerin camları ile dolmuştur. Yanan işyerlerinin, sinagogların ateşinde parıldayan cam parçalarından dolayı o unutulmaz gece tarihe; "Kristallnacht" yani "Kristal Gece" olarak geçecektir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


KRİSTAL GECE'NİN ARDINDAN

Yahudiler "cezalandırıldığı" terör gecesinin bilançosu 11 Kasım günü, açıklanır. Yalnız bir başka bir bilonço daha vardı ki, Hitler ve yardakçıları bunu hesaba katmamışlardır. Yağmalanan, yakılıp yıkılan işyerleri Alman sigorta şirketleri tarafından sigortalanmıştır. Zarar çok büyüktür. Yalnızca kırılmış camların tutarı 5 milyon mark (1.250.000 dolar) tutmaktadır.

Hükümet, 12 Kasım günü Alman sigorta şirketlerini iflastan kurtaracak bir karar alır: "Kristal gece"nin sorumlusu Yahudilerdir. Ernst vom Rath'ın öldürülmesine karşılık Yahudilerin 1 milyon mark "kan parası", kırılan camlar içinse 6 milyon mark ödemesine karar verilir. Hitler'in isteğiyle "Yahudileri, Alman ekonomisinden silecek" plan hazırdır.

Yahudilerin ekonomik olarak yaşamına son verecek kararlar arasında: Yahudilerin emekli maaşı, sigorta gibi hizmetlerden yararlanamayacak olmaları; sanat eseri, mücevher gibi değerli eşyalarını devlete vermek zorunda olmaları gibi kararlar vardır. Bunlar Yahudileri "ekonomik" olarak bitirmek üzere hazırlanmıştı.

Bunların yanı sıra Yahudilerin Almanya'da yaşamalarını mümkün kılmayacak bir dizi karar daha alınır. Buna göre: Yahudiler Almanlardan ayrı yerlerde yaşayacak; ehliyetlerine el konulacak; yazın akşam dokuzla sabah beş arası, kışın ise akşam saat sekizle sabah altı arası sokağa çıkamayacaklardır...


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gece, kristal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kristal Gece efLatun Tarih 0 01 Haziran 2012 21:40
1 kadın 1 erkekle...1 gece, ilk gece, çok gece... Noyan Makaleler 1 28 Mayıs 2011 23:30
Dünyanın İlk Ve Tek Kristal Müzesi "Kristal İstanbul" Açıldı. Afrodit Haber Arşivi 2 12 Eylül 2010 16:54