14 Ocak 2022, 18:24 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Şirden Mayası Nedir? Fırat ve Dicle nehirlerinin arasında kalan bölge “Verimli Hilal” sadece tarımın değil aynı zamanda hayvancılığın da ilk başladığı yerdir. Sütün besleyiciliğinin farkına varan insanlar için çözülmesi gereken bir diğer sorun sütün ömrünün çok kısa olmasıydı. Bu soruna muhtemelen tesadüfen harika bir çözüm bulundu. Koyun midesinden yapılan bir tulum içerisine konan süt, buradaki enzimlerle tepkimeye girdi, süt kesilmeye başladı ve yenilebilir formda peynir bu sayede oluştu. Çömlekçilik ile Birlikte Anadolu Peynirin Merkezi Haline Geldi Peynirin oluşması için gereken şey bakteriler ve fermentasyon. Aslında fermentasyon için gereken şey kapalı kaplar. Yukarıdaki örnekte koyun midesinden yapılan tulum aynı zamanda bir kapalı kap görevi görüyor. Ancak esas kapalı kap çömleğin keşfi ile ortaya çıktı ve çömlekçiliğin de en başarılı olduğu yerlerden biri Anadolu’ydu. Bu nedenle kaynaklara göre peynir MÖ 7000’den itibaren Anadolu’da yapılmaya başlar ve bu dönemde peynirciğin merkezi haline geldi. Sütten peynire giden bu muhteşem yolculuk sütteki proteinlerin enzimlerle parçal[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ası ile başlıyor. Eskiden şirden mayası ile başlatılan bu süreç maalesef artık günümüzde endüstriyelleşen gıda üretimi ile yerini starter denen ürünlere bıraktı. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üretim hacimlerini arttırmak ve maliyetleri düşürmek için şirden mayası yerine stater kullanımı arttı. Şirden (Şirdan) ot ile beslenen hayvanların midelerindeki 4 bölmeden biridir ve son bölmedir. Diğer bölmeler ise sırasıyla işkembe, börkenek ve kırkbayırdır. Şirden veya Şırdan, aynı zamanda özellikle Adana civarında çok sevilen ve dolması yapılan bir sakatat türüdür. Şirden mayası ile üretilen peynirler doğal fermentasyon ile hazırlanır ve probiyotik özelliğe sahiptir. Sağlık faktörünün haricinde peynirin lezzetini ve kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. İçerdiği yararlı bakteriler sayesinde şirden mayasından üretilmiş peynirleri tüketmek bağırsak florasını korur ve güçlendirir. Yediklerin Seni Yansıtır, TappTaze..
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞} {09~09~`22..ღ} | |
|
14 Ocak 2022, 18:33 | #2 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şirden Mayası Nedir? O yöreleri geze geze, organik güzelliklerin tadına bakmak lazım aslında...
__________________ Mutlu olmanın yolunu, karşıdakini mutlu etmek sanıyorduk. Yanıldık! Çünkü ne kadar mutlu ettiysek, o kadar yalnız kaldık. |
|
14 Ocak 2022, 18:37 | #3 |
Çevrimiçi # Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şirden Mayası Nedir? Gene güzel bilgilerdi eline sağlık +
__________________ Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!! Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. |
|
20 Ocak 2022, 14:15 | #4 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şirden Mayası Nedir? Emeğine Sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler
__________________ Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. |
|
Etiketler |
şirden mayası nedir? |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Besin Mayası Nedir ve Faydaları Nelerdir? | Hestia | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 15 Ocak 2021 05:36 |
Kalbimin Can Mayası | Sır | En Çok Satan Kitaplar | 0 | 31 Ekim 2019 01:01 |
Kalbimin Can Mayası | Sır | Kitap Tanıtımları | 1 | 07 Ekim 2019 22:24 |
Bira Mayası Maskesi | vioLeta | Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri | 0 | 08 Temmuz 2019 14:57 |
Peynir mayası (erzincan) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 25 Ekim 2010 13:29 |