IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
4Beğeni(ler)
  • 2 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By CyBeR
  • 1 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ocak 2022, 20:45   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ülkemizde Avokado ve Çeşitleri







Ülkemizde Avokado ve Avokado Çeşitleri

Anavatanı Meksika olan avokadonun dünya genelinde yaklaşık 500 çeşidi bulunmaktadır. Tropikal ve subtropical iklimlerde yetişebilen avokadoların bazı çeşitlerinin ülkemizde yetişebilmesinin nedeni Akdeniz sahil kuşağının sahip olduğu subtropical iklim özellikleridir.

FAO aracılığı ile 1970’li yıllarda Türkiye’ye Kaliforniya’dan 4 çeşit avokado getirilmiş, Antalya ve Alanya koşullarında yapılan denemeler sonucu Fuerte, Hass, Bacon ve Zutano çeşitlerinin bölgeye adepte olabildiği gözlemlenmiştir. 1980’li yıllardan sonra da ülkemizde avokado yetiştiriciliği hızla yayılmıştır ve bu çok faydalı meyvenin tüketimi ülkemizde de artmıştır.

Türkiye’deki avokado üretiminin yaklaşık % 75- 80’i Antalya’da, % 15-20’si Mersin’de ve % 2-5’i diğer illerde (Muğla ve Hatay) üretilmektedir. Antalya’daki üretimin ise %80’i Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yapılmaktadır.

Avokado ‘klimakterik’ özellik göstermektedir. Yani dalından koparıldığı gibi tüketilemez, belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra dalından koparılır ve yemek için hasat sonrasında da bir süre beklenmesi gerekir. Aslında bu özelliği ile avokado, muz ile aynı sınıftadır.

Muz ile ortak özellikleri düşünüldüğünde avokado için en kafa karıştırıcı konu olan olgunlaştırma sorunu biraz daha netlik kazanacaktır. Nasıl ki aldığınız muzlar buzdolabında iken daha uzun süre sert kalırken, oda sıcaklığında bıraktığınızda birkaç gün içinde hızlıca yumuşuyorsa, avokado için de aynı durum geçerli. Aradaki tek fark muz alındığındaki sertlikte de tüketilebiliyorken, avokadonuzun muhakkak ki olgunlaşması gerekli. Normal sertlikte bir avokado yaklaşık 3-4 gün içinde oda sıcaklığında olgunlaşıyor.

Avokado Çeşitleri ve Özellikleri Neler? Bir Avokado Kaç Gram?



Ülkemizde avokado yetiştiriciliğinde en çok 7 çeşit tercih ediliyor. Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya’da da en çok tercih edilen tür. Diğeri ise hava koşullarındaki değişikliklere daha dayanıklı olan ve bu nedenle ülkemizde yoğun olarak tercih edilen Fuerte.

Avokadoların her bir cinsi ağırlık, kabuk rengi, kabuk yapısı, lezzeti, içerdiği yağ oranı gibi özellikler bakımından farklılaşıyor. Aynı zamanda her bir avokado tipinin hasat dönemi ve çiçek yapısı birbirinden farklı.

Hass çeşidi için hasat dönemi Şubat ve Haziran arasında iken, Fuerte için Kasım ve Nisan ayları arasında oluyor. Ağustos sonu Eylül başında çıakn ilk avokadolara ise Erkenci Avokado deniyor. Ayrıca hem dişi hem erkek olan avokadoların 2 çeşit çiçek ya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ısı var: A tipi ve B tipi. Çiçek yapısı aynı olan iki tür arasında ise tozlaşma olamıyor. A tipi çiçekler sabahları dişi, öğleden sonra erkek döneme girerken, B tipi çiçekler için durum tam tersi. B tipi çiçekler de sabah erkek öğleden sonra dişi döneme giriyor. Bu nedenle avokado yetiştiricileri çiftliklerinde hem düzenli ürün almak, hem de tozlaşmayı sağlayabilmek için tek bir avokado çeşidi yerine farklı çeşitlerde avokadoları yetiştirmeye özen gösteriyorlar.



Dünya üzerinde avokado yetiştiriciliğinin yoğun olduğu pek çok bölgede bir çok hastalık ve zararlı görülebiliyor. Ülkemizde ise avokado yetiştiriciliği yapılan alanların çok büyük bir bölümünde zararlılarla mücadele yapılmasına gerek duyulmuyor. Tabi bu, hiç ilaçlama yapılmadığı anlamını taşımıyor. Her gıdada olduğu gibi avokadoda da zararlılarla mücadele için doğal yöntemlerin uygulanması en sağlıklısı oluyor.




TappTaze..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 18 Ocak 2022, 15:39   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ülkemizde Avokado ve Çeşitleri




Emeğine Sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Ocak 2022, 17:31   #3
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ülkemizde Avokado ve Çeşitleri




Bilgi için eline sağlık Günceldir +

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
ülkemizde avokado ve çeşitleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ülkemizde Bal Çeşitleri PySSyCaT Organik Yaşam 5 16 Ocak 2022 21:39
Düz Yazı Türleri - Düz Yazı Çeşitleri Nelerdir -Yazı Çeşitleri Hakkında Bilgi PySSyCaT Türkçe 0 28 Ekim 2014 00:36
Kök Çeşitleri - Bitkilerde Kök Çeşitleri PySSyCaT Biyoloji 0 19 Ekim 2014 11:24
Kas Çeşitleri - Vücudumuzdaki Kas Çeşitleri Nelerdir Liaaa Ödev ve Tezler 0 13 Mart 2012 15:13
Avokado - Avokado Nedir - Avokado Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 15:45