IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mart 2021, 15:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bağışıklığı artırmanın doğal yolları




Bağışıklık sisteminiz her gün bakteri ve virüsleri kontrol altında tutmak için bir savunma mekanizması olarak çalışır. Yeni enfeksiyonları önlemek ya da mevcut hastalıklarla savaşmak için bağışıklık sistemi çok önemlidir.

Bağışıklık sisteminizin birçok ayrılmaz parçası vardır. Örneğin, lenfoid organlar, bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerini salgılar. Bu tepki, vücudunuzun bir kabuk oluşturmasına benzer şekilde iltihaplanmaya neden olur ve örneğin kolunuzu kazıdığınızda şişer.

Genellikle bu tepki kısa sürelidir ve bağışıklık sisteminiz normale döner. Ancak, uzun süreli iltihaplanma sağlığınızı etkileyebilir ve vücudunuzun yaygın hastalıklara karşı savunmasını zorlaştırabilir. Ayrıca kalp hastalığı veya kanser gibi diğer kronik rahatsızlıklara da yatkın hale gelebilirsiniz.

Metabolizmanızı sağlıklı tutmak için vitaminlere, minerallere ve diğer besin maddelerine ihtiyacınız var. Kötü beslenme seçenekleriyle bağışıklık sisteminize zarar verebilirsiniz. Rafine şekerler, rafine karbonhidratlar, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalar ve bazı yağlar (özellikle trans yağ) iltihaplanmaya neden olabilir.

İşlenmiş gıdaların çoğu, önemli vitamin ve minerallerden yoksundur. Düşük demir veya A, C ve D vitaminleri içeren diyetler, beyaz kan hücrelerinde üretimin azalmasına neden olabilir.

Genel bir kural olarak, doğal antienflamatuvarlar, iltihaplanmayı kontrol altında tutmaya ve hasta olduğunuzda semptomları sınırlamaya yardımcı olabilir. Antioksidanlar sizi serbest radikallerden korur ve ayrıca enflamatuar bir yanıt sırasında hasar gören hücreleri ve dokuları onarabilir.

Bağışıklığı artırmanın doğal yolları #1

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİREN YİYECEKLER
Genel olarak gün içinde, yüzde 50 meyve ve sebze, yüzde 25 tam tahıl ve yüzde 25 yağsız et ve proteini hedeflemelisiniz.

İşte aralarından seçim yapabileceğiniz bazı sağlıklı gıdalar:

Meyve ve Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler (marul, lahana, ıspanak ve pazı), turpgillerden sebzeler (brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve karnabahar), domates, elma, turunçgiller, meyveler

Tam Tahıllar: Tam buğday, arpa, kinoa, yulaf, esmer pirinç

Yağsız Etler ve Proteinler: Deniz ürünleri, kümes hayvanları, fasulye, baklagiller, mercimek ve bezelye, fındık, badem, ceviz

Pek çok meyve ve sebze, özellikle de meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve turpgillerden sebzeler antioksidan bakımından yüksektir. En popüler süper gıdalardan biri olan ıspanak, aynı zamanda omega-3 yağ asitlerine de sahiptir.

Deniz ürünlerinde, kuruyemişlerde ve bazı sebzelerde bulunan omega-3 yağ asitleri, iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. Kahvaltıda yoğurdunuza veya yulaf ezmenize chia tohumu, keten tohumu veya ceviz ekleyin. Daha yağlı sığır eti yerine buharda pişirilmiş somon balığı tercih edin.

Doymuş ve trans yağ içeriği yağlar yerine pişirme için zeytinyağı kullanın. Yemeklerinize çeşitli bitki ve baharat eklemekten de korkmayın. Fesleğen, tarçın, kekik, biberiye ve zerdeçal iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

İşte diyetinizle bağışıklığınızı artırmanın daha fazla yolu.

Sarımsak

Sarımsak, doğrama veya çiğneme gibi bir tür sürtünmeden etkilendiğinde allisin salgılar. Bu sülfürik bileşik, hücrelerinizi korumaya ve daha fazla beyaz kan hücresi üretmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir.

Zencefil

Zencefilin yemeklere veya içeceklere eklenmesi, bağışıklık sisteminize enfeksiyonlarla savaşmak için destek sağlayabilir. Zencefilin tıbbi amaçlı kullanımı binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Yemeklerinizde zencefil sevmiyorsanız, çayınıza eklemeyi deneyin.

Prebiyotikler ve Probiyotikler

Bağırsak sağlığı, bağışıklığın anahtarıdır. Probiyotikler ve prebiyotikler, enfeksiyonlarla savaşırken vücudunuzun kaybettiği iyi bakterilerin yerini almaya yardımcı olur. Probiyotikleri sindirim sisteminize yardımcı olan canlı bakteriler olarak düşünün, prebiyotikler ise probiyotikler için besin sağlayan diyet lifleridir.

Yoğurt ve diğer fermente yiyecekler yüksek düzeyde probiyotik içerir. Probiyotikleri lahana turşusu ve kefirde de bulabilirsiniz. Elma (kabuğunu soymadan), muz ve fasulye gibi birçok yüksek lifli gıda prebiyotik içerir.

C ve D Vitaminleri

C vitamini, beyaz kan hücresi üretimini artırarak enfeksiyonları kontrol etmeye yardımcı olabilecek önemli bir antioksidandır. Portakal, limon ve greyfurt popüler C vitamini kaynaklarıdır. C vitamini, sebzelerde de bol miktarda bulunur. Tabağınıza dolmalık biber, brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar eklemekten çekinmeyin.

Pek çok gıdada D vitaminini bulamazsınız, ancak D vitamini iltihabı azaltarak bağışıklık sağlığına yardımcı olur. Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar D vitamini içerir. Ayrıca mantar, yumurta sarısı, süt ve yoğurt da D vitamini içerir. Cildiniz ayrıca güneş ışığından D vitamini emer.

Bağışıklığı artırmanın doğal yolları #2

EGZERSİZ PLANI OLUŞTURUN
Farkında olmasak bile sürekli stres altında yaşıyoruz. Olumsuz düşünceler kaygı, depresyon ve diğer akıl sağlığı sorunlarına katkıda bulunur ve aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de etkiler. Stres oluştuğunda, vücudunuz kortizol seviyelerinin yükselmesine neden olan bir hormon üretir. Kısa vadede kortizol iltihapla mücadeleye yardımcı olur, ancak kronik kortizol üretimi zamanla iltihaplanmaya yol açabilir.

Egzersiz, stresi yönetmeye yardımcı olabilir. Haftada üç ila beş kez 30 dakikalık egzersiz yapmaya çalışın. Bunu başarmak için spor salonuna da ihtiyacınız yok. Dışarıdan yararlanın ve sosyal mesafeyi koruyarak mahallede yürüyün veya bir doğa yürüyüşü yapın. Kalp atış hızınızı artırmak için evde kardiyovasküler veya kuvvet antrenmanı yapmayı deneyin.

Bağışıklığı artırmanın doğal yolları #3

İYİ UYUYUN
İyi bir gece uykusu, sadece enerji seviyeleri için değil bağışıklık sitemi için de çok önemlidir. Bağışıklık ve iltihaplanmayı düzenlemeye yardımcı olmak için uyurken vücudunuz sitokin üretir. Soğuk algınlığı veya grip atakları olduğunda enfeksiyonla savaşmak için belirli sitokinlere ihtiyaç vardır. Ddüzensiz uyku düzeni, bu sitokinlerin yanı sıra antikorların üretimini azaltabilir. En az sekiz saat uyumaya çalışın. Çocuklar, yaşlarına bağlı olarak dokuz ila 10 saatten fazla uykuya ihtiyaç duyabilirler.

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bağışıklığı artırmanın doğal yolları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mutluluk hormonunu artırmanın 6 doğal yolu Sanem Sağlık Köşesi 2 13 Mayıs 2018 20:20
Diyet motivasyonunuzu artırmanın yolları Ebru Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 17 Mayıs 2016 15:47
Instagram'da Takipçi Artırmanın Yolları Zen Sosyal Ağlardan Son Haberler 0 14 Haziran 2014 11:41
Yaşam enerjimizi artırmanın yolları Zen Kişisel Gelişim 0 18 Kasım 2012 18:13
Cinsel Gücü ve Şehveti Artırmanın Yolları YapraK Cinsel Sağlık 0 28 Eylül 2009 19:11