IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
4Beğeni(ler)
  • 2 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By NurSima
  • 1 Post By CyBeR

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ocak 2022, 21:15   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Peynir Nasıl Üretilir?







Peynir Nasıl Üretilir?
Sütü peynire dönüştüren 4 ana bileşen vardır: Yağ, protein (kazein), laktoz ve su.

Süt yağı, peynirin yapısını ve tadını;

Kazein proteini, katı maddeler arası tutunmayı;

Mayalanmayı başlatan süt şekeri laktoz, bakteriler için gerekli enerjiyi sağlar;

Su ise, sütün içindeki etken maddelerinin peynire geçişine aracılık eder. Bir bölümü peynirde kalırken büyük kısmı peynir altı suyu olarak açığa çıkar.

Mineral ve vitaminler bu 4 ana yapının etkileşimiyle peynirin içinde ve peynir altı suyunda yer alır.



Peynir Üretimi:
1. Sütün Mayalanmaya Hazırlanması

Sütün kalitesi ve içeriği peynirin kalitesini etkileyen en önemli etkendir. Bu nedenle sütün saf ve temiz olduğu kontrol edilmelidir. Sütün ideal yağ, protein, asitlik değerleri kontrol edilmelidir. Eğer taze peynir yapılacaksa süt pastorize edilir, kaybolan bakterilerin yerine starter denen kültürler eklenerek ön olgunlaştırma sağlanır.

2. Mayalanma

Pastorize edilerek dinlendirilmiş süte peynir mayası eklenerek içinde yer alan kazein dokusunun 30 dakika ile 2 saat arasında katılaştırılması işlemidir.

3. Parçalama, Süzme, Kalıplama

Katılaşan peynir özü, kesiciler ile parçalanarak, suyundan ayrışması sağlanır. Özel pamuklu ince bezlere alınan peynir özü yüksek bir yere asılarak ya da ağırlıkla baskılama yöntemiyle peynir altı suyu iyice akıtılır. Kalıplama, yapılacak peynir türüne göre farklı şekil ve içerikte malzemelerle sağlanır.

4. Peyniri Olgunlaştırma

Kalıplanan taze peynirler hemen tüketilmeyecekse ve olgunlaştırmaya uygun yapıya sahiplerse mahzen, soğuk hava depoları, mağaralar gibi nemli ortamlarda olgunlaştırılmaya bırakılı. Peynire kendi özel dokusunu, rengini ve lezzetini kazandıracak bu süreç için en az 3 aydan başlayan, peynirlerin türüne göre değişen bekletilme süreleri gerekir.

Peynir için sütün kalitesi kadar maya da çok büyük önem arz etmektedir.



Süt temel olarak 4 grup peynir mayası ile mayalanır:
1. Şirden Mayası

Bu maya türü yerel üreticilerin en sık kullandığı, doğal ve peynire gerçek tadını veren mayadır. Geviş getiren hayvanların mideleri 4 bölmelidir: İşkembe, börkenek, kırkbayır ve şirden.

Şirden geviş getiren hayvanların midelerinin son bölmesidir. Bu maya türü hayvanın midesinde doğal olarak bulunur. Süt emme çağındaki buzağı, kuzu veya oğlak midelerinden ayrılan şirden içerdiği enzime zarar vermeden temizlenir, kurutulur ve öğütülür. Tuzlu su içinde birkaç gün bekletildiğinde peynir mayası hazırdır.

2. Bitkisel Mayalar

İncir sütü, yaban enginarı, ananas, hintyağı ağacı gibi bitkilerin çiçek, kök ya da tohumlarından elde edilen enzimler peynir mayası olarak kullanılabilir. Ancak hayvansal bazlı mayalardan elde edilen peynirlerle aynı duyusal sonuçları vermeyebilir.

3. Mikrobiyal Mayalar

Peynir üretimi artmasına rağmen doğal şirden mayası üretimi azalmaktadır. Ekonomik ve güv[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]nli olmaları nedeniyle bakteri ve küf kaynaklı mikrobiyal mayalar, şirden mayasına yakın özelliklere sahip ürün elde etme imkanı verdiği için hayvansal mayalara alternative olarak kullanılmaktadır.

4. Gen Teknolojisi Mayaları

Genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanıldığı, şirden mayasıyla benzer özelliklere sahip bir maya türüdür.


Peynir, esas karakterini tuz ilavesi ile başlayan, 1-2 günden 3 yıla kadar uzayabilen olgunlaşma döneminde bulur ve tuz bu işin baş aktörüdür. Bu nedenle tuzun cinsi sütün kalitesi kadar önemlidir. Tuzdaki iyot, gelişme sürecindeki iyi bakterileri yavaşlatıp yok ettiği için kullanılması gereken tuz ekstra iyot içermeyen kaya tuzu ve ya doğal deniz tuzudur.




TappTaze..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 16 Ocak 2022, 21:33   #2
Çevrimdışı
~ Lafazan.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Peynir Nasıl Üretilir?




Emeğine yüregine sağLık payLaşım için tşkLer....

__________________
Edeptir AŞK Sevdirenin Hürmetine...

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 16 Ocak 2022, 21:40   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Peynir Nasıl Üretilir?




Emeğine sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
peynir nasıl üretilir?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şık peynir tabağı nasıl hazırlanır? Sarya Yemek Tarifleri 3 18 Ocak 2022 15:39
Çiçek Nasıl Üretilir? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 05 Aralık 2014 21:52
İpek nasıl üretilir? Zen Genel Paylaşım 0 13 Haziran 2014 13:18
Peynir Nasıl Yapılır? oneofgirl Yemek Tarifleri 0 22 Ağustos 2013 17:38
Sakız nasıl yapılır, nasıl üretilir? Sakızın içinde neler vardır? Violent Sağlık Köşesi 0 16 Haziran 2012 18:18