IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 1 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2022, 22:35   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Organik Yiyeceklerin Faydaları







Dünya nüfusunun, adeta kapasitenin üzerinde artışı nedeniyle nerdeyse tüm üretim zincirlerinde doğal olmayan yöntemlerin kullanılması durumu hepimizin malumudur. Gıda ise maalesef bu alanda oldukça fazla sınırları zorlanan bir tüketim ürünüdür ki, Dünya Sağlık Örgütü başta gelmek üzere hemen her sağlık otoritesi, doğal olmayan veya doğal olmayan yöntemlerin karışımı ile üretilen gıdaların salık üzerinde olumsuz etkilerinden bahseder. Zaten Organik yiyeceklerin faydaları başlığını inceliyor olmamızın neden de tam olarak budur. Günümüzde tükettiğimiz pek çok ürün organik değildir, bu da sağlığımız üzerinde majör olumsuzlukların oluşmasına neden olabilmektedir.

Her ne kadar üreticiler, başta belirttiğimiz argümanlar nedeniyle, organik üretimin maliyetli olacağını iddia ediyor olsa da, organik beslenme eğer sağlığımızla ilişkili ise, bu maliyetin hesaba dahil edilmemesi gerektiği de aşikardır.

Pek çok kaynakta, günümüzde kanser gibi çok ciddi sağlık sorunlarının temelinde beslenme bozukluklarının yer aldığı kaydedilir. Bu beslenme bozu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]uklarının önemli bir boyutu, gıda üretim tekniklerinden kaynaklanır.

Organik Yiyecek Nedir?

Aslında sanayi öncesinde tüketilen tüm besinler için organiktir demek son derece doğru olabilir. Geleneksel yöntemlerle, mevsiminde ve kimyasallar karışmadan üretilen besinler; organik besinlerdir. Pekiyi aslında ilkel yöntemlerle üretilen besinleri günümüzde aynı şekilde üretmen neden pahalıdır?

Organik Tarım Kriterleri

Bir zirai ürünün organik yiyecek olabilmesi için öncelikle tohumdan başlayan bir süreç söz konusudur. Kullanılan tohumun F1; yani modifiye edilmemiş GDO içermemiş geleneksel tohum olması gerekir. Bununla birlikte ekim yapılacak arazide, tek bir kimyasal gübre veya zirai mücadele unsurunun var olmaması gerekir. Sulama teknikleri ve haşere mücadelesi de yine aynı şekilde geçmişte yapıldığı şekilde yapılmalıdır.

Hatta organik yiyeceklerin üretiminde makine ve teçhizat kullanımı dahi sınırlıdır. Kimi organik besin sertifikasyonları; havayolları hattı üstünde ve karayollarının yakınında bulunan arazilerde yetiştirilen besinler için dahi verilmez. Bunun gibi traktör kullanımının da sınırlandırılması söz konusu olabilir. Zira motorların tükettikleri akaryakıt partikül oluşturur ve bu partiküller arazideki besinlere sirayet edebilir.

Ürünlerin toplanması, istiflenmesi ve nakli de yine benzeri kriterlere sahiptir. Yani Organik yiyeceklerin tedarik zincirinde doğal olmayan neredeyse hiçbir unsur söz konusu değildir. Kimyasal ve genetiği değiştirilmiş organizma ile karşı karşıya gelmediğimiz taktirde, elbette sağlığımız bakımından pozitif etkiler elde edeceğiz.

Organik yiyecek üretebilmek mümkün müdür?

Günümüz koşullarında organik tarım ve organik tarım ürünlerinden elde edilen besinler ile diğer organik ürünlerin üretilebilmesi mümkündür. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi; bunun da standartları ve seviyeleri vardır. Teknik agresifleştikçe, yani geleneksel olana yakınlaştıkça maliyet bir şekilde arttığından, ortalama kriterler belirlenmiş ve kabul edilebilir risk seviyesinde organik üretim kriterleri oluşturulmuştur. Maliyetleri görece makul olan bu üretim proseslerinde, insan sağlığına en uygun besinlerin üretilmesi yönünde üretim gerçekleştirilir.

Organik beslenmezsek ne olur?

Vücudumuz besileri genetik kodları ile işler ve faydalı besinlere dönüştürür. Kimyasalların ise esasında beslenme sistematiği içerisinde hiç yeri yoktur. Endüstri devriminden sonra, paketli gıdaların hayatımıza girişi, buna ciddi anlamda zarar vermiş ve daha önce görmediğimiz sağlık sorunları görülmeye başlanmıştır. Kanser bu sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Organik olmayan ürünlerin ilaçlanması ve yetiştirilirken besin kaynağı olarak doğal olmayan gübrelerin kullanılması, vücudumuza kimyasalların girmesine neden olur. Üstelik bu kimyasalların ciddi bir kısmı oldukça ağır kimyasallardır.

Kısa vadede hormon ve zirai mücadele ilaçları ile diğer kontamine olan materyalin bir zararı yok gibi görünse de, artık tüm tıp dünyası yaşadığımız sağlık sorunlarının büyük bir kısmının besin kaynaklı olduğu konusunda mutabıktır.

Vücudumuzdaki hormonal anomalilerden, genetik bozukluklara hatta daha kısa vadede kimyasal zehirlenmelere kadar birçok sorun, organik beslenmemenin sonucu olarak kabul edilir. En basit itibarla, organik olmayan yiyeceklerin besin değerlerinin son derece düşük olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Organik Yiyeceklerin Besin Değerleri Yüksektir

Yediğimiz besinlerden alacağımız temel bileşenler;

Proteinler

Vitaminler

Mineraller

Aminoasitler

Karbonhidratlar

Şeklinde sıralanır. Bu sadece insanlar için değil, tüm canlılar için böyledir. Bu bileşenler bakımından yeterli beslenmeyen bir besi hayvanının etinde, kırmızı et proteini besin değeri de düşük olacaktır. Ki, bu durumda sadece bitkisel besin kaynakları değil, hayvansal besin kaynaklarının da nitelikleri zayıflamış olacaktır.

Bir portakalı ele alalım. Orta büyüklükteki sıradan bir portakalın içerisinde yaklaşık 50-70mg C Vitamini bulunması bekleniyor. Oysa günümüzde bazı ölçümlerde bu miktar 5mg’a kadar düşebiliyor. Bu da doğal olmayan üretimden kaynaklanıyor. Zira ne toprağın nitelikleri, ne de üretimde kullanılan diğer yöntemler, ürünün niteliklerinin olması gerektiği seviyeye ulaşmasına izin vermiyor.

Aynı durum diğer tüm besin bileşenleri bakımından, hemen her yiyecekte aynıdır diyebiliriz. Sonuç olarak yukarıda bahsettiğimiz 5 temel bileşenin sadece karbonhidrat kısmı karşılanırken, diğer hayati bileşenler eksik kalmaktadır. Bu durum da, vücudumuzun bir çok besin kaynağına erişemeyip, sadece enerji kaynağı olarak tanımlanan karbonhidratlarlar tarafından işgal edilmesine neden oluyor. Bu durumun en kısa vadeli sonucu, posa tüketimine bağlı, obezite olarak tanımlanabilir.

10 Maddede Organik yiyeceklerin faydaları

Organik yiyecekler, insan doğasının gereği olan besin değerlerini en uygun şekilde vücuda kazandırabilecek niteliklere sahiptir.
Organk yiyecekler, genetiği değiştirilmemiş ürünlerdir. Bu sayede insan vücuduna olumsuz etkileri yoktur. Bilakis daha sağlıklı olunmasına yardımcı olur.
Organik besinler, ağır kimyasallar, boyar maddeler ve zirai mücadele ilaçlarını içermez.
Organik beslenme şartlarında, hücre bazında yüksek kaliteli beslenme mümkün olur. Daha sağlıklı hücreler gelişir ve yaşamsal faaliyetler iyileşir.
Organik besinler, insanların var olduğu günden bu yana tükettiği besinlerdir ve genetiğimiz ile uyumludur. Bu sayede vücudumuz bu besinleri en iyi şekilde işler ve faydalanır.
Organik besinlerin içerdiği vitamin ve mineral değerleri, olması gereken seviyededir.
Çocukların gelişiminde, organik besinlerin tüketilmesinin hayati önemi vardır. Besin bileşenlerinin yeterliliği ve hormon ihtiva etmeyen besinlerin tüketilmesi son derece önemlidir.
Vücut direnci (immün sistem) üzerinde organik beslenmenin hayati önemi vardır. Organik besinlerin tüm sistem üzerinde yapıcı etkileri söz konusudur.
Organik ve dengeli beslenerek, obezite gibi ciddi sağlık sorunlarından uzaklaşmak mümkündür. Zira organik besinler sadece enerji kaynağı değil, doğal besin kaynaklarıdır.
Organik beslenme şartlarında, kanser riskinin azaldığına dair ciddi araştırmalar söz konusudur. Bu tip beslenmede, kanser riskinin azaldığı birçok çalışmada gösterilmiştir.

Sağlık için organik beslenme

Organik yiyeceklerin faydaları, son derece uzun bir araştırma konusudur. Günümüzde maliyetleri dikkate alınmaksızın sağlıklı beslenmek isteyenler, organik besinleri tercih eder ki, belli başlı besinler bakımından bunu yapmak son derece önemlidir. Bilhassa önemli bileşenler bulunan; domates, zeytin, bal ve benzeri ürünlerin, organik türlerinin tüketilmesi bir çok hayati bileşenin alınmasına yardımcı olacaktır.

Pek çok tıbbi kaynakta, organik beslenmenin, sağlıklı beslenme ile eşlenik olduğu ifade edilir. Buradan hareketle sağlığınızı korumak ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için organik beslenmeyi tercih edebilirsiniz. Sadece kanser değil, günümüzde oldukça ciddi sorunlar haline gelen salgın hastalıklara karşı da, organik beslenme ile güçlü bir direnç sistemi oluşturup, etkin biçimde mücadele edebilirsiniz. Uzmanlar özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin faydalarından bahseder ve organik beslenmeyi önerir.




OrganikGurme..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 06 Mart 2022, 07:25   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Organik Yiyeceklerin Faydaları




Eline sağlık güncellemeye devam...

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
organik yiyeceklerin faydaları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Organik Kimyon Faydaları PySSyCaT Organik Yaşam 1 06 Mart 2022 19:16
Organik Reçelin Faydaları Nelerdir? AngeLus Organik Yaşam 2 20 Ocak 2022 14:16
Organik kakao ile gelen faydaları keşfedin PySSyCaT Organik Yaşam 3 18 Ocak 2022 19:35
Yiyeceklerin sinerjik etkileri Zen Genel Paylaşım 0 21 Haziran 2013 12:29
Yiyeceklerin Sindirim Süreleri YapraK Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 16 Eylül 2009 22:28