IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 07 Ekim 2021, 09:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
En Uzun Ömürlü Omurgalı: Grönland Köpekbalıkları 400 Yıldan Fazla Yaşayabiliyorlar




Bilim insanları, gizemli Grönland köpek balığının yaklaşık 400 yıl yaşayabildiğini keşfetti. Yani bugüne kadar bilinen 211 yıl yaşayabilen en yaşlı omurgalı olan grönland balinasından (kutup balinası) 2 kat daha fazla yaşayabiliyor. Bir örnek verecek olursak, bugün 400 yaşlarında olan bir Grönland köpekbalığı , doğduğunda Hezarfen Galata’dan Üsküdar’a kadar uçmuş ya da Isaac Newton yerçekimi teorisi yeni ortayas koymuştu. 28 dişi Grönland köpekbalığı arasında yapılan analizler en yaşlı bireyin en az 272 ve hatta 512 yaşında bile olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları yanlışlıkla araştırma tankına yakalanan balığın 390 yaşında olabileceğini tahmin ediyor.



Yapılan araştırmalar Grönland köpekbalıklarının yaklaşık 2 kat daha uzun süre hayatta kalabildiğini, yapılacak diğer araştırmalar sayesinde insanlarda yaşlanmanın geciktirilebileceğini öneriyor. Bu gizemli etçil köpekbalığının oldukça gizemli ve Arktik Denizi’nin diplerinde geziniyor. Grönland köpekbalıkları 5 metreden daha fazla büyüyebiliyor. Yavaşça soğuk buzul denizinin diplerine doğru yüzüyor, büyük balıklar ya da deniz memelilerini avlamak için yüzeye yaklaşabiliyor.

Her zaman köpekbalıklarının uzun süre yaşayabildiğinden şüphe ediliyordu, çünkü çok büyükler ve büyüme hızları çok yavaş, yılda ancak 1 cm. Fakat bu devler incelenemediğinden asla emin olunamıyordu. “Biz sadece köpekbalıklarının çok yaşlı olabileceğini tahmin ediyorduk ama bunu peşinen söyleyemiyorduk. Fakat onların gerçekten en yaşlı omurgalı hayvan olduğunu öğrenmek gerçekten büyük sürpriz oldu,” diyor Kopenhag Üniversitesi’nden araştırmacı Julius Nielsen. Araştırmacıların yaşa açıklık getirmek için, 2010-2013 yılları arasında yakalanan 28 dişi grönland köpekbalığını inceledi. Fakat yaş bulmak için kireçlenmiş dokuları olmadığından işe yaramadı. Çünkü büyüme tabakaları arasında kireçlenmiş dokuya sahip değiller. Fakat Nielsen köpekbalığının gözünün lensinde bulunan kristalize proteinlerin ömür boyu benzer bir şekilde değiştiğini buldu. Böylece ekip lens proteinlerine karbon 14 testi yaptı. Ekip kesin bir tarih vermese de iki büyük bireyin 335 ± 75 ve 392 ± 120 yaşlarında olduğunu keşfetti. Yani en yaşlı dişi 272 ile 512 yaşı arasında bulunuyor.

Ekip köpekbalıklarının cinsel olgunluğa 150 yaşında ulaştığını, yani büyüyüp, üremeleri için uzun süre geçtiğini belirtiyor.Global ısınma ve avlanma nedeniyle yeni köpekbalıklarının ortaya çıkması uzun süre alacaktır. Bu nedenle köpekbalıklarının korunması gerekiyor. Araştırmacılar grönland köpekbalıklarını inceleyerek yaşlanmayı geciktirici tedaviler geliştirebilirler. Köpekbalıklarının nasıl bu kadar uzun yaşadıkları ise halen anlaşılamıyor. Bazı iddialara göre bu köpekbalıkları en az 507 yaşında olabilirler.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
en uzun ömürlü omurgalı: grönland


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uzun ömürlü bir evlilik için 7 sır Feronia Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Nisan 2019 04:47
Türkiye'nin en uzun ömürlü ilçesi PassioN Haber Arşivi 0 30 Nisan 2012 20:49
Uzun pil ömürlü 5 cep! Deep Cep Telefonlar 0 25 Ocak 2012 18:18
Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Kozmetikler! Dilara Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 19 Eylül 2010 15:01
En Uzun Ömürlü Kim? Heidi Merak Ettikleriniz 0 18 Ağustos 2008 15:27