IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ekim 2018, 09:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Protonu kim buldu






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Protonu kim keşfetti. Elektronun keşfinden sonra, negatif elektronları dengelemek ve elektriksel olarak nötr atomlar yaratmak için atom içinde pozitif yük merkezleri olması gerektiği anlaşıldı. Atom çekirdeğinde bulunan bu pozitif yüklü parçacıklara proton adı verildi.



Eugen Goldstein

1886’da Eugen Goldstein anot ışınları olarak da bilinen, pozitif ışın demetlerini ve gazlardan üretilen pozitif yüklü parçacıklar (iyonlar) olduğunu keşfetti. Bu parçacıklar, farklı gazlardan farklı yük-kütle oranına (e / m) sahip oldukları için J. J. Thomson tarafından keşfedilen negatif elektronlardan farklı olarak tek bir parçacık ile tanımlanamamıştır. Daha sonra Atom fiziği üzerine fizikçiler sırasıyla keşifler yaptılar.

1897 Thomson elektronu keşfetti,
1911 Rutherford çekirdeği keşfetti,
1932 Chadwick, nötronu keşfetti
Thomson ve Chadwick arasındaki bir zamanda fizikçiler, ‘protonlar‘ olarak adlandırdığımız, çekirdeğin pozitif yüklü unsurları olduğunu fark etti. Bu keşif süreci kademeli bir süreçti ve bu nedenle tam olarak kimin protonu keşfettiğini tam olarak söylemek zor. Buna karşın bir isim vermek gerekirse bu isim Rutherford olurdu.

Ernest Rutherford

Rutherford’un atom çekirdeği keşfi, negatif elektronları dengeleyecek pozitif yüklerin, atom hacminin çok küçük bir kesiminde yoğunlaştığını gösterdi. 1919’da Rutherford, bir elementi enerjik alfa partikülleri (helyum çekirdeği) ile çarpıştırarark bir elementi başka bir elemente dönüştürebileceğini keşfetti.

1920 başlarında Rutherford ve diğer fizikçiler, bir atomu başka bir atoma dönüştürmek için bir dizi deney yaptı. Her durumda, süreç sonunda hidrojen çekirdeği yayıldı. Hidrojen çekirdeğinin atom yapısında temel bir rol oynadığı açıktı ve nükleer kütleleri yüklere kıyasla herhangi bir çekirdeğin pozitif yükünün tam sayıdaki hidrojen çekirdeği tarafından hesaplanabileceği anlaşıldı.



1920 yılının sonlarına doğru fizikçiler, hidrojen çekirdeklerini “protonlar” olarak adlandırıyorlardı. Proton terimi, Rutherford tarafından ortaya koyuldu ve ilk olarak 1920’de bilimsel makalelerde yayınlandı.

Protonlar elektronlardan farklı olarak atomun ağırlığında hesaba katılacak düzeyde kütleye sahiptirler. İki yukarı bir aşağı kuarktan oluşur. Evrendeki bütün protonlar 1,6 x 10−19 değerinde pozitif yüke sahiptirler. Bu, atomlardaki çeşitli protonların birbirlerini itmelerini sağlar. Ama aradaki çekim, itmeden 100 kez daha güçlü olduğu için protonlar birbirlerinden ayrılmazlar. Protonun kütlesi elektronunkinden 1836 kez daha fazladır. Atom içinde her biri (+1) pozitif elektrik yükü taşıyan taneciğe proton denir. Bu yüke yük birimi denir. Protonun yüklü elektronun yüküne eşit fakat ters işaretlidir.

Nötr bir atom veya molekülden bir veya daha çok elektron koparıldığında geriye kalan tanecik, koparılan elektronların toplam eski yüküne eşit miktarda artı yük kazanır. Bir neon atomundan bir elektron koparıldığında geriye kalan tanecik koparılan elektronların toplam eksi yüküne eşit miktarda artı yük kazanır. Bir neon atomundan bir elektron koparıldığında bir Ne+ iyonu oluşur. Bir elektriksel deşarj tüpünde katot ışınları tüpün içinde bulunan Gaz atomlarından ve moleküllerinden elektronların çıkmasına sebep oldukları zaman, bu tür artı yüklü tanecikler oluşur.Bu artı yüklü iyonlar eksi yüklü elektroda doğru hareket ederler. Eğer katot delikli bir levhadan yapılmışsa artı yüklü iyonlar bu deliklerden geçerler. Katot ışınlarının elektronları ise ters yönde hareket ederler.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
protonu kim buldu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Zippoyu kim buldu Sparrow Mucitler ve İcatları 0 16 Ocak 2018 22:55
Neyi kim buldu? Ay Merak Ettikleriniz 0 22 Temmuz 2012 13:22
MS suçluyu buldu! Kralice Windows 0 11 Nisan 2009 14:26