IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2024, 15:26   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Psikanalizinde Topografik Teori Nedir? Ne Değildir?





Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Psikanalizinde Topografik Teori Nedir? Ne Değildir?

Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Disiplin, 1890'ların başında çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kuruldu. Freud, 1939'daki ölümüne kadar psikanaliz teorisini ve pratiğini geliştirdi ve rafine etti. Ansiklopedik bir makalede, psikanalizin temel taşlarını “Bilinçdışı zihinsel süreçler olduğu varsayımı, baskı ve direniş teorisinin tanınması, cinselliğin ve Oedipus Kompleksinin öneminin takdir edilmesi” olarak tanımladı. Freud'un meslektaşları Alfred Adler ve Carl Gustav Jung, “Bireysel Psikoloji” ve “Analitik Psikoloji” olarak adlandırdıkları psikanalizin dallarını geliştirdiler, ancak Freud'un kendisi bunlara bir dizi eleştiri yazdı ve bunların psikanaliz biçimleri olduğunu kesin olarak reddetti. Psikanaliz daha sonra Erich Fromm, Karen Horney ve Harry Stack Sullivan gibi Neo-Freudyen düşünürler tarafından farklı yönlerde geliştirildi.
Freud, bilinçdışı zihnin bilinçdışı dürtüler nedeniyle davranışı ve bilişi büyük ölçüde belirlediğini savunarak bilinçli ve bilinçdışı zihin arasında ayrım yaptı. Freud, bu tür dürtüleri farkındalığa getirme girişimlerinin, savunma mekanizmaları, özellikle de baskı şeklinde direnci tetiklediğini ve bilinçli ve bilinçsiz materyal arasındaki çatışmaların zihinsel rahatsızlıklara yol açabileceğini gözlemledi. Ayrıca, bilinçdışı materyalin rüyalarda ve tavırlar ve Freudyen sürçmeler de dahil olmak üzere kasıtsız eylemlerde bulunabileceğini öne sürdü. Psikanalitik terapi veya basitçe analitik terapi, bilinçdışı materyali bilince getirerek ruh sağlığını iyileştirmenin bir yolu olarak geliştirildi. Psikanalistler, bireyin gelişiminde erken çocukluk dönemine büyük önem verirler. Terapi sırasında, bir psikanalist, analistin sevgi, bağımlılık ve öfke duygularını yansıtarak hastaların çocuksu çatışmalarını yeniden yaşadıkları aktarımı teşvik etmeyi amaçlar.

Psikanalitik seanslar sırasında bir hasta geleneksel olarak bir kanepede uzanır ve bir analist hemen arkasında ve görüş alanı dışında oturur. Hasta, serbest çağrışımlar, fanteziler ve rüyalar da dahil olmak üzere düşüncelerini ifade eder ve analist, hastanın semptomlarına ve karakter sorunlarına neden olan bilinçdışı çatışmaları çıkarır. Aktarım ve karşı aktarımın, analistin hastaya karşı duyguları yorumlanmasını içeren bu çatışmaların analizi yoluyla, analist, hastaların kendilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için hastanın patolojik savunma mekanizmalarıyla yüzleşir. Psikanaliz tartışmalı bir disiplindir ve psikiyatri içindeki etkisini korumasına rağmen, bir tedavi olarak etkinliği tartışılmıştır. Psikanalitik kavramlar, terapötik alanın dışında, psikanalitik edebiyat eleştirisi ve film eleştirisi, peri masallarının analizi, Freudo-Marksizm gibi felsefi bakış açıları ve diğer kültürel fenomenler gibi alanlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.

PSİKANALİZ TOPOGRAFİK TEORİ: Psikanalizde baskın psikanalitik teoriler birkaç teorik okul halinde düzenlenebilir. Bu bakış açıları farklılık gösterse de çoğu bilinçdışı unsurların bilinç üzerindeki etkisini vurgulamaktadır. Birbiriyle çelişen teorilerin unsurlarını pekiştirmek için de önemli çalışmalar yapılmıştır. Psikanalistler arasında belirli sendromların spesifik nedenleri konusunda bazı kalıcı çatışmalar ve ideal tedavi teknikleri ile ilgili bazı anlaşmazlıklar vardır. 21. yüzyılda psikanalitik fikirler çocuk bakımı, eğitim, edebi eleştiri, kültürel çalışmalar, ruh sağlığı ve özellikle psikoterapi gibi alanlarda etki bulmuştur. Ana akım psikanalistlerin çoğu modern psikanalitik düşünce türlerini benimsese de, tek bir psikanalistin ilkelerini ve onların düşünce okulunu takip eden gruplar vardır. Psikanalitik fikirler, arketipsel edebi eleştiri gibi bazı edebi analiz türlerinde de rol oynar. Topografik teori ilk olarak Sigmund Freud tarafından “Rüyaların Yorumu” (1899) adlı eserinde adlandırılmış ve tanımlanmıştır. Teori, zihinsel aygıtın Bilinçli, Bilinç Öncesi ve Bilinçdışı sistemlere ayrılabileceğini varsayar. Bu sistemler beynin anatomik yapıları değil, zihinsel süreçlerdir. Freud bu teoriyi hayatı boyunca korusa da, onu büyük ölçüde yapısal teori ile değiştirdi.

KAYNAK: PSİKOLOJİ TARİHİ (İNGİLİZCEDEN TÜRKÇEYE ÇEVRİLMİŞTİR.)

__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud Psikolojisinde Psikanaliz Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:26
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Felsefeye Etkisi Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:16
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Sosyolojiye Etkisi Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:16
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Psikolojiye Etkisi Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:16
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Akademik Kariyeri Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:16