IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2014, 22:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hukukun Temel Kavramları




Hukukun Tanımı ve Gerekliliği
İnsan diğer insanlarla birlikte topluluk halinde yaşar, bu doğasında vardır, bu eğilim içgüdüseldir. Hukuk, toplum halinde birlikte yaşamanın vazgeçilmez bir unsuru olarak karşımıza çıkar.
Hukuk, toplum halinde yaşayan insanların, insanca koşullarda bir yaşam oluşturarak bunu sürdürebilmeleri için gereken ve gücünü Devlet tarafından korunan yaptırımlardan alan kurallar topluluğudur.
Hukukun kelime anlamı: Arapça hak kelimesinin çoğuludur.
Bir toplumda belli bir zaman dilimi içinde yürürlükte olan hukuk kurallarının hepsi birden pozitif hukuku – yürürlükteki hukuk – mer’i hukuk – müspet hukuk – oluşturur.
Zaman ve yer kavramlarından soyut olarak toplum düzenini en ideal şekilde sağlayan ve yürürlükteki hukukun karşısında yer aldığı kabul edilen, olması gereken hukuk ise doğal hukuk anlayışını dile getirmektedir. (özlenen hukuk – ideal hukuk)
Hukukun amaç ve işlevleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:


1. Toplumsal düzeni sağlama
Kaos ve kargaşayı önleyerek toplumsal düzeni sağlamak hukukun en önemli amaçlarından biridir. Hukuksal düzen ödevler, yükümlülükler ve sınırlamalarla gerçekleştirilir.


2. Güvenlik sağlama
Hukuk, toplumdaki çıkar çatışmalarını önleyerek toplumsal yaşamın güvenli bir biçimde sürmesini sağlar. Şahıs mal varlığını her çeşit saldırıya karşı korur, kişilerin haklarını güven içinde kullanabilmelerine imkân verir. Bireylerin kuvvet kullanmalarını engelleyerek güçlünün zayıf üzerinde baskı kurmasını, böylece kargaşa ve kaosu da önler.


3. Barış sağlama
Hukuk düzeni, bireylerin ve grupların güçlerini sınırlandırarak birbirlerini zarara uğratmalarını, yok etmelerini önlemeye çalışır. İnsanların barış içinde yaşamalarını sağlar.


4. Özgürlük sağlama
Özgürlüğün varlığı hukuk için gerekli olduğu gibi hukukun varlığı da özgürlük için gereklidir. Hukukun olmadığı yerde herkes kendinde istediğini yapabilme yetkisini görecektir. Çıkarların çatışması durumunda güçlü olan zayıf üzerinde iradesini kabul ettirecektir. Güçlüler, güçsüzleri ezecektir. Mutlak özgürlük, özgürlüksüzlüktür. Hukuk, özgürlükleri kısıtlar ama paylaşmayı sağlayarak herkes için sınırlı ama sürekli özgürlük sağlar.


5. Eşitlik sağlama
Hukuktaki eşitlik kavramında, mutlak eşitlik değil, aynı durum ve koşullara sahip olanların eşit olması kastedilir. Bilimsel, rasyonel bir temele dayanarak farklı statü içerisinde değerlendirme yapmak hukukun eşitlik amacına ters düşmez. Ancak renk, dil, din, cinsiyet, sınıf, zümre gibi ayırımlar getiren düzenlemeler hukukun eşitlik sağlama amacına aykırı düşer.


6. Adaleti gerçekleştirme
Adalet, hukukun idealidir, nihai (son) amacıdır. Hukuk, adalete yönelmemişse anlamını yitirir.
Adalet kavramı en çok tartışılan kavramlardan biridir. Adalet, artık klasikleşmiş üçlü tasnif içerisinde ele alınmaktadır: Denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet ve hakkaniyet.
“Denkleştirici adalet” bireylerin kişisel yahut özel durumlarına bakılmaksızın aynı işleme tâbi tutulmasıdır. Bu adalet anlayışının temelinde mutlak ve matematiksel bir eşitlik yatmaktadır. Burada kişinin özel durumu (örneğin ayırt etme gücüne sahip olup olmadığı) önem taşımaz. Oysa herkese eşit olanın verilmesi, eşit işleme tâbi tutulması birçok durumda eşitliğin bozulması sonucunu doğurur. Bireyler, gereksinimleri, değerleri olanakları itibarıyla birbirlerine eşit değildirler. Aynı şekilde ilk defa suç işleyen biriyle birden fazla suç işlemiş kimsenin eşit olarak değerlendirilmesi, zengin-yoksul ayırımına gidilmeksizin herkesten aynı verginin alınması elbette düşünülemez. Hak ve ödevlerin dağıtımında bireylerin özel durumlarının göz önünde bulundurulması dağıtıcı adaletin gereğidir. Hakkaniyet ise adaletin en ileri aşamasıdır. Bazen somut olaylarda denkleştirici ve dağıtıcı adaletin uygulanması bile adil bir çözüme yol açmayabilir ki böyle durumlarda hakkaniyete başvurulur. Somut bir olay ve durum için bireyin özel durumlarının da dikkate alınarak ortaya çıkan adaletsizliklerin giderilmesine “hakkaniyet” denilir. Hukukun her alanında hakkaniyet ilkesi geçerli değildir.
Toplu yaşamın düzen içerisinde sürdürülebilmesini sağlayan kuralların hepsine birden sosyal düzen kuralları denir.


Sosyal düzen kuralları şu şekilde sıralanabilir:
- Din kuralları
- Ahlak kuralları
- Örf ve adet kuralları
- Görgü kuralları
- Hukuk kuralları

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hukukun, kavramları, temel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ORACLE nedir ? Temel Kavramları SeckiN Oracle 2 19 Haziran 2013 13:00
Temel İnternet Kavramları CeSaRCripS İnternet Dünyasından Haberler 0 23 Nisan 2013 09:44
Estetiğin Temel Kavramları Liaaa Felsefe 0 12 Nisan 2012 02:01
Genel Muhasebe - Muhasebenin Temel Kavramları ve Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 15:20
Tıp Etiğinin Temel Kavramları Sır Sağlık Köşesi 0 24 Şubat 2011 23:49