IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Haziran 2012, 16:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şansölye Nedir - Siyaset Bilimi




Şansölye, Roma İmparatorluğu mirası üzerinde kurulmuş çeşitli ülkelerede değişik zamanlarda değişik anlamlarda kullanılmış bir görev isimlendirmesidir. Bugün ise en bilinen manasıyla Almanya ve Avusturya'da (Türkiye'deki başbakanlığa denk düşen) hükümet başkanlığı makamıdır.

Almanya Şansölyesi


Ana madde: Almanya Şansölyesi

Almanya Federal Cumhuriyeti'nin hükümet başkanıdır. Bakanları ve hükümet politikasının ana hatlarını belirler. Pratikte en güçlü Alman politikacıdır. Buna karşın protokolde devlet başkanı ve parlamento başkanından sonra üçüncü sırada yer alır. Almanya Federal Meclisi (Bundestag) tarafından seçilir ve parlamentonun yasama dönemi süresince sadece güven oyu yoklaması sonucu görevden alınabilir. Almanya'nın şu anki şansölyesi Angela Merkel'dir (CDU).

Avusturya Şansölyesi

Avusturya Cumhuriyeti Şansölyesi Werner Faymann

Şansölye (Bundeskanzler) Avusturya'da federal hükümetin başı ve Avusturya Cumhuriyeti hükümet lideri olarak ülkenin en yetkili politikacısıdır.

Almanya'dan farklı olarak Avusturya şansölyesinin bakanlar karşısında emir ve direktif yetkisi, hükümet politikasının ana hatlarını belirleme gücü yoktur. Anayasaya göre hükümetin diğer üyeleriyle yasal olarak eşit statüdedir. Bununla birlikte bakanların görevden alınması için devlet başkanına öneride bulunabilir. Ayrıca genellikle hükümet partisinin başı olarak pratikte önemli bir etkiye sahiptir.

Şansölyenin atanması teorik olarak tümüyle devlet başkanının özgür tercihine bağlıdır. Pratikteyse Millî Meclisteki (Nationalrat) çoğunluk ilişkilerinin dikkate alınması gerekir. Şansölye devlet başkanına atanacak diğer hükümet üyelerini önerir. Yemin töreniyle birlikte gerek hükümet, gerekse de şansölye doğrudan göreve başlar, parlamentonun onayı gerekli değildir. Bununla birlikte parlamento hükümet aleyhinde her zaman güven oylaması yapabilir.

Avusturya'nın şu anki şansölyesi Werner Faymann'dir (SPÖ).

vikipedi



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
almanya sansolyesi, avusturya sansolyesi, bilimleri, ircforumlari.net, nedir, sansolye, sansolye bundeskanzler, sansolye ne demek, sansolye nedir, siyaset, şansölye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aydınlanmacı Siyaset - Siyaset Bilimi Liaaa Ödev ve Tezler 0 09 Haziran 2012 16:33
Sözleşmeyle Ve Doğal Hukukla Siyaset - Siyaset Bilimi Liaaa Ödev ve Tezler 0 09 Haziran 2012 16:32