IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Mayıs 2014, 15:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ruhunuzda Bahar Temizliği Yapın




Bahar depresyonu, içinde bulunduğumuz aylarda pek çoğumuzun yaşadığı bir sıkıntı. Peki, bahar aylarında yaşanan depresyon hangi faktörlere bağlı olarak gelişiyor? Bireyler bahar depresyonu ile nasıl başa çıkmalı? Bu soruların yanıtlarını Uzman Psikolog Çift ve Aile Terapisti İnci Canoğulları verdi.

Baharın gelmesi ile pek çok kişi hem bedensel hem de ruhsal değişim içine girmeye başladı. Öyle ki, havaların ısınması, günlerin uzaması ve yaz mevsimine yaklaşıldığı için yapılan diyet programıyla alınan gıdaların değişmesi hem bedensel hem de ruhsal değişimleri de tetikledi.

Bahar depresyonunu pek çok kişi yaşıyor

Halk arasında “Bahar Depresyonu” olarak adlandırılan bu durumun kişileri depresif, yorgun ve mutsuz bir ruh haline çektiğini anlatan Uzman Psikolog Çift ve Aile Terapisti İnci Canoğulları, “İnsanlar bahar geldiğinde kendilerini depresif, mutsuz ve yorgun hissedebilir. Böyle hissettikleri için de tuhaf olduklarını düşünürler. Merak etmeyin. Bunu yaşayan sadece siz değilsiniz” diyor.

Baharın gelmesiyle kişilerde halsizlik, isteksizlik (özellikle işe ya da okula gitmede), uyku bozukluğu, iştahsızlık, konsantrasyon eksikliği, aşırı sinirli ve kaygılı olma gibi semptomların izlendiğini anlatan Canoğulları, “Özellikle norepinefrin ve serotonin olarak adlandırılan beyin kimyasallarının üretim, salınım, geri alımında anormallik gözlenir.

Sosyal faktörler de depresyon oluşumunda farklı düzeylerde önemli etki oluşturmaktadır. Özgüveni düşük, içe kapanık, kendilerine ve çevresindekilere kötümser bakma eğilimi olan, insan ilişkilerinde daha zayıf ve stres toleransı daha sınırlı olan kişilerde bahar depresyonunda yatkınlık görülür. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler, çevrelerinde baharın gelmesiyle mutlu hissedip enerji dolan insanları gördükçe daha da umutsuzluğa kapılabilirler” dedi.

Alerjisi olanlar dikkat etmeli

Günlerin uzamasıyla birlikte ısınan havaların vücutta hormonal değişikliklere yol açtığını anlatan Canoğulları, “Bahar aylarında sıklıkla görülen alerjik bir takım hastalılar vardır. Araştırmalar alerjik hastalıklarla depresyon arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla alerjik hastalıkları olanların bahar aylarında depresyona girmeleri öngörülebilir.

Bunun dışında kişilik özellikleri de depresyona yatkınlığı belirleyici faktörler olarak göze çarpmaktadır. Mesela, daha dışa dönük ve iletişim becerileri güçlü kişilerin bahar aylarında yaşanan bu farklılıkları hissetme ihtimali daha az iken, içe dönük ve iletişim becerileri güçlü olmayan, değişen durumlara karşı esneklik gösteremeyen kişilerde daha yoğun yaşanabilir” dedi.

Açık hava yürüyüşleri yapın

Peki, baharın gelmesiyle yaşanan bu değişik ruh hallerinden kurtulmak için neler yapmalıyız? Canoğulları’na göre dengeli beslenmek, düzenli uyku, açık havada yürüyüşler yapmak, taze sebze ve meyve tüketmek basit önlemler arasında sıralanıyor. Canoğulları, “Ancak yaşadığınız bu durum geçmiyorsa ve olumsuzluklara neden olmaya devam ediyorsa psikolojik bir yardım almak gerekir “diyor.

__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bahar, ruhunuzda, temizliği, yapın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bahar Uyandıran Biyografisi - Bahar Uyandıran Kimdir - Bahar Uyandıran Hayatı AftieL Ressamlar 0 15 Mayıs 2014 07:58
Yüz, Göz Ve Kulak Temizliği VaLerKa Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 06 Aralık 2007 00:03