IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Şubat 2009, 04:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
MuTFaK YaSaKLaRı




İşte Musevilerin şaşırtan mutfak yasakları

Döneri ayransız iskanderi yoğurtsuz yiyen Yahudiler
İstanbul’da yaşayan 15 bin Musevi’den 4 bini, dinlerindeki koşer (helal) kuralını sıkı sıkıya uyguluyor. Etli ve sütlü gıdaları aynı anda yemeyen Museviler, döneri ayransız, iskenderi yoğurtsuz tüketmeye devam ediyor.
Musevilik’te etli ile sütlü gıdaların aynı anda yenilmesi, aynı kaplarda pişirilmesi yasak. Nedeni ise, yavru olan kuzunun etini yerken annesinin sütünü aynı anda tüketmiş gibi olunacağı ve bu durumun gaddarca olduğu düşünülüyor.

Dinlerine göre, yenilmesi ve kullanılmasında bir sakınca bulunmayan helal ürünlere koşer adı veriliyor. İstanbul’da 15 bin Musevi vatandaş yaşıyor. 4 bini koşer kuralına sıkı sıkı bağlı. Onlara uygun iki restoran bulunuyor. Biri Şişli Halaskargazi Caddesi’ndeki Carne Restoran, diğeri ise Eminönü’nde Çavuşbaşı Han’daki Levi Restoran.


MUTFAKTAKİ HAHAM

Carne Restoran’ı kendisi de bir Musevi olan Selin İllel işletiyor. İllel’in restoranında, yemeklerin koşer kurallarına uyularak yapılıp yapılmadığını kontrol etmek üzere Türkiye Hahambaşılığı’nın görevlendirdiği Rafael Hafif isimli bir Musevi din görevlisi görev yapıyor. Hafif, Hahambaşılığı’n görevlendirdiği 11 din görevlisinden biri. Koşer denetimi yapan din görevlilerinin maaşlarını, görev yaptıklarını restoranlar ödüyor. Koşer kurallarına göre, her sabah restoranın fırınını ve ocağını ilk olarak Musevi din görevlisi yakmak zorunda. Eğer 1,5 kilodan ağır bir ekmek yapılacaksa, din görevlisi fırına küçük bir parça kömür atıp yakıyor ve hamuru atıyor.

PAKET SERVİSİ YAPILIYOR
Selin İllel, restoranını Cuma akşamından Cumartesi akşamına kadar kapalı tutuyor. Çünkü Musevilik’te akşam güneş batınca başlıyor. Carne’ye gelemeyen şehir içi ve şehir dışındaki Museviler’e ise paket servisi yapılıyor.


iŞTE MUTFAK YASAKLARI
Museviler de Müslümanlar gibi karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların etini yerken, diğerlerini tüketmiyor. Tavşan ve deve eti de yasak.
Etli yiyeceklerin piştiği kaplar ve sütlü yiyeceklerin piştiği kaplar, tabaklar, kaşık ve çatalların ayrı olması gerekiyor.
Hafif sütlü gıdaların yenmesinden sonra ağız çalkalanıp, masa örtüsü ve kap kacak değiştirildikten sonra etli yiyecek yenebiliyor ama tam tersi mümkün değil.
Sefaradlar’da 6 saat, Polonya kökenli Museviler olan Aşkenazlar’da ise 3 saat geçmeden sütlü bir yiyecek yenilemiyor.
Balıklardan pullu ve yüzgeçli olanlar dışında kalanların, kabuklu hayvanlardan midye ve istiridye dahil helal değil. n Kesilen hayvanların arka bacakları da yenmiyor.
Katkısız bir şekilde üretilmek zorunda olan şarap ise kutsal. Museviler, Cuma akşamından başlayan kutsal günleri Cumartesi’ye sarhoş olmayacak kadar şarap içerek dualarla başlıyor.
Evlerinde iki ayrı buzdolabı
Bazı Museviler’in, Rafael Hafif’in restoranında görev yapıyor olmasına rağmen, inip mutfağı kontrol ettiklerini ifade eden İllel, Evlerinde 2 buzdolabı bulunduruyorlar. Birine et ürünlerini, diğerine ise süt ürünlerini koyuyorlar. Evlerinde 2 tane mutfağı olanlar bile var diyor.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 01 Mart 2009, 21:44   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: MuTFaK YaSaKLaRı




Aynen çok şaşırtıcı tşkler paylaşım için

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
mutfak, yasaklari, yasakları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2014 Beyaz Mutfak Dekorasyonu, 2014 Mutfak Dekorasyon Önerileri Violent Ev Dekorasyonu 0 19 Eylül 2014 23:16
2014 Mutfak Dekorasyonu, 2014 Mutfak Modelleri, 2014 Mutfak Dekorasyon Modelleri Violent Ev Dekorasyonu 0 08 Mart 2014 20:54
Annelerin son moda yasakları Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 28 Mayıs 2013 22:55
Hayalinizdeki mutfak nasıl bir mutfak? Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 06 Ekim 2011 19:37
İlk Buluşmanın Yasakları! Dilara Aşk ve Sevgi Köşesi 0 23 Ağustos 2010 17:17