IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Ekim 2006, 00:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yatarken Yiyip Sahura Kalkmayanlara Uyarı




Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, sahura kalkmadan yiyip yatılmasının birçok sağlık problemine davetiye çıkardığını söyledi.

Prof. Dr. Süleyman Türk, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu ve oruç tutarken günlük aktivasyonu olumsuz etkileyecek tarzda beslenmemek gerektiğini belirterek, "Gece kalkmayıp iftar ve yatarken yenilen yemekle oruç tutmak, beden sağlığı açısından sakıncalıdır. Özellikle uyku öncesi yemek yiyip hemen uyumak birçok sağlık problemine davetiye çıkarır. Ramazanda günlük gıda ihtiyacımızı iftarla sahur arasına yayarak tedrici olarak karşılamalıyız. Sadece iftar ve sahurda aşırı yüklemeler yapmak sakıncalıdır" dedi.

İftarda hafif yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini de dile getiren Süleyman Türk, "İftarda öncelikle hafif gıdalar yenilmeli, başlangıçta yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Yemek yavaş ve dişler kullanılarak yani iyi çiğnenerek yenmeli, posalı yiyecekler tercih edilmelidir. Kızartma ve yağlı besinler değil, buğulama ve haşlama yoluyla hazırlanmış besinler tercih edilmeli, tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

İnsan bedeninin oruçlu iken yoğun su kaybına uğradığını da ifade eden Prof. Dr. Süleyman Türk, "Günlük 2-2.5 litre civarındaki su ihtiyacını da iftarla sahur arasına yayarak gidermeli, birden suya yüklenmemeliyiz. Su yerine komposto, çay veya meyve suları da içilebilir. Sahura mutlaka kalkılmalı ve tok tutucu gıdalar yenmeli, özellikle kaynamış yumurta beyazı, ev makarnası tok tutucu özelliği nedeniyle tercih edilmeli, sahurda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İlaç kullananlar doktor kontrolünde ilaçlarının zamanını ayarlamalıdır" diye konuştu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kalkmayanlara, sahura, uyari, uyarı, yatarken, yiyip


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
yatarken okunacak dua iLda Dualar 0 11 Şubat 2011 05:21
Sahura kadın davulcuyla uyanıyorlar Feronia Ah Kadınlar 1 30 Ağustos 2010 13:25
Sahura bomba sesiyle uyandılar Lucifer Haber Arşivi 0 15 Ağustos 2010 21:34